Festival Berlinale 2020: První film s českou účastí v soutěži, koprodukční Služebníci

Festival Berlinale oznámil první film s českou účastí vybraný do soutěžní sekce letošního ročníku, jde o celovečerní slovensko-česko-rumunsko-irský koprodukční snímek Služebníci režiséra Ivana Ostrochovského. Film se odehrává na začátku 80. let v Bratislavě a vypráví příběh dvou mladých chlapců, kteří vstupují do kněžského semináře. Zde se setkávají s neutěšenými poměry v tehdejší katolické církvi, která prostřednictvím organizace Pacem In Terris kolaborovala s komunistickým režimem.

Jedná se o druhý film režiséra Ivana Ostrochovského, jenž debutoval v roce 2015 filmem Koza, který měl na Berlinale světovou premiéru. Za Českou republiku na Služebnících spolupracovali producenti Pavel Strnad a Petr Oukropec, střihač Jan Daňhel a filmovým maskérem byl Lukáš Král. Film se natáčel i v České republice, mimo jiné například v klášteře Plasy.

„Oslovilo nás to téma kolaborace s mocí a taky Ivanův první film Koza, originální příběh, který měl skvělou vizuální stránku. Ivanův nový film Služebníci je po vizuální stránce také unikátní a jde ještě dál ve způsobu vyprávění. Celkově je to svým zpracováním snímek, který se vymyká lokální produkci a je na úrovni špičkového evropského filmu,“ říká producent Pavel Strnad ze společnosti Negativ.

Na scénáři se vedle Ivana Ostrochovského a Marka Leščáka podílela i polská scenáristka Rebecca Lenkiewicz, která je autorkou scénáře k oscarovému filmu Ida. V hlavních rolích studentů se představí Samuel Skyva a Samuel Polakovič ze Slovenska, děkana teologické fakulty ztvárnil slovenský režisér Vladimír Strnisko a v roli estébáka se objeví rumunský herec Vlad Ivanov, známý například z rumunského filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny oceněného Zlatou palmou na MFF v Cannes.

V České republice budou mít Služebníci premiéru v dubnu letošního roku, do kin je uvede distribuční společnost Aerofilms. Za čtyřstrannou koprodukcí stojí společnosti Punkchart, Negativ, Libra Film a Film and Music Entertainment. Film vznikl za podpory Státního fondu kinematografie.

film Služebníci Berlinále

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 39 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy