Ve věku 96 let zemřel Karel Richter, jeden z nejstarších českých herců

Ve věku 96 let dnes zemřel Karel Richter, jeden z nejstarších českých divadelních, filmových a televizních herců, zkušený dabér a také dlouholetý ředitel Divadla Jiřího Wolkera. Veřejné rozloučení s držitelem Ceny Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu se uskuteční 17. srpna ve 12:00 ve Velké obřadní síni krematoria Strašnice. ČTK o tom informoval vnuk Jan Richter.

"Svůj život Karel Richter zasvětil především divadlu, když si svoji první roli zahrál v deseti letech v Divadle Míly Mellanové. V jeho angažmá pak působil do roku 1949, kdy se postupně přejmenovalo na Městské divadlo pro mládež," uvedl Jan Richter. Členem souboru Divadla Jiřího Wolkera se stal v roce 1949. V roce 1973 se pak ujal jeho řízení, aby ho vedl až do roku 1990.Tvorbě pro děti a mládež intenzivně věnoval většinu svého profesního života a přispěl významnou měrou k jeho rozvoji a popularizaci nejen v tehdejším Československu, ale také za jeho hranicemi. Za jeho éry bylo Divadlo Jiřího Wolkera místem, kde se rodily významné herecké talenty jako Dagmar Havlová, Martina Hudečková, Ivan Vyskočil, Ivana Andrlová a mnozí další. V roce 1983 mu byl udělen titul zasloužilého umělce.

Karla Richtera proslavil rovněž jeho hlas. Už v roce 1940 udělal první zkušenost při namluvení desky Karafiátových Broučků. Nejvíce se ale do povědomí veřejnosti zapsal dabingem pro film, televizi, rozhlas či reklamu. Této oblasti se naplno věnoval od 60. let 20. století až do posledních chvil svého života. Stojí za ním stovky nadabovaných rolí ve filmech Fantomas se zlobí, Pearl Harbor, Titanik a Gladiátor nebo seriálech M*a*s*h, Haló, haló, Kojak i dokumentech.

V roce 1996 za své četné televizní a filmové role rovněž obdržel Senior prix od Herecké asociace. Za svou více než osmdesátiletou uměleckou kariéru spolupracoval s většinou významných herců, například Lídou Baarovou, Janem Werichem, Janem Horníčkem, Milošem Kopeckým, Jiřím Sovákem, Rudolfem Hrušínským, Jiřím Lábusem, Stelou Zázvorkovou, Jiřinou Bohdalovou a dalšími.

Související

Více souvisejících

Karel Richter

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy