Africké snímky na Netflixu se vymykají stereotypům Hollywoodu

Streamovací platforma Netflix v říjnu představila dva snímky africké produkce. Slibuje si od nich, že u předplatitelů vzbudí zájem o filmy, které o Africe vypráví více do hloubky než stereotypy Hollywoodu, píše agentura AP.

Keňské drama Poacher (Pytlák) o nelegálním lovu slonů a nigerijský thriller Oloturé vyprávějící o novinářce, která v utajení vystupuje jako sexuální pracovnice, jsou dostupné i českým divákům. Oba snímky se podle producentů vymykají zjednodušeným zobrazením života v afrických státech, kterými tak často trpí evropské či americké filmy.

Poacher je prvním filmem z Keni, který největší platforma na streamování filmů nabídla. Vypráví o běžném životě lidí, kteří jsou spjati s pytlačením. "Dělat z někoho viníka je jednoduché," říká koproducentka, spoluautorka a herečka Davina Leonardová, podle které krátkometrážní snímek vypráví o lidech a jejich pohnutkách. Další herec Brian Ogola doufá, že Poacher lidi přinutí jednat. "Ani tak to nestačí, jestli chceme, aby naše vnoučata (slony) viděla v jejich přirozením prostředí," říká.

Film končí statistikou Světového fondu na ochranu přírody (WWF); pokud bude nelegální lov slonů pokračovat jako dosud, tito velcí savci vyhynou do roku 2040.

Nigerijský film Oloturé o stejnojmenné hrdince sleduje život sexuálních pracovnic v ulicích nigerijské metropole Lagos, které se stávají oběťmi mezinárodní obchodu s lidmi. Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) Nigérii řadí celosvětově na první místo, co se týče původu obětí obchodu s lidmi v Evropě i jiných částech světa, připomíná AP.

"Jsem velmi šťastný, že jsme tohle téma otevřeli a vláda dostojí své zodpovědnosti, a nigerijské úřady, které mají za úkol bojovat proti obchodu s lidmi, tak možná budou lépe financovány, nebo se vzchopí a budou lépe pracovat," říká koproducent filmu James Omuta.

Související

Více souvisejících

Netflix filmy afrika kultura

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy