Česko zůstane "film friendly region". Vláda uvolní na pobídky dalších 500 milionů

Ještě letos získá český filmový průmysl dalších 500 milionů korun na filmové pobídky. Vyplývá to z výsledků dnešního jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) s ředitelkou Státního fondu kinematografie Helenou Bezděk Frankovou. Peníze dostanou filmaři z prostředků, které ministerstvo financí ušetřilo na obsluze státního dluhu. Mělo by to zabránit hrozícímu odchodu zahraničních štábů z Česka.

Už v polovině letošního roku tvůrci vyčerpali 800 milionů korun, které Česko ročně prostřednictvím Státního fondu kinematografie poskytuje na filmové pobídky. Fond proto od 15. července další zájemce o natáčení nemohl přijímat.

Zahraniční filmové štáby loni přinesly do České republiky téměř pět miliard korun. Podle šéfa produkční společnosti Milk and Honey Radomíra Dočekala jsou filmové pobídky investicí, kdy se státu vrací víc peněz, než vložil.

Dnešní jednání s @AndrejBabis, ředitelkou Státního fondu kinematografie Helenou Bezděk Fraňkovou a Asociací producentů v audiovizi přineslo řešení krize s nedostatkem peněz na filmové pobídky. pic.twitter.com/trXwucxCtN

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) November 13, 2019

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se navýšením částky na filmové pobídky podpoří i český filmový průmysl a s ním související odvětví a profese, které jsou v ČR na špičkové úrovni.

"Shodli jsme se na tom, že podpora filmového průmyslu musí být do budoucna řešena systémově. Připravíme legislativu, která zajistí stabilní a odpovídající model financování. Česko tak zůstane tím, čemu se v zahraničí říká 'film friendly region'," uvedla ministryně.

Pobídky pro zahraniční filmaře představují možnost získat zpět část nákladů. Jde o projekty různého druhu, od několikadenního natáčení až po realizaci desetidílného seriálu, který zabere sto natáčecích dní. V Česku tvoří tyto vratky maximálně 20 procent vynaložených nákladů. Od roku 2015 dává stát na pobídky 800 milionů korun ročně. Nejčastěji do Česka vysílají své štáby Američané a Britové. Systém pobídek byl podle Asociace producentů v audiovizi (APA) loni zaveden ve 24 z 28 členských zemí EU. Pouze čtyři z nich, včetně Česka, měly vratku nastavenou pouze na 20 procent.

V ostatních zemích mají zahraniční producenti podmínky výrazně vstřícnější. Letos například Malta zvedla pobídky na 40 procent, Gruzie má 20 až 25 procent, Chorvatsko je zvýšilo na 25 procent. Pobídky má také Turecko, Austrálie, Jižní Korea a některé státy USA. Podle ředitelky Státního fondu kinematografie Bezděk Fraňkové je nezbytně nutné začít s konstruktivní debatou o navýšení současného procenta i v ČR.

Česko je pro filmaře atraktivní destinací. Aktuálně panující boom velkých seriálových produkcí do Česka přivedl řadu projektů. Tím největším bylo natáčení první sezony fantasy seriálu Carnival Row s Orlandem Bloomem a Carou Delevingneovou. Pro Amazon Studios a Legendary Television jej v Česku loni vyráběla společnost Stillking a proinvestovala v zemi téměř 1,5 miliardy korun. Nyní se v Česku natáčejí seriály Wheel of Time, Shadow Play či pokračování komediálního seriálu Miracle Workers.

Související

seriál Carnival Row

Američané dotočili v ČR seriál Carnival Row, utratili přes tři miliardy korun

V Praze padla poslední klapka finančně nejpřínosnější zahraniční produkce od zavedení filmových pobídek. Neoviktoriánský fantasy seriál Carnival Row v hlavních rolích s Orlando Bloomem a Carou Delevingneovou, společný počin amerických společností Amazon Studios a Legendary Television, dotočil druhou řadu. Její natáčení přerušilo na počátku března šíření nemoci covid-19.

Více souvisejících

Státní fond kinematografie Vláda ČR Alena Schillerová Andrej Babiš kultura filmy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy