Film Nabarvené ptáče získal další cenu, zvítězil na festivalu 3KinoFest

Cenu za nejlepší celovečerní hraný film na festivalu středoevropské kinematografie 3KinoFest získalo drama Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula. Cenu za nejlepší celovečerní hraný debut obdrželo polské drama Vše pro mou matku režisérky Małgorzaty Imielské. Zvláštní cenu porota přisoudila polskému snímku Supernova režiséra Bartosze Kruhlika.

Porota v čele s režisérkou Agnieszkou Hollandovou vybírala z 16 filmů z Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky. Sedmý ročník festivalu od 4. listopadu nabídl 26 projekcí on-line. Do letošního programu byly zařazeny snímky, které propojilo téma válka a mír.

Pro Nabarvené ptáče je cena z festivalu 3KinoFest dalším z mnoha ocenění. Drama z období druhé světové války, které je adaptací bestselleru spisovatele Jerzyho Kosińského, bylo loni zařazeno do hlavní soutěže 76. ročníku festivalu v Benátkách, kde snímek získal i cenu UNICEF. Dostal se i do oficiálního výběru festivalu v Torontu, Chicagu nebo Londýně. Doma Nabarvené ptáče dostalo osm Českých lvů. Nejnověji se Nabarvené ptáče 10. listopadu dostalo do finále letošních Evropských filmových cen, vyhlášení vítězů 33. ročníku se uskuteční 12. prosince 2020.

Českými a slovenskými zástupci byly vedle Nabarveného ptáčete filmy Havel Slávka Horáka, Na střeše Jiřího Mádla, Budiž světlo Marko Škopa, Loly Parádička Richarda Staviarského, Mohyla Andreje Kolenčíka a film Ostrým nožem Teodora Kuhna. Dále soutěžily maďarské snímky, tradičně nejsilnější byla polská účast.

Mezinárodní filmový festival 3KinoFest byl založen v roce 2013 v Praze. Za více než šest let své existence přivezl do České republiky 260 filmů a hostil více než 100 významných osobností středoevropské kinematografie. Letos se kvůli opatřením proti šíření koronaviru uskutečnil on-line.

Související

Ilustrační foto

"Evropského Oscara" získal režisér Thomas Vinterberg za film Chlast, Nabarvené ptáče neuspělo

Udílení Evropských filmových cen letos ovládl dánský snímek Chlast Thomase Vinterberga. Odnesl si hlavní cenu pro film roku, získal ale rovněž ocenění za režii, za scénář a za mužský herecký výkon pro Madse Mikkelsena. Česká kinematografie letos měla v nominacích hned dvojí zastoupení, snímky Nabarvené ptáče a Šarlatán ale nakonec ve svých kategoriích neuspěly.
film Nabarvené ptáče

Kdo dostane evropského Oscara? Ve finále jsou i Nabarvené ptáče a Šarlatán

Do finále letošních Evropských filmových cen se dostaly dva filmy s českou účastí. V kategorii nejlepší režie má nominaci Agnieszka Hollandová za film Šarlatán, v kategorii nejlepší film je ve finále mezi šesti snímky Václav Marhoul s filmem Nabarvené ptáče, který natočil i produkoval. Finálové nominace dnes vyhlašovala Evropská filmová akademie (EFA) v rámci filmového festivalu ve španělské Seville.

Více souvisejících

film Nabarvené ptáče 3KinoFest filmy kultura

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy