Hollywood řeší, jak bezpečně natáčet v době pandemie

Filmoví tvůrci z hollywoodských studií se zabývají problémem, jak točit filmy v době, kdy se světem šíří koronavirus, píše americký týdeník Variety. Studia by se k natáčení ráda vrátila co nejrychleji, jenže nemohou nic podnikat do doby, než budou stanovena jasná pravidla, která zaručí, že se mezi členy štábů nebude šířit koronavirus.

"Je to opravdu zásadní problém," říká Matthew Baer, producent filmu Unbroken z roku 2014. "Z historie už máme příklady toho, co se dá dělat, když vaši lokaci s hotovou scénou zničí hurikán nebo když během natáčení zemře herec, ale na to, co dělat v případě pandemie, žádná příručka není."

Tom Cruise měl původně strávit letošní léto v Itálii zavěšený na křídlech letadel, uhýbáním před kulkami a složitými honičkami v drahých autech. Kdy ale započne natáčení již jednou odloženého filmu velkofilmu Mission: Impossible 7, je nyní ve hvězdách.

Cruise údajně doufá, že v červnu by mohl stanout před kamerami, kvůli současnému zmatku v informacích o dostupnosti testování i právním rámci ale není nic jisté.

Mezitím producenti společně s odbory plánují, jakým způsobem bezpečnost natáčení zajistit. Objevují se nápady, že členům štábu by se před vstupem do studia mohla měřit teplota nebo že by se zavedlo pravidelné testování na koronavirus i protilátky proti nemoci covid-19.

Jiní navrhují, že by všichni filmoví zaměstnanci v průběhu celého natáčení mohli žít v hotelech nebo speciálně vyhrazeném ubytování a izolovat se od rodiny a přátel. V takovém případě by se z natáčení stalo něco jako letní tábor.

Je jasné, že současná situace bude mít na produkci filmů výrazné dopady. Pro producenty by mohlo být za daných podmínek složité získat pojištění filmů. Koronavirus se také zřejmě podepíše na zaměstnanosti mnoha lidí pracujících ve filmovém průmyslu, protože studia se budou snažit co nejvíce snížit počet lidí ve štábu.

Pokud budou ve světě také přetrvávat dopravní omezení, budou muset tvůrci, kteří dříve preferovali zahraniční lokace, nyní natáčet filmy v USA. Není tedy jasné, že se Cruise do Itálie podívá. Tvůrci Mission: Impossible 7 nyní rozvažují, zda scény, které měly být natáčeny v Itálii, vynechat, nebo natáčení přesunout na podzim. Jenže nic jim nezaručuje, že se virus na podzim nevrátí v nové vlně, i kdyby v brzké době utichl.

Související

Harry a Meghan v novém dokumentu z produkce Netflix.

Harry a Meghan jsou mezi největšími poraženými letošního roku

Princi Harrymu a jeho ženě Meghan v Hollywoodu pšenka zrovna nekvete. Navzdory relativně úspěšné spolupráci s Netflixem. Jedno z respektovaných médií, které se věnuje dění ve filmovém průmyslu, je totiž zařadilo mezi největší poražené letošního roku. 

Více souvisejících

Hollywood Tom Cruise kultura USA (Spojené státy americké) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 36 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy