Zemřel dramatik a scenárista Israel Horovitz

Zemřel americký dramatik, režisér a scenárista Israel Horovitz, jehož divadelní hry byly přeloženy do desítek jazyků a často se inscenují i na jevištích v Česku. Informoval o tom deník The New York Times. Horovitz podlehl rakovině, uvedla rodina, bylo mu 81 let.

Horovitz napsal za svou kariéru více než sedm desítek divadelních her, přičemž k těm nejznámějším patří Chvíle pravdy, Lebensraum či Drahá Mathilda. Posledně jmenovanou hru adaptoval i pro filmové plátno, snímek Podnájemnice z roku 2014 také režíroval.

Už dříve napsal například scénář pro komedii Autor! Autor! (1982) s Alem Pacinem v hlavní roli, podle jeho scénáře natočil v roce 1999 maďarský režisér István Szabó historické drama Sluneční svit.

Horovitz zemřel v pondělí a The New York Times připomněl v nekrologu i to, že slavný autor v posledních letech opakovaně čelil obviněním ze sexuálního obtěžování. Zprávy o stížnostech jeho kolegyň, hereček a spolupracovnic se objevovaly dlouho před nástupem kampaně MeeToo.

Israel Horovitz úmrtí

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy