Ceny Emmy se kvůli covidu udílely na dálku, nejvíc sošek získal seriál Watchmen

Letošní 72. ročník amerických televizních cen Emmy, který se kvůli pandemii covidu-19 uskutečnil bez osobní účasti diváků i bez červeného koberce, ovládl americký seriál Watchmen (Strážci) s 11 výhrami, včetně ceny za nejlepší minisérii.

Kanadský sitcom Schitt’s Creek získal devět zlatých sošek, včetně ceny za nejlepší komediální seriál.

#Emmys: 'Schitt's Creek' sets record for most wins in a single season for a comedy https://t.co/UJAZaLLwsx pic.twitter.com/mMkbCLIi2k

— The Hollywood Reporter (@THR) September 21, 2020

Jako nejlepší dramatický seriál vybrala americká televizní akademie Boj o moc (Succession), jehož tvůrce Jesse Armstrong využil příležitost i ke kritice amerického prezidenta Donalda Trumpa za "mizerné" zvládnutí epidemie covidu-19 ve Spojených státech.

HBO's 'Succession' wins best drama series at TV's Emmy awards https://t.co/6HARfiOElC pic.twitter.com/OfM5O4VmOO

— Reuters (@Reuters) September 21, 2020

"Nikdo nepůjde poražen domů, protože všichni už doma jsou," zavtipkoval na začátek slavnostního večera jeho americký moderátor Jimmy Kimmel. Na kameru také ujistil diváky, že v publiku opravdu nikdo není. "Samozřejmě nemáme publikum. Toto není volební mítink MAGA, jsou to Emmy," řekl Kimmel s odkazem na Trumpovu volební kampaň Make America Great Again (MAGA).

Někteří z oceněných i moderátor také vyzvali Američany, aby šli volit. Během přenosu se objevily i odkazy na pandemii covidu-19, v níž jsou USA nejpostiženější zemí. Například americký herec Jason Sudeikis během ohlašování výsledků kategorie komediální seriál podstoupil test na koronavirus, který mu tyčinkou stěrem z nosu udělala přímo na pódiu v ochranném obleku s rouškou a v rukavicích zdravotní sestra.

Velkou radost projevila herečka Zendaya, která se ve svých 24 letech stala nejmladší vítězkou v kategorii nejlepší herečka v dramatu. Vysloužila si to ztvárněním problematické dospívající dívky v dramatickém seriálu Euforie z prostředí středoškoláků.

Zendaya je také teprve druhou černoškou oceněnou za výkon v dramatické kategorii - před ní se to podařilo v roce 2015 Viole Davisové oceněné za výkon v seriálu Vražedná práva. Zendaya se o radost z ceny podělila s přáteli a příbuznými, s nimiž byla vidět na videu pořízeném podle agentury AP zřejmě v hotelovém pokoji. "Většinou nebrečím, snažila jsem se, aby mne to nepřemohlo, byla to velmi emocionální chvíle a ještě jsem tomu neuvěřila," řekla herečka.

Cenu pro nejlepšího herce v dramatu dostal Jeremy Strong, který hraje v seriálu Boj o moc.

Velké nadšení vypuklo v Torontu, kde se shromáždili tvůrci seriálu Schitt's Creek. Právě k jeho hercům Catherine O'Haraové a Eugenovi Levymu směřovaly ceny za nejlepší herecké výkony v komediální sérii. Levyho syn Daniel byl navíc oceněn za scénář, podělil se s otcem i o cenu za režii a získal ocenění nejlepšího herce ve vedlejší roli.

Někteří čerství laureáti připomněli důvody letošních protestů proti policejnímu násilí a rasové nerovnosti v USA. Například americké černošské herečky Regina Kingová, která dostala Emmy pro nejlepší herečku v hlavní roli v minisérii za seriál Watchmen (Strážci), a Uzo Adubaová, oceněná za vedlejší roli v minisérii Mrs. America, vzdaly hold černošské zdravotnici Breonně Taylorové. Tu zastřelila policie v březnu při sporném zásahu v jejím bytě.

Ceny Emmy se letos přebíraly virtuálně a jejich držitelé za ně děkovali přes internet z gaučů a křesel svých bytů. Ceremoniál se tak podle AP de facto konal na 130 místech v desítce zemí.

Na jevišti v hale v Los Angeles, odkud se ceremonie přenášela v přímém přenosu, se objevilo jen několik celebrit, které vyhlašovaly vítěze. Jako první to udělala herečka Jennifer Anistonová, která virtuálně předala cenu za nejlepší herečku v komediální sérii O'Haraové.

Ceny Emmy za kreativní umění se udílely už minulý týden. Nominovaný byl v kategorii nejlepší střih zvuku pro seriál nebo komedii v hrané televizní tvorbě i český zvukař Juraj Mravec, a to jako člen zvukařského týmu další řady životopisného seriálu Koruna (The Crown). Cenu v této kategorii ale nakonec získal tým zvukařů mysteriózního seriálu Stranger Things.

Související

Hra na oliheň

O ceny Emmy se letos popere Boj o moc i Hra na oliheň

Drama o intrikách v rodině mediálního magnáta Boj o moc má velkou šanci rozšířit svou sbírku ocenění poté, co dnes obdrželo 25 nominací pro letošní ročník amerických filmových cen Emmy. V hlavní kategorii bude bojovat mimo jiné s jihokorejským hitem Hra na oliheň, který se podle agentury AP stal prvním pořadem v jiném než anglickém jazyce nominovaným na nejlepší dramatický seriál. Ted Lasso zase může obhájit vítězství mezi komediemi.
Cena Emmy (Emmy Award, představuje každoročně udělované americké televizní ocenění, televizní obdoba filmových Oscarů)

Emmy ovládly streamovací služby se seriály Koruna, Dámský gambit a Ted Lasso

Letošní slavnostní udílení amerických televizních cen Emmy ovládla produkce streamovacích služeb, které si poprvé odnesly ocenění ve všech třech hlavních kategoriích. Seriál společnosti Netflix Koruna o britské královské rodině si po třech neproměněných nominacích vysloužil první vítězství v kategorii nejlepší drama, zatímco cenu za nejlepší minisérii získal rovněž netflixovský Dámský gambit. Nejlepším komediálním seriálem se stal Ted Lasso z prostředí amerického fotbalu z platformy Apple TV+.

Více souvisejících

Cena Emmy (Emmy Award) seriály kultura

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy