Arabský seriál se židovskými postavami sklidil kritiku

Historické drama ztvárňující útrapy židovské porodní asistentky, které mělo premiéru na arabském kanálu MBC, sklidilo kritiku za údajnou snahu normalizovat vztahy arabských zemí s Izraelem.

Dílu, které vyšlo v období muslimského postního měsíce ramadánu, kdy televizím stoupá sledovanost, se ale také dostalo pochvaly za neobvyklý pohled do dějin společností zemí Perského zálivu, napsala dnes agentura Reuters.

Seriál s názvem Umm Hárún je smyšleným příběhem o nábožensky smíšené komunitě v blíže neupřesněném arabském státě v letech 1930-1950. První díl měl premiéru minulý pátek, kdy začal ramadán.

Seriál, jak připomíná agentura Reuters, se na obrazovky dostal ve chvíli, kdy státy Perského zálivu částečně změnily svůj postoj k Izraeli kvůli společnému nepříteli Íránu. Některé státy, včetně Saúdské Arábie, se navíc postavily relativně otevřeně k americkému plánu pro mír mezi Izraelem a Palestinci. Egypt a Jordánsko jsou nicméně nadále jedinými arabskými státy, které s Izraelem podepsaly mírové dohody.

Básim Naím, představitel palestinské islamistické skupiny Hamás, která vládne v Pásmu Gazy, seriál ještě před premiérou odsoudil s tím, že ukazovat Židy v dobrém světle je "kulturní agresí a vymýváním mozků". Hamás se stejně jako další palestinské skupiny ostře vymezuje proti mírovému plánu, který letos zveřejnila vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Skupina regionálních organizací, které jsou proti normalizaci vztahů s Izraelem, zveřejnila na sociálních sítích vzkaz vyzývající diváky, aby "hanebné drama" producentů z Kuvajtu a Spojených arabských emirátů bojkotovali.

Bahrajnští bratři Muhammad a Alí Abdal Halím Šamsovi, kteří napsali scénář, uvedli, že seriál nemá politický vzkaz.

"Lidé o něm mluví a hodnotí jej, než se na něj podívali," uvedl Muhammad. "Poselství se točí kolem toho, jak muslimové vyjadřují lásku, dobré úmysly a mír vůči nemuslimům," doplnil.

Jedna z největších arabských soukromých televizí MBC uvedla, že premiéra měla velmi vysokou sledovanost. Podle mluvčího televize je seriál o lidskosti a o tom, jak zdravotní sestra léčí bez ohledu na okolnosti.

"Soustředí se také na toleranci, mírnost a otevřenost. Ukazuje, že Blízký východ byl kdysi regionem, kde se lidé navzájem běžně akceptovali ve srovnání s interpretací a předsudky o regionu ze strany zastánců tvrdé linie a extremistů v uplynulých dekádách," dodal.

Saúdskoarabské úřady mají hlavní podíl v MBC Group od roku 2018, kdy zkonfiskovaly aktiva osobám zadrženým při protikorupčním tažení korunního prince Muhammada bin Salmána. MBC, která se s kritikou nesetkává poprvé, plánuje přesídlit z Dubaje do Rijádu. V minulosti se její seriály zabývaly například islámským extremismem či domácím násilím.

Podle scenáristů je hlavní postava Umm Hárún částečně inspirovaná opravdovou židovskou porodní asistentkou Umm Džán, která ve 30. letech přijela do Bahrajnu z Iráku. V prvním dílu se uvádí, že příběh je smyšlený.

Někteří lidé v Bahrajnu, který stále má malou židovskou komunitu, na sociálních sítích sdíleli fotografie a rozhovor se skutečnou porodní asistentkou z roku 1977. Kuvajtský uživatel Abdalazíz Sajf na twitteru uvedl, že seriál by neměl být považovaný za proizraelský. "Měli bychom rozlišovat mezi židovskou vírou a sionismem. Tento seriál nemá nic společného s normalizací vztahů s Izraelem," uvedl.

Kuvajtská herečka Haját Fahadová, která porodní asistentku hraje, v rozhovoru uvedla, že mladé generace "by se měly dozvědět o lidech, kteří byli a stále jsou v našem světě". Fahadová se v uplynulých týdnech stala terčem kritiky, když volala po vyhoštění migrujících pracovníků kvůli koronaviru.

Palestinka Nadia Alíová v rozhovoru s Reuters uvedla, že už není fanynkou herečky, protože "do každého arabského domu vnesla zvrácený židovský příběh".

Související

V seriálu Fauda není nouze o akční scény.

Izraelský seriál Fauda je povedené akční drama, které dobylo Střední východ

RECENZE - Seriál z izraelské produkce ukazuje civilním, leč syrovým způsobem spletitou problematiku izraelsko-palestinských vztahů, které nejsou zdaleka tak černobílé, jak se může na první pohled zdát. Silným prvkem seriálu je důraz na osobní vztahy a rozhodnutí postav, jež musí volit mezi svými ideály a splněním úkolu. 

Více souvisejících

seriály Muslimové židé kultura ramadán Pásmo Gazy Izrael Kuvajt Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy