Lidé se loučili s hercem Janem Skopečkem (†94). Měl zvláštní druh humoru, vzpomíná Troška

Ve strašnickém krematoriu v Praze se dnes uskutečnilo poslední rozloučení s hercem a dramatikem Janem Skopečkem, který zemřel 27. července ve věku 94 let. Komorního pietního aktu v ne zcela zaplněné obřadní síni se zúčastnili nejbližší příbuzní včetně dcery Marie, žijící ve Francii, herečtí kolegové nebo příznivci fotbalové Slavie, které byl Skopeček celoživotním fanouškem.

Z umělců dorazili například herci Rudolf Jelínek, Kristýna Frejová, Ladislav Trojan a režisér Zdeněk Troška. "Měl zvláštní druh humoru. Většinou se tvářil jako mrzout, ale opak byl pravdou," řekl novinářům Troška, který Skopečka obsadil do série svých filmových komedií Kameňák. Trojan zavzpomínal na společné účinkování v televizním seriálu Tři chlapi v chalupě, v němž mu Skopeček hrál otce. Jelínek připomenul společné chvíle v Divadle pod Palmovkou. "Vzpomínám, že byl skvostný jako Cyrano," uvedl.

Svůj hold zesnulému přišlo vzdát i několik příznivců fotbalové Slavie. "Červenobílé vždy povzbuzoval, na stadion chodil do svých pětasedmdesáti let," řekl František Havlík.

Vršovický fotbalový klub zaslal smuteční věnec. Na zakládajícího člena někdejšího pražského Divadla S. K. Neumanna, nyní Divadla pod Palmovkou, s květinami pamatoval i prezident Miloš Zeman, od kterého v roce 2017 Skopeček obdržel medaili Za zásluhy I. stupně o stát v oblasti umění, nebo generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Během obřadu zazněla i píseň Vydrholec, ke které Skopeček napsal text. Smuteční řeč pojala herečka Kateřina Macháčková neoficiálně. Mluvila bez mikrofonu před přední řadou pozůstalých a postavila Skopečkovi mezi věnce a květiny "na cestu" láhev whisky. V projevu ocenila Skopečkovu celoživotní věrnost jedné ženě, jednomu divadlu a jednomu fotbalovému klubu.

Skopeček strávil závěr života v osamění. Jeho manželka Věra Tichánková, držitelka ceny Thálie za celoživotní mistrovství v činohře, zemřela v roce 2014.

Ve filmu a v televizi vytvořil Skopeček stovky spíše menších rolí. Do povědomí diváků se zapsal díky roli otce Potůčka z Ouplavic v seriálu Tři chlapi v chalupě. Seriál z počátku 60. let byl ve své době fenoménem, kterým žila téměř celá země. Hlavní představitelé, vedle Skopečka a Trojana ještě Lubomír Lipský, se těšili obrovské popularitě.

Objevil se také ve filmech Parta hic, Dobrý voják Švejk, Vyšší princip, Kdo chce zabít Jessii? Tři chlapi na cestách, Marečku, podejte mi pero, Dobří holubi se vracejí, Bobule nebo Vrásky z lásky. Na divadelních prknech ztvárnil Skopeček Lennieho ve Steinbeckově O myších a lidech, Moliérova Harpagona i Tartuffa, Dona Quijota, Cyrana či Klubka v Shakespearově Snu noci svatojánské. V Divadle Archa účinkoval v inscenaci Havlova Odcházení.

Sám napsal šest divadelních her a několika rozhlasových dramatizací. Je autorem adaptací o Strašidlu cantervillském a o baronu Prášilovi. V roce 2000 vydal k padesátiletému jubileu divadla v Libni knihu vzpomínek s názvem Bylo nebylo. V roce 2011 získal Skopeček v Přelouči cenu za celoživotní mistrovství v dabingu. O dva roky později byl oceněn na Novoměstském hrnci smíchu za nezapomenutelné role v komediích.

Související

Více souvisejících

Jan Skopeček Zdeněk Troška život kultura

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy