Kozub, Třeštíková či Holý? Co týden v kultuře dal i vzal

Až z moravskoslezských hor zazněl hlas jako zvon písničkářky Kaczi a ze stejného regionu si natáčení nového filmu Grand Prix odskočil Štěpán Kozub. Zároveň přišla i radostná zpráva, že se diváci mohou vrátit do hledišť divadel. A jako jedno z prvních své představení uvede Divadlo v Dlouhé. Když k tomu přičteme ocenění Doc festivalu v Mnichově pro Helenu Třeštíkovou a novou knihu o Tomáši Holém, byl to týden jako vymalovaný.

Všude je dobře, ale v Beskydech nejvíc

Tento refrén zazněl jedno sobotní dopoledne kde jinde, než na Lysé Hoře. V sobotu 15. května tak mohli všichni ti, kteří se i přes nepříznivou přepověď počasí vydali tuto nejvyšší horu Beskyd spatřit ojedinělou záležitost. Odehrávalo se tady totiž natáčení videoklipu nové autorské písně zpěvačky Kaczi. Ta je stále častěji označována za „beskydskou písničkářku“, která svůj rodný kraj neopomíjí, naopak je propaguje právě ve svých písních.

Narodila se ve Frýdku- Místku do velmi hudební rodiny. Vždy se toužila hudbě věnovat. Přes nemalé překážky vystudovala zpěv na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. Rozjela se tak její cesta nahrávání, klubových koncertů. Vše nezůstalo bez povšimnutí. V letech 2018 a 2019 byla pro svůj jedinečný pěvecký projev jako syntézy folklórní tradice s alternativními hudebními trendy nominována v kategorii Interpretka roku na Ceny Jantar. Na svém kontě má  už šest klipových singlů Křest jednoho z nich, písně Milenka, proběhl v létě minulého roku také na Lysé Hoře. V současnosti připravuje intenzivně nové album.

Evropa vedlejších cest v novém filmu Jana Prušinovského Grand Prix

Právě nyní bylo odstartováno natáčení celovečerního filmu režiséra Jana Prušinovského, který je podepsán pod seriály jako byl Okresní  přebor, Čtvrtá hvězda či velmi populární Most!. Tentokrát se bude jednat o lehce testosteronovou komedii o třech mužích, kteří se vydají kradeným Volkswagenem T4 na Velkou cenu Formule 1 do Barcelony, aby si splnili své malé ale i velké sny. V hlavních rolích se představí Štěpán Kozub, Robin Ferro, Kryštof Hádek, Anna Kameníková, Eva Hacurová, Cyril Drozda a další. A jaký je nástin příběhu?

Bratrance Emila a Romana od narození obklopují auta. Roman býval nadějný automobilový závodník, nyní však provozuje ošuntělý autobazar. Emil vede úspěšný servis a miluje sledování Formule 1. Ve chvíli, kdy se naskytne příležitost utéct od všedních problémů a konečně zažít naživo start legendárních formulí, neváhají ani minutu a vyrážejí na cestu. Do auta se jim však připlete Romanův kamarádíček Štětka. Ten sice auta nijak v lásce nemá, ale strašně rád je krade. A protože omylem ukradl auto patřící místnímu distributorovi pervitinu tak si potřebuje zachránit krk. Zdánlivě obyčejný výlet na víkendové závody se mění v cestu, která možná změní někomu život.

A to doslova! Autoři totiž vytvořili projekt a jeho prostřednictvím oslovili díváky, kteří jej mohou podpořit a mají tak možnost se zúčastnit přímo natáčení, zahrát si v komparzu, potkat se s automobilovým závodníkem Tomášem Engem, účastnit se slavnostní premiéry a mnoho dalšího. „A bude to cesta nejenom zábavná, ale také objevná, že není jen Evropa, jak ji známe z cestovních katalogů, ale že existuje Evropa vedlejších cest, levných motelů a motorestů a která snad bude zakončená na Velké ceně F1. „ Upozorňují tvůrci projektu na jeho stránkách. 

„Dlouho točím malé, nízkorozpočtové filmy z české kotliny. Šest let jsem pracoval na scénáři Grand Prix, o kterém si myslím, že parametry českého filmu přesahuje,“ na závěr podtrhuje režisér Jan Prušinovský.

„Chceme film v kinech uvést co nejdříve, hned jak to bude možné a co nejdříve potom, co se kina otevřou. Věříme, že ho diváci budou moci vidět už v červnu,“ říká o svém novém dokumentu Anny režisérka Helena Třeštíková. Její dokument totiž získal Hlavní cenu na Doc. Festivalu v Mnichově. Z celkového počtu 131 filmů ze 43 zemí světa se jedná o opravdový úspěch. 

„Jsem nadšená a dojatá. Mám radost, že ryze český příběh, zachycený ve filmu “Anny” ocenili zahraniční diváci a doufám, že zaujme i české publikum,“ radovala se režisérka Helena Třeštíková bezprostředně poté, co se o ceně pro svůj film dozvěděla. Jedná se o časosběrný příběh stárnoucí prostitutky, jejíž život režisérka HelenaTřeštíková sledovala šestnáct let. Anny žije na společenském dně, film ji od konce syrových devadesátých let sleduje v kulisách nočních pražských ulic a veřejných záchodků, ona sama přesto nikdy neztrácí svou lidskou důstojnost, humor nebo víru ve štěstí.

Světovou premiéru měl film na podzim minulého roku na jednom z největších festivalů dokumentárních filmů IDFA v Amsterdamu. V těchto měsících bude mít možnost se představit na dalších festivalech v Belgii, Rakousku a Itálii. Čeští diváci  měli možnost jej zhlédnout v rámci festivalu Jeden svět / One World od 21. května v Autokině Strahov a do distribuce v kinech by měl vstoupit, jak už podotkla režisérka, v červnu, jakmile se skutečná kina otevřou. 

Je to tady: opět naživo do divadla

Po neskutečně dlouhé pauze se ve velkém sále Divadla v Dlouhé předství  SOUBORNÉ DÍLO WILLIAMA SHAKESPEARA VE 120 MINUTÁCH. Tak se opravdu jmenuje představení, kdy tři herci sehrají všech 37 her a 154 sonetů velkého dramatika pouze ve 120 minutách a Divadlo v Dlouhé se rozhodlo tuto hru s nevšedním názvem inscenovat jako první v České republice.

Američtí autoři scénáře a zároveň představitelé všech rolí Jess Borgeson, Adam Long a Daniel Singer uvedli tuto hru v premiéře 9. června 1987 v Kalifornii, evropskou premiéru měla v březnu 1992 v londýnském West Endu, od té doby je s úspěchem hrána po celé Evropě a nyní od podzimu i u nás. Pan Jan, Pan Mirek a Pan Martin v podání Jana Vondráčka, Miroslava Táborského a Martina Matejky již netrpělivě vyhlížejí své diváky v hledišti.

Již nyní si mají možnost čtenáři v předprodeji zakoupit dlouho očekávaný grafický román Oty Karse V hlavní roli Tomáš Holý. Již druhý román tohoto autora originálně zpracovává životní příběh legendárního herce dětských rolí Tomáše Holého propojený se životy jeho blízkých. Dominuje zde motiv, jak těžké je zůstat sám sebou pod tlakem slávy a očekáváním druhých.

Všemu ovšem Tomáš čelí s energií, chutí, vynalézavostí a humorem jemu i mládí vlastním. Je jistě zajímavé, že kniha kombinuje několik výrazných kresebných stylů, které tak skvěle odlišují, zda se jedná o vzpomínku, filmové záběry, nebo přelomové životní téma. Zda jde o dětství a filmování, dospívání a lásky, nebo život po životě. Výrazně tak prolíná Tomášův příběh s příběhem jeho maminky a také autora knihy.

Komiks jedinečně nakreslený výtvarnicí Czinou – Kristýnou Plíhalovou je počinem, který jen částečně navazuje na knihu Jmenuju se Tomáš, která získala Magnesii Literu – Kosmas cenu čtenářů.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin se i týden po útoku odmítá setkat s rodinami obětí střelby

Vypadá to, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu setkat se s rodinami obětí nedávného teroristického útoku na předměstí Moskvy, při kterém přišlo o život 143 lidí. Kreml ve čtvrtek nejevil žádné náznaky ohledně takového setkání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy