Do kin v USA vstupuje Nabarvené ptáče. Film je nesmírně náročný, píše magazín Rolling Stone

Do některých kin ve Spojených státech v pátek vstupuje film Václava Marhoula Nabarvené ptáče natočený podle stejnojmenného románu polsko-amerického spisovatele Jerzyho Kosińského. Snímek, který americká média označují za šokující alegorii války, budou diváci moci zhlédnout také prostřednictvím služby VOD (videopůjčovny na dálku).

Zahraniční premiéry filmu odložila pandemie nemoci covid-19. "Vůbec to nevypadá, že by prodleva filmu uškodila. Neustále mi chodí desítky kritik z celých Států, které jsou ve většině případů pozitivní. Americký distributor tvrdí, že tím, že si lidé zvykli sledovat filmy přes VOD, bude tím paradoxně návštěvnost vyšší. Soudě podle četnosti kritik je ten film hodně očekávaný," řekl dnes ČTK Marhoul.

"Uvidí to sice více lidí, z mého pohledu je ale škoda, že to neuvidí na velkém filmovém plátně, protože tenhle film je dělaný pro plátno," podotkl. V kinech v USA bude uveden také, ale většinou přes platformu VOD. Stejný den jako v USA vstupuje Nabarvené ptáče do distribuce i v Brazílii, která je také velkým trhem, ale podobně jako USA zemí aktuálně silně zasaženou nemocí covid-19. Všechny další zahraniční premiéry jsou zatím odložené.

Práce na Nabarveném ptáčeti pro Marhoula, který byl i producentem filmu, zatím nekončí. "Americký distributor si vymyslel i jakési masterclass, které bych měl vést přes zoom po celé Americe," uvedl Marhoul, který dál plánuje s filmem cesty po festivalech a připravuje nový projekt, životopisné drama o senátoru Josephu McCarthym. Už loni podepsal smlouvu s americkou agenturou zastupující umělce Creative Artists Agency (CAA), která mu nabídla tři scénáře.

"Dělá se herecké obsazení, dopilovává se scénář. Dvě hlavní role jsou obsazené, ale dokud se nepodepíše s herci smlouva, prozrazovat jejich jména nebudu," uvedl Marhoul. "Jsem šťastný, že to nemusím produkovat," řekl s úsměvem a po zkušenostech, kdy mu shánění peněz na Nabarvené ptáče zabralo několik let. "Za kameru se mi podařilo prosadit Vladimíra (Smutného) a zvažuje se, že by se exteriéry měly točit v Americe a interiéry v Praze na Barrandově," naznačil.

Černo-bílý snímek, který natočil kameraman Vladimír Smutný, je příběhem malého chlapce, jehož v prvních týdnech druhé světové války poslali rodiče z velkého města ve východní Evropě do zdánlivého bezpečí vzdálené vesnice.

Podle magazínu Rolling Stone jde o podobenství o odlidšťujícím hororu války. Recenze za pozoruhodný označuje výkon hereckého nováčka Petra Kotlára, představitele chlapce, který prakticky nemluví; veškeré zděšení se tak musí odrážet v jeho obličeji, oči musí zrcadlit jeho utrápenou duši. Režisér a scénárista Marhoul diváka nutí zamýšlet se nad tím, co nás žene jednoho proti druhému, tak jako hejno ptáků, které nabarvené ptáče odmítá uznat za své vlastní, uvádí Rolling Stone a poznamenává: "Film je nesmírně náročný. Stejně tak těžké je na něj zapomenout."

V souvislosti s uzavřením kin kvůli pandemii covid-19 musely být odloženy zahraniční premiéry Nabarveného ptáčete, včetně té v New Yorku, původně naplánované na duben. V českých kinech film vidělo přes 100.000 diváků. Snímek byl navržen na cenu Zlatý Glóbus i na cenu za nejlepší zahraniční film v 92. ročníku amerických filmových cen Oscar, žádnou z těchto nominací ale neproměnil. V letošním ročníku filmových cen Český lev snímek Nabarvené ptáče na základě 11 nominací získal osm ocenění včetně toho za nejlepší film. Obdržel také cenu pro nejlepšího režiséra na bělehradském festivalu FEST.

Související

Ilustrační foto

"Evropského Oscara" získal režisér Thomas Vinterberg za film Chlast, Nabarvené ptáče neuspělo

Udílení Evropských filmových cen letos ovládl dánský snímek Chlast Thomase Vinterberga. Odnesl si hlavní cenu pro film roku, získal ale rovněž ocenění za režii, za scénář a za mužský herecký výkon pro Madse Mikkelsena. Česká kinematografie letos měla v nominacích hned dvojí zastoupení, snímky Nabarvené ptáče a Šarlatán ale nakonec ve svých kategoriích neuspěly.
film Nabarvené ptáče

Film Nabarvené ptáče získal další cenu, zvítězil na festivalu 3KinoFest

Cenu za nejlepší celovečerní hraný film na festivalu středoevropské kinematografie 3KinoFest získalo drama Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula. Cenu za nejlepší celovečerní hraný debut obdrželo polské drama Vše pro mou matku režisérky Małgorzaty Imielské. Zvláštní cenu porota přisoudila polskému snímku Supernova režiséra Bartosze Kruhlika.

Více souvisejících

film Nabarvené ptáče filmy kultura Václav Marhoul

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy