Film Nabarvené ptáče má další cenu, Marhoul si odnesl "bengálského tygra"

Koprodukční snímek Nabarvené ptáče vynesl jeho tvůrci Václavu Marhoulovi cenu za nejlepší režii na filmovém festivalu v indické Kalkatě. Závěr přehlídky s udílením cen se uskutečnil v pátek.

Mezinárodní filmový festival v Kalkatě (KIFF) letos oslavil 25 let své existence a je druhým nejstarším v Indii. Kalkata je jedním z center indického filmového průmyslu, tamní festival se soustředí zejména na filmy v bengálštině. Jako jeden z mála indických festivalů však pravidelně uvádí i snímky zahraničních autorů.

Za nejlepší režii byla Marhoulovi udělena cena Zlatého královského bengálského tygra, která je honorována peněžní odměnou v přepočtu bezmála 680.000 korun.

Film Nabarvené ptáče zazářil na festivalech v Benátkách, kde si jeho tvůrci odnesli ocenění od studentské poroty Film pro UNICEF, i přehlídce v Torontu a 11. září měl svou pražskou premiéru. Snímek je svým zpracováním, ale především tím, že se drží literární předlohy, vnímán rozporuplně.

Některým divákům vadí zobrazované násilí a krutost, jiní pak včetně mnoha zahraničních kritiků film vyzdvihují právě pro věrnost předloze a silnou výpověď.

Související

Ilustrační foto

"Evropského Oscara" získal režisér Thomas Vinterberg za film Chlast, Nabarvené ptáče neuspělo

Udílení Evropských filmových cen letos ovládl dánský snímek Chlast Thomase Vinterberga. Odnesl si hlavní cenu pro film roku, získal ale rovněž ocenění za režii, za scénář a za mužský herecký výkon pro Madse Mikkelsena. Česká kinematografie letos měla v nominacích hned dvojí zastoupení, snímky Nabarvené ptáče a Šarlatán ale nakonec ve svých kategoriích neuspěly.
film Nabarvené ptáče

Film Nabarvené ptáče získal další cenu, zvítězil na festivalu 3KinoFest

Cenu za nejlepší celovečerní hraný film na festivalu středoevropské kinematografie 3KinoFest získalo drama Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula. Cenu za nejlepší celovečerní hraný debut obdrželo polské drama Vše pro mou matku režisérky Małgorzaty Imielské. Zvláštní cenu porota přisoudila polskému snímku Supernova režiséra Bartosze Kruhlika.

Více souvisejících

film Nabarvené ptáče Václav Marhoul filmy kultura Indie

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy