Lidé, kteří chodili do kina před pandemií, se po odeznění zase vrací

Lidé, kteří chodili do kina před pandemií koronaviru, se po odeznění epidemie do kina zase vrací. Narostl ale podíl lidí, kteří do kina nechodí vůbec nebo jen zřídka. Vyplývá to z průzkumu Český filmový divák v době covidu-19, který pro Státní fond kinematografie zpracoval tým z Vysoké školy ekonomické v Praze. První údaje z průzkumu mezi diváky byly dnes představeny na 56. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

Z průzkumu mezi 2519 respondenty mimo jiné vyplynulo, že ti, kteří i před pandemií nesledovali obsah přes placené video služby (VOD), své zvyky během pandemie většinou nezměnili. U ostatních skupin, které v nějaké míře placená videa sledovaly, sledovanost těchto kanálů vzrostla. Celkem 56 procent oslovených nenavštívilo v prvních měsících po opětovném otevření kin filmová představení ani jednou, 27 procent zavítalo do kina na jedno nebo dvě představení. Lidé v době pandemie také dávali přednost oddechovým žánrům a častěji sledovali filmy, které už v minulosti viděli.

Kromě placených VOD služeb narostlo také stahování nelegálního obsahu. Podle výzkumu to ale nebylo na úkor placených služeb. Část diváků, kteří využívají placené služby, stahují i nelegální obsah.

Studie Vysoké školy ekonomické v Praze se také zabývala rozdělením diváků do různých skupin podle různých pohledů na sledování filmové produkce. Zajímavou skupinou jsou například technofilní - kosmopolitní lidé, kteří tvoří 17 procent diváků. Jde většinou o mladé lidi, výrazně převažují muži, mají vyšší vzdělání. Upřednostňují často placené VOD služby, ale i stahování obsahu. Výrazně u nich ale chybí obliba českých filmů a seriálů, která je v ostatních skupinách silná. Početně největší skupinou jsou takzvaní televizní diváci. Mezi nimi převažují ženy, spíše starší. Do kin chodí minimálně a dávají přednost českým filmům a seriálům.

Autoři studie se zabývali i oblíbeností artových filmů, i když, jak přiznávají, specifikace tohoto žánru je velmi těžká a často také velmi subjektivní. Na zpracování profilu artového diváka použil výzkum i strojové učení, které na základě odpovědí respondentů vytipovalo preference artového diváka. Jde většinou o vzdělané lidi, kteří sledují spíše televizní kanály jako ČT art nebo ČT 24, sledují podcasty a jsou z velké části z Prahy.

Související

Dwayne Johnson ve filmu Black Adam.

RECENZE: Dwayne Johnson se jako Black Adam zmůže jen na prázdné fráze a pěsti

Black Adam byl prezentován jako inovativní superhrdinský snímek, který ukáže budoucí cestu DCEU. Místo toho však odhalil bezradnost produkčního týmu, jenž nedokáže vymyslet smysluplný příběh, natož vesmír. To jen ukazuje, jak v této disciplíně zaostávají za Marvelem. Snímek nabídne jen prázdné dialogy a spoustu bitek, jimiž maskuje duševní prázdnotu.

Více souvisejících

Kina

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

Pekarová Adamová se poprvé vyjádřila k potvrzení trestu pro Feriho

Nejvyšší vedení TOP 09 prolomilo mlčení po pondělním potvrzení trestu pro exposlance Dominika Feriho, který byl členem strany. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová označila jeho jednání, za které byl odsouzen, za neakceptovatelné. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy