Michael Caine převzal ve Varech cenu za umělecký přínos světovému filmu

Pro Křišťálový globus si dnes do Velkého sálu karlovarského hotelu Thermal přišel britský herec Michael Caine. Dvojnásobného držitele Oscara skleněnou soškou ocenil karlovarský mezinárodní filmový festival za jeho mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Publikum, které předtím zhlédlo sestřih z mnoha různorodých Cainových rolí, osmaosmdesátiletému herci aplaudovalo vstoje. Odložený 55. ročník festivalu večer zahájil film Davida Ondříčka Zátopek.

Caine v krátkém proslovu poděkoval za cenu a řekl, že mu udělala velkou radost. Jeden z hlavních hostů letošního ročníku festivalu odpoledne pozdravil diváky na červeném koberci a v sobotu osobně uvede film Best Sellers natočený letos, v němž ztvárnil stárnoucího spisovatele.

Slavnostní úvodní ceremoniál tradičně moderoval Marek Eben a doprovodila ho choreografie bratří Cabanů. Eben vysvětlil, že festival letos nemá oproti zvyklostem novou znělku, neboť jeho přípravy dlouho provázela nejistota. "Zato máme našeho starého prezidenta," uvedl na scénu prezidenta festivalu Jiřího Bartošku, který v této funkci působí od roku 1994.

"Vítám vás po dvou letech na zahájení filmového festivalu. Žili jsme těžkou dobu...věříme, že je za námi, 55. ročník je trochu půlka jubilea," uvedl a připomněl, že festival přežil dobu, kdy se za socialismu musel střídat po roce s festivalem v Moskvě a poté chvíli, kdy mu krátce chtěl konkuroval pražský festival Zlatý golem. "A přežijeme i covid," řekl Bartoška

Caine během šesti desítek let trvající herecké kariéry vytvořil více než sto rolí napříč filmovými a televizními žánry. Šíře jeho filmografie je důkazem herecké rozmanitosti, schopnosti vcítit se do postav, které ztvárňuje, uvádějí pořadatelé festivalu.

Za herecké mistrovství si vysloužil mnoho ocenění. V roce 1987 získal prvního Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Woodyho Allena Hana a její sestry, v roce 2000 byl Oscarem oceněn podruhé, tentokrát za úlohu v adaptaci literárního bestselleru Johna Irvinga Pravidla moštárny.

V Karlových Varech se v roce 2015 promítal film Mládí režiséra Paola Sorrentina. Za ztvárnění slavného hudebního skladatele, který tváří v tvář osudu bilancuje vlastní životní prohry, byl Caine oceněn Evropskou filmovou cenou pro nejlepšího herce. Režisér Petr Jákl Caina obsadil do svého připravovaného filmu Jan Žižka.

Dalšími hvězdami letošního festivalu, který se koná po roční pauze způsobené pandemií koronaviru, budou v jeho závěru americký herec, režisér a spisovatel Ethan Hawke a americký herec Johnny Depp, který se však představí především ve své roli producenta.

Tvůrci filmu Zátopek, který dnes festival zahájil, slibují nejen vzrušující vyprávění o mimořádných sportovních úspěších Emila Zátopka, ale také příběh celoživotní lásky Emila a Dany Zátopkových. Příběh začíná, když australský rekordman Ron Clarke přijíždí v pohnutém roce 1968 do Prahy za legendárním běžcem Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí, a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu.

"Když mi bylo asi devět let, vyprávěl mi táta příběh, jak si Zátopek šel zatrénovat a z legrace vyzval k závodu psa, vlčáka. Ten kolem něj vesele pobíhal, štěkal na něj, a když Zátopek končil trénink, tak chudák vlčák úplně odpadl. A když druhý den pes spatřil Zátopka, jak jde běhat, tak raději utekl pryč. Jak jsem později zjistil, táta citoval povídku Oty Pavla Jak tenkrát běžel Zátopek, a mně se to odjakživa moc líbilo," vzpomíná scenárista, režisér a producent Ondříček na první seznámení s legendou.

Premiéra filmu byla stejně jako celý festival odložena o rok. Na několikaleté práci na filmu spolupracovala i Zátopkova manželka Dana. Sportovkyně plná entuziasmu zemřela loni v březnu, bylo jí 97 let. Před kamerou se ve filmu sešli Václav Neužil mladší, Martha Issová nebo Anna Schmidtmajerová. Ondříčkova partnerka Issová ve filmu hraje právě Zátopkovou.

Související

Více souvisejících

Michael Caine Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy