Březnové premiéry: pixarovka Frčíme, 3Bobule, horor Tiché místo a pohádka Mulan

Příchod jara se blíží a v kinech děti hýří. Nejprve u Frčíme, pak u Princezny zakleté v čase či u Ledové sezóny a nakonec u Disneyovky Mulan. Pro starší diváky je připraven Bloodshot, 3Bobule či horor Tiché místo. A nesmíme zapomenout na Šarlatána od Agnieszky Holland s Ivanem Trojanem v hlanví roli.

1. Týden (od 5. 3.)

První březnový týden ještě doznívá hluk válečné vřavy roku 1917 a v kanadském Yukonu ještě stále rezonuje volání divočiny. Takže do kin dorazí pouze horor Neviditelný na motivy novely H.G. Wellse. Snímek si hraje s divákem a ptá se, zda Cecilia trpí posttraumatickou stresovou poruchou nebo se v jejím okolí pohybuje někdo, koho není možné vidět. Neviditelný nabízí mix horroru a thrilleru, a zobrazuje, jak se hroutí život jedné osoby. Bohužel to podle prvních reakcí vypadá, že další letošní horor jen prošumí kinosály, aniž by zanechal nějakou výraznější stopu.

První ze dvou letošních pixarovek, které zpracovávají originální náměty, dorazí hned první březnový týden. Frčíme je příběh dvou elfích bratrů Iana (Tom Holland) a Barleyho (Chris Pratt), kteří se snaží oživit svého zesnulého otce. To se jim úplně nepodaří, a proto se vydávají na cestu za posledními zbytky magie, aby otce alespoň na chvíli oživili.

V zámoří již proběhla předpremiéra pro kritiky, kteří snímku v průměru dávají solidních 80 %, ale na poměry tvorby Pixaru je zde až příliš výhrad. Například si ztěžují na kočkování bratrů, které působí generickým dojmem, nebo na příliš velký důraz na pozitivní myšlení na úkor logického vyřešení problému. Vypadá to, že Frčíme je trochu poplatné současným vlivům v populární kultuře, ale na druhou stranu cílová skupina bude spokojená. Bohužel další mistrovský kousek ve stylu Hledá se Nemo nečekejte. Ale Frčíme bude i přes výtky kritiků příjemnou podívanou pro celou rodinu, takže se nemusíte bát, že byste nudou okousali sedadlo před sebou.

2. Týden (od 12. 3.)

Druhý týden je již bohatý na nové snímky. Do kin se podívá dokument Pro Samu o novinářce Waad Al-Khateab, které se narodí dcera Sama ve válkou zmítaném syrském městě Aleppo. Waad natáčí pro svou dceru deník, z něhož vznikl emotivní dokument. U odkazu na skutečné události zůstaneme, protože švédský snímek Dokonalý pacient sleduje události největšího právního skandálu ve Švédsku. Hlavním hrdinou je reportér Hannes Råstam, který zpochybnil tamní právní systém a snaží se prokázat, že soudní proces, jenž odsoudil kanibala a sériového vraha Thomase Quicka, byl chybný. Jenže v důsledku zpochybnění procesu se nakonec Quick dostává na svobodu, což Råstam rozhodně nezamýšlel. A z Francie dorazí Zapomenutý princ, rodinná fantasy komedie o dospívání dcery, kterou před spánkem bere do „Pohádkolandu“. Jenže jak Sofie stárne, přestává být otec Djibi jejím hrdinou a ten se musí s novou situací vyrovnat.

Bobule byly docela fajn, respektive lehce vyčnívaly nad balastem průměrných českých komedií a to vlastně stačí. Jenže je vidělo tolik lidí, že zkrátka bylo škoda značku zahodit a tak o rok později vznikly 2Bobule. Hodnocení spadlo z ucházejících 65 % na 50 % a už jsme se dostali velmi nízko nad průměr. Ale snímek opět vidělo nějakých 350 000 lidí, takže se dalo očekávat, že přijde i pokračování. To si ovšem dalo řádně načas a 3Bobule dorazí do kin jedenáct let po dvojce. Režie se ujal Martin Kopp, který má na kontě tři roky staré Bajkery, kteří zrovna díru do celuloidu neudělali. 3Bobule jsou zkrátka projektem vyplňujícím poptávku diváků a cílová skupina bude zřejmě zase spokojená, takže jestli do ní spadáte a líbili se vám Bajkeři, tak na tu procházku vinicí s Terezou Ramba Kryštofem Hádkem a Lukášem Langmajerem klidně zajděte.

Snímek Bloodshot vychází z komiksu méně známého nakladatelství Valiant Comics. Hlavní hrdina Ray Garrison (Vin Diesel) je voják, kterému po smrtelném zranění aplikují do krve nanoboty, které jej dokážou vyléčit z jakéhokoliv zranění. Navíc je mistrem v ovládání veškerých zbraní a navíc se dokáže hacknout do jakékoliv elektroniky či satelitní sítě. Ovšem nic není zadarmo a tak díky nanobotům ovládá Project Rising Spirit jeho tělo i mysl a přestává vědět, co je skutečnost a co lež. A jen tak mimochodem, na scénáři se podílel Jeff Wadlow, který má na svědomí slátaninu Fantasy Island. Na druhou stranu hlavní kredit má Eric Heisserer, který napsal výborné sci-fi Příchozí. Původně měli režírovat Chad Stahelski a David Leitch, duchovní otcové Johna Wicka, ale nakonec snímek natočil poměrně neznámy Dave Wilson.

Bloodshot tedy zažil docela silné porodní bolesti a nad kvalitou snímku visí velké otazníky. Rozpočet 42 miliónu dolarů také nevěští nějaké velkolepé digitální hody ve stylu Marvelu, takže je nutné zůstat při zemi. Očekávejte spíše béčkový snímek na motivy komiksu, který má šanci překvapit, ale spíš půjde jednorázovou jednohubku.

3. Týden (od 19. 3.)

Okolo jarní rovnodennosti bude v kinech strašit český muzikál Andílci za školou s hudbou Michala Davida. Děti potěší animák Ledová sezóna: Ztracený poklad, ale rodiče jej budou nejspíš muset přetrpět, protože první recenze jsou spíše podprůměrné, ovšem roztomilý lední medvěd bude jistě Vaše ratolesti do kina lákat. Proxima vypráví příběh astronautky Sarah (Eva Green), která se připravuje na vesmírnou misi, a snaží se vybalancovat svůj pracovní náplň s časem na svou sedmiletou dceru Stellu. Film tematizuje otázku rovnováhy mezi osobními sny a rodičovskou láskou. Oddechnout si pak můžete u akční komedie Můj kámoš špión, v níž se potkává agent CIA JJ (Dave Bautista) s devítiletou Sophie, která odhalí tajnou operaci CIA. JJ tak musí Sophie slíbit, že ji naučí, jak se stát špiónkou, což vede ke spoustě komických situací, v nichž se hromotluk JJ necítí zrovna sebejistě.

Raději, než na méďu vezměte drobotinu na českou pohádku Princezna zakletá v čase. Proč byste měli na přelomu zimy a jara jít na českou pohádku? No protože po dlouhé době to vypadá, že konečně u nás někdo umí udělat hezky vypadající digitální triky. Vizuální stránka není úplně oslňující, ale alespoň nevypadá jako kýchnutí do pastelového prášku. O scénář i režii se postarala mladá krev, takže možná bláhově můžeme doufat, že přinese i trochu svěžího vánku do vyčpělé škatulky českých pohádek, z níž vyčnívá snad jen Strach se svým broušeným klenotem Anděl Páně.

Horor Tiché místo byl před dvěma lety příjemným překvapením, především pro jeho výbornou práci s atmosférou. Na úspěch prvního dílu se pokusí navázat Tiché místo: Část II, která by měla navázat na původní snímek. Jen s gradací atmosféry si již nevystačíme, takže můžeme docela s napětím očekávat, co si na nás scénárista a režisér John Krasinski připravil. Jisté je, že se Evelyn (Emily Blunt) bude stále snažit udržet při životě sebe i své děti, a o život jí budou usilovat slepé monstra, která však mají ďábelsky citlivý sluch. Místo hledání bezpečného úkrytu se tentokrát vydávají na cestu a hledají pomoc. Ovšem jak se zdá, největší nebezpečí nemusí přicházet od mimozemských příšer, ale od vlastních lidí.

4. Týden (od 26. 3.)

Dokumentární snímek Afrikou na pionýru sleduje cestu dobrodruhů napříč rozpáleným kontinentem na motocyklech Jawa Pionýr. Bude to šílená a pokud Vás baví podobná cestovatelská road movie, tak se na snímek určitě zastavte. V britském snímku Emma stejnojmenná hrdinka zjišťuje, že dokáže spojovat lidi opačného pohlaví tak, že to nakonec dotáhnou až k oltáři. Ovšem ne všechny vztahy je možné ukočírovat manipulací, což záhy zjišťuje také mladá hrdinka. Ruské drama Vysoká dívka ukazuje, jak se v roce 1945 snaží dvojice žen přežít ve válkou zdevastovaném Leningradu.

Balkánský snímek Pijavice se odehrává ke konci 90. let v Srbsku. Thriller Pijavice sleduje osudy úspěšného spisovatele Petara Labuse, který se zaplete s pochybnými organizacemi, jejichž cíle Labus nezná a neví, komu má důvěřovat. Po smrti svého přítele se nakonec začne obávat také o svůj život, protože čím více pátrá po pravdě, tím více se mu pravda vzdaluje. A chvilku oddechu poskytne komedie Téměř dokonalá tajemství je variací na téma mobilní hry, při níž se s přáteli sejdete v jednom bytě a vše, co Vám přijde na mobilní telefon musíte sdílet. Téměř dokonalá tajemství je německou variací na vynikající italský snímek Naprostí cizinci z roku 2016.

Výpravná pohádka Mulan z dílny Disney spolykala úctyhodných 200 miliónů dolarů. K tomu přidejme kampaň za podobnou částku a výsledkem je docela riskantní projekt, který je poměrně jasně orientován na čínské publikum. Příběh vypráví o nejstarší dceři nemocného bojovníka, která se přestrojí za muže a zaujme jeho místo. Hua Mulan se vydá na nebezpečnou cestu, na jejímž konci si vyslouží respekt a vděk celého národa i otce.

Snímku vlastně není co vytknout, protože v trailerech vypadá dobře, vizuální stránka je skvostná a je to primárně pohádka, takže do kina dorazí celé rodiny. Největší obava tak plyne z určité sterility předělávek animovaných pohádek do hrané podoby, která se snaží držet atmosféry originálu. Avšak to, co funguje v kreslené podobě, ne vždy funguje v hrané verzi. Ale na vynášení soudů si budeme muset počkat na konec března.

Další snímek Agnieszky Holland s českým s českým obsazením. Šarlatán je životopisné drama inspirované osudy léčitele Jana Mikoláška, vykreslené na pozadí dobových událostí. Mikolášek neměl odborné léčitelské vzdělání, ale i přesto dokázal diagnostikovat nemoci a více či méně úspěšně je léčit za pomoci bylinek. Dokonce léčil i takové případy, s nimiž si lékaři nevěděli rady. V roli Mikoláška se představí Ivan Trojan.

 

Související

Více souvisejících

filmy Kina Film "Frčíme" film Mulan Falcon (filmová distribuční společnost) Vertical Entertainment Bioscop Bohemia Motion Pictures Agnieszka Holland Ivan Trojan (herec) Vin Diesel - studio Disney Tereza Voříšková (herečka) Kryštof Hádek Lukáš Langmajer Tom Holland Chris Pratt film Šarlatán film "Tiché místo: Část II" film "Bloodshot" pohádka Princezna zakletá v čase film "3 Bobule"

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy