Nabarvené ptáče o krok blíž k zisku Oscara. Nevěřícně jsem zíral, přiznává Marhoul

Více než radost cítí režisér a producent Václav Marhoul poslední hodiny především obrovské překvapení. Jeho film Nabarvené ptáče se v konkurenci desítek filmů dostal do užšího výběru deseti snímků, z něhož 13. ledna vzejde pět nominací na Oscara v kategorii cizojazyčný hraný film.

Marhoula zpráva o tom, že se jeho divácky náročný film Nabarvené ptáče natočený podle bestselleru Jerzyho Kosińského dostal na shortlist, zastihla o půlnoci po vánoční besídce Divadla Sklep na pražské Dobešce. "Pustil jsem si telefon a bylo tam deset zpráv. Říkal jsem si: Sakra, co to je? Pak jsem to otevřel a jen zíral. Viděl jsem pohledy lidí kolem sebe a byl jsem úplně bledý," řekl. "Nemůžu tomu stále věřit, připadám si úplně stejně jako Ester Ledecká, která projela cílem a nevěřícně zírala na své umístění," okomentoval nominaci Nabarveného ptáčete Marhoul.

V tento úspěch svého dlouho připravovaného filmu, který od zářijové premiéry sklidil několik festivalových cen, nevěřil. Ještě v pondělí večer v rozhovoru s ČTK vyjádřil velkou skepsi, film je ve velké konkurenci a některé kritiky v USA mu přisuzují možná až přílišnou realističnost.

"Na kampaň, která za podobným úspěchem také často stojí, musíte mít tři až pět milionů dolarů. Já měl k dispozici 85.000 dolarů. Navíc je třeba, aby člověk byl na místě a filmu pomáhal. Já nemůžu být dva měsíce v USA. Jsem vděčný těm, kdo filmu pomáhají," řekl Marhoul.

Oscarové nominace, vždy pět v každé kategorii, budou vyhlášeny 13. ledna. "Tomu už ale opravdu vůbec nevěřím," řekl režisér Marhoul.

Spolu s jeho filmem bude o Oscara bojovat i další český snímek, a to krátkometrážní film Dcera studentky pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) Darii Kaščejevové (Daria Kashcheeva), který byl zařazen do užších nominacích v kategorii krátký animovaný film. Zajímavostí je, že pracovní název tohoto snímku byl Ptáče a Kaščejevová se pro změnu názvu rozhodla těsně před dokončením.

"I kdyby se Dcera nedostala do nominace, je pro mě velkou ctí, že se můj studentský film, udělaný v malém týmu, ale s velkou vášní, dostal na tak prestižní seznam mezi filmy velkých profesionálů," sdělila ČTK k nominaci svého filmu Kaščejevová.

Alexandra Hroncová z FAMU doplnila, že všichni ve škole budou filmu Kaščejevové držet palce a napjatě sledovat přenos z lednového vyhlášení nominací Oscara. "Na tento moment FAMU naposledy čekala v roce 2017, kdy byla na shortlistu v kategorii Animated Short Film animovaná groteska Happy End od režiséra Jana Sasky," dodala Hroncová.

Související

film Nabarvené ptáče

Kdo dostane evropského Oscara? Ve finále jsou i Nabarvené ptáče a Šarlatán

Do finále letošních Evropských filmových cen se dostaly dva filmy s českou účastí. V kategorii nejlepší režie má nominaci Agnieszka Hollandová za film Šarlatán, v kategorii nejlepší film je ve finále mezi šesti snímky Václav Marhoul s filmem Nabarvené ptáče, který natočil i produkoval. Finálové nominace dnes vyhlašovala Evropská filmová akademie (EFA) v rámci filmového festivalu ve španělské Seville.

Více souvisejících

Václav Marhoul film Nabarvené ptáče Americký Oscar kultura filmy film Dcera Daria Kaščejevová

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis truchlí. Zemřela mu žena Samantha ve věku 53 let

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy