Karlovarský MFF končí. Cenu dostali Ethan Hawke a Jan Svěrák, Křišťálový glóbus dostal film o afrických migrantech

Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary dnes při jeho slavnostním ukončení převzal americký herec Ethan Hawke a režisér Jan Svěrák. V hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu zvítězil koprodukční film Strahinja srbského režiséra Stefana Arsenjeviče.

V pátek v Karlových Varech uvedl drama Zoufalství a naděje a festivalové publikum si svou bezprostředností získal stejně jako hollywoodská celebrita Johnny Depp, další host letošního ročníku.

Ethan Hawke má podle pořadatelů festivalu reputaci neobyčejně přizpůsobivého herce, ztvárňujícího různé typy postav ve filmech odlišných žánrů a nálad s obdivuhodnou přesvědčivostí.

Klíčový okamžik hercovy kariéry přišel v roce 1995, kdy jej Richard Linklater obsadil do připravované romance Před úsvitem, což vyústilo nejen ve společné působení na dalších dvou pokračováních trilogie Před soumrakem a Před půlnocí, dokončených s devítiletými odstupy. Osudové setkání s Linklaterem vedlo ke spolupráci na osmi filmech, včetně artového hitu Chlapectví.

Vedle vztahu režisér-herec jsou pod některými podepsáni i jako spoluscenáristé. Hawke se opakovaně objevil i v tvorbě Andrewa Niccola (Gattaca, Obchodník se smrtí, Good Kill) či Antoina Fuquy (Training Day, Nejlepší z Brooklynu, Sedm statečných a připravované Tísňové volání). V jeho filmografii ale jsou díla řady dalších renomovaných hollywoodských režisérů: Velké naděje Alfonsa Cuaróna, Než ďábel zjistí, že seš mrtvej Sidneyho Lumeta nebo Zoufalství a naděje Paula Schradera.

Režijní debut zaznamenal Hawke dramatem Chelsea Walls, po němž následovala adaptace vlastního románu Hořká krajina, dokument Seymour: An Introduction a prozatím poslední Blaze, životopisný snímek zpěváka country Blaze Foleyho, k němuž napsal i scénář. Mezi čtyřmi jeho nominacemi na Oscara jsou dvě za herecké výkony ve filmech Training Day a Chlapectví, další dvě za scénáře ke snímkům Před soumrakem a Před půlnocí.

Cenu prezidenta karlovarského festivalu dostal i režisér Jan Svěrák

Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary dnes dostal režisér Jan Svěrák. Z rukou Jiřího Bartošky převzal ve Velkém sále hotelu Thermal Křišťálový glóbus. Jeden už má z roku 1995, kdy ho na karlovarském festivalu získal jako cenu za nejlepší film za snímek Jízda. Letos ho v Karlových Varech znovu uváděl.

Jan Svěrák patří k mezinárodně nejúspěšnějším českým režisérům současnosti, připomněli pořadatelé festivalu. Absolvent dokumentární režie na pražské FAMU upoutal již svým studentským mystifikačním dokumentem Ropáci, za který získal v roce 1988 studentského Oscara.

"Nevím, co jsem přinesl českému film, ale vím, co přinesl český film mně. Za tu hromadu vášně, radosti, dojetí vděčím svým kamarádům, k nimž počítám i svého tatínka," řekl dojatý Svěrák. Dodal, že je pro něj čest převzít cenu od moudrého a laskavého prezidenta, "jakého nemají všechny festivaly, ale ani některé země".

Od celovečerního hraného debutu Obecná škola (1991) spolupracuje Jan Svěrák se svým otcem, scenáristou a hercem Zdeňkem Svěrákem, a díky tomuto autorskému propojení vznikly jeho zásadní snímky. Již Obecná škola vynesla Janu Svěrákovi nominaci na Oscara, za akční fantasy Akumulátor 1 (1994) si z festivalu v Benátkách v roce 1994 odvezl Cenu týdne kritiky.

Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film obdržel za tragikomedii Kolja (1996). Film získal i desítky dalších mezinárodních ocenění, mezi nimi Zlatý Globus. Válečným příběhem Tmavomodrý svět (2001) Jan a Zdeněk Svěrákové složili hold českým pilotům, kteří za druhé světové války bojovali ve službách britských RAF.

V roce 2004 natočil společně s Martinem Dostálem celovečerní dokument o svém otci Tatínek. V roce 2007 vznikl opět podle scénáře Zdeňka Svěráka film Vratné lahve. Příběh učitele v důchodu, který se nehodlá vzdát svých snů, se stal divácky nejúspěšnější filmem roku, v kinech ho vidělo více než 1,2 milionu diváků.

Ve stejném roce se poprvé producentsky podepsal pod jiný než vlastní film. Tajnosti, které režírovala Alice Nellis, získaly Českého lva pro nejlepší domácí snímek roku. V roce 2010 se v hlavní soutěži MFF Karlovy Vary představila Svěrákova fantazijní hříčka Kuky se vrací, kombinující prvky hraného a loutkového filmu. Na tradici filmové pohádky navázal snímkem Tři bratři (2014), opět podle scénáře svého otce.

Film Po strništi bos (2017), který dějově předchází úspěšné Obecné škole, je poetickým návratem do dětství na pozadí válečných událostí. V současné době Jan Svěrák dokončuje film Betlémské světlo, k němuž napsal scénář podle povídek svého otce. Jan Svěrák je rovněž autorem jedné z nejúspěšnějších znělek MFF Karlovy Vary. Černobílý minipříběh z roku 1997 odkazuje k poetice tradičních hororových filmů.

Křišťálový glóbus dostal film o afrických migrantech režiséra Arsenjeviče

V Hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu zvítězil koprodukční film Strahinja srbského režiséra Stefana Arsenjeviče. Za svůj příběh dvou afrických migrantů inspirovaný středověkou srbskou legendou dnes převzal Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.

Velká cena hlavní soutěže je spojena s odměnou 25.000 dolarů a patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu.

Film Strahinja vznikl v koprodukci Srbska, Francie, Lucemburska, Bulharska a Litvy. Humanisticky laděný snímek vypráví o muži jménem Strahinja a jeho ženě Ababuo, kteří opustili Ghanu s vidinou lepšího života v Evropě. Místo na jejím západě však skončili v Srbsku, kam byli deportováni. Strahinja začal budovat kariéru, Ababuo však takové štěstí nemá a jednoho dne zmizí. Film vypráví o potřebě najít své místo ve světě a o lásce, jejíž nejhlubší důkaz může být ten nejbolestivější.

Za svůj herecký výkon v tomto filmu si dnes z Velkého sálu hotelu Thermal odnesl cenu také představitel jednoho ze dvou hlavních hrdinů Ibrahim Koma a Jelena Stankovićová dostala zvláštní uznání za kameru. Již odpoledne film získal v rámci nestatutárních cen také Cenu ekumenické poroty a Cenu Europa Cinemas Label za nejlepší evropský film v hlavní soutěži a v soutěži Na východ od Západu.

Zvláštní cenu poroty v hlavní soutěži získal český dokument Eriky Hníkové Každá minuta života. Cenu za režii si odnesl Dietrich Brüggemann za režii německého filmu Ne! Cenu za ženský herecký výkon dostala Éléonore Loiselleová za roli v kanadském filmu Boje. Porota hlavní soutěže udělila i tři zvláštní uznání, kromě kameramanky Stankovićové ještě chorvatskému filmu Sborovna a Vinette Robinsonové za herecký výkon v britském filmu Bod varu.

Související

Volodymyr Zelenskyj a Petr Fiala v Praze (7. července 2023). Glosa

Události Petra Nutila: Vedro jak v troubě, Zelenskyj na Hradě a nová sociální síť Threads

Milí moji. Vím, že se vám nechce v tomhle vedru nic, než se jen válet u vody, opalovat se a posílat našpulená trapná selfíčka z dovolených na sociální sítě, čímž ilustrujete totální prázdnotu a nudu svých běžných životů, ale budiž. S tím nic nenadělám a ani nechci. Ale i tak, pro ty příčetnější z vás, kteří se ještě zcela nerozpustili v na plné kule zuřící okurkové sezóně, máme další vydání Událostí PN. Nech sa páči. 

Více souvisejících

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Ethan Hawke Jan Svěrák (režisér)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 3 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Benzin a nafta pokračují ve zdražování. V dubnu může stát litr přes 40 korun

Vývoj cen pohonných hmot v Česku se v březnu obrátil, zlevňování vzalo zasvé. Benzin za posledních sedm dní zdražil o 24 haléřů na 38,64 koruny za litr. Cena nafty stoupla méně, konkrétně o 12 haléřů na 38,53 koruny za litr.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy