Ceny Oscar 2020: Zástupci Česka odešli s prázdnou

Zástupci Česka neproměnili ani jednu ze dvou nominací na cenu americké filmové akademie Oscar. Po Darje Kaščejevové, která byla nominována v kategorii krátkometrážní animovaný film za snímek Dcera, ocenění nezískala ani Nora Sopková, kterou na cenu akademie navrhla spolu s Novozélanďanem Rou Vincentem za práci na filmu Králíček Jojo.

Cenu v kategorii filmová scénografie získaly nakonec Barbara Lingová a Nancy Haighová, které se podílely na vzniku filmu režiséra Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu.

Loutkový film studentky pražské FAMU Kaščejevové získal v minulosti mimo jiné studentského Oscara či cenu na festivalu nezávislých filmů Sundance.

V kategorii nejlepší kostýmy zvítězila Jacqueline Durranová. Ta vytvářela oděvy pro historický film Malé ženy podle knihy autorky 19. století Louisy May Alcottové.

Cenu americké filmové akademie Oscar pro nejlepšího režiséra získal Jihokorejec Pong Čun-ho, který natočil sociální satiru Parazit. Jeho snímek na dnešním galavečeru získal již třetí cenu, a má jich tak stejně jako válečné drama Sama Mendese 1917. První dvě dostal Parazit za původní scénář a nejlepší zahraniční celovečerní film.

Parazit je nominován i v kategorii nejlepší film. Pokud by v ní vyhrál, zapsal by se do historie. Dosud totiž v hlavní kategorii žádný neanglicky mluvený snímek nezvítězil.

"Poté, co jsem vyhrál cenu za nejlepší zahraniční celovečerní film jsem si myslel, že je pro dnešek hotovo a byl jsem připraven oddychovat," řekl Pong Čun-ho, který k divákům v hollywoodském Dolby Theatre promluvil prostřednictvím tlumočnice.

Parazit už dříve získal i Zlatý glóbus či Zlatou palmou na festivalu v Cannes.

Filmovou cenu americké akademie Oscar za nejlepší kameru získal Roger Deakins, který pracoval na válečném dramatu 1917. Ocenění za střih si odnesli střihači filmu Le Mans '66. Tvůrci stejných dvou filmů uspěli i v obou zvukových kategoriích. Co do počtu Oscarů tak mají zatím nejvíce - po dvou - filmy 1917, Le Mans '66 a Tenkrát v Hollywoodu.

Deakins už v minulosti za svou práci - mimo jiné na filmech Vykoupení z věznice Shawshank, Fargo, Tahle země není pro starý či bondovce Skyfall - získal řadu nominací na Oscara. První zlatou sošku získal až v roce 2017 za práci za kamerou na filmu Blade Runner 2049.

V kategorii střih si cenu z dnešního galavečera odnesli Michael McCusker a Andrew Buckland, kteří se podíleli na vzniku filmu z motoristického prostředí Le Mans '66. Stejný snímek uspěl i v kategorii zvukové efekty. Cenu dostal Donald Sylvester. Oscara za zvuk získali Mark Taylor a Stuart Wilson, kteří pracovali stejně jako kameraman Deakins na válečném dramatu 1917.

Související

Ilustrační fotografie.

Hollywood odtajnil nominace na Oscara. Nejvíce šancí má snímek Síla psa

Film Síla psa od produkční a streamovací společnosti Netflix vede v počtu nominací na Oscary, má šanci na zisk až 12 zlatých sošek včetně nejlepšího filmu a režie. Sci-fi snímek Duna získal deset nominací, ačkoliv mu kromě bojů o nejlepší film chybí želízka v ohni v dalších nejsledovanějších kategoriích.

Více souvisejících

Americký Oscar Daria Kaščejevová filmy kultura

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 25 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

Kyjev: Pokud Ukrajina padne, nastane třetí světová válka

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal ve středu uvedl, že v případě porážky Ukrajiny v konfliktu s Ruskem nastane třetí světová válka. Americký Kongres vyzval, aby schválil zpožděný balík vojenské pomoci pro jeho zemi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy