Nejlepší český a světový dokumentární film? Na festivalu v Jihlavě se udělovaly ceny

Nejlepším českým dokumentem se na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě stal snímek Sólo režiséra Artemia Benkiho. V sekci Česká radost uspěl v konkurenci dalších 20 snímků. Porota ocenila jeho silný příběh zobrazovaný bez rušivého patosu. V sekci světových dokumentů porotce nejvíc přesvědčil snímek Fonja, který je výsledkem filmového workshopu mladistvých delikventů z Madagaskaru.

V desítce soutěžních sekcích se letos utkalo 127 dokumentů. Ocenění se rozdávala při dnešním závěrečném večeru. Cenu za přínos světové kinematografii získal kazašský režisér Sergej Dvorcevoj, který byl také autorem letošní festivalové znělky.

Hlavní postavou vítězného filmu Sólo je mladý argentinský klavírista a skladatel Martín Perino, který se musí potýkat s duševní nemocí. Jeho cestu zpět do života a k hudbě zachytil francouzský režisér Benki, který žije a pracuje v Praze. Podle poroty, ve které usedl i loňský vítěz soutěže režisér Karel Žalud, zobrazil Benki příběh trpícího člověka s mimořádnou lehkostí a nenásilností.

Česká radost byla původně určená pouze dílům českých filmařů. "Letos jsme se rozhodli sekci otevřít i filmům, které vznikly v české produkci, ale natáčejí je režiséři, kteří nejsou Češi," řekl ředitel festivalu Marek Hovorka. Stejně se podle něho zachovala i Česká filmová a televizní akademie, když se letos filmem roku stala roadmovie Všechno bude režiséra slovinského původu Olmo Omerzua. "Řekli jsme si, že je možná správně i tu naši Českou radost prozářit filmy těch tvůrců, kteří buďto přímo v České republice žijí, nebo natáčejí filmy v české produkci," řekl Hovorka.

Snímek Fonja soutěžil s dalšími osmi filmy v sekci Obus Bunum věnované současnému světovému dokumentu. V Jihlavě měl světovou premiéru. Je výsledkem čtyřměsíčního filmového workshopu, kterého se účastnila desítka mladistvých delikventů z největšího převýchovného zařízení na Madagaskaru. Porotce režisér Cristi Puiu je ocenil všechny včetně režisérky Liny Zacherové.

Nejlepším filmem východní a střední Evropy je snímek Učit rumunského režiséra Alexe Brendea.

Studentská porota se rozhodla ocenit film Život by mohl být tak krásný. Diváky letos nejvíce oslovil snímek Postiženi muzikou o fungování hudební kapely The Tap Tap.

Cenu Silver Eye udělovanou pojedenácté Institutem dokumentárního filmu nejlepším dokumentům zařazeným do trhu East Silver dostal v krátkometrážní kategorii poetický film Pripyat Piano české režisérky Elišky Cílkové. V kategorii celovečerních filmů byl oceněn belgicko-švédsko-dánský film Anny Ebornové Transnistra.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který se letos konal po třiadvacáté, začal 24. října. Už ho navštívilo přes 5000 lidí. Poslední projekce budou 29. října. Na programu měl festival 277 filmů, 91 z nich uvedl ve světové premiéře.

Související

Lubomír Zaorálek

Nejlepším českým snímkem festivalu v Jihlavě je Nová šichta, Zaorálek ocenil pořadatele

Nejlepším českým dokumentem se na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava stal snímek Nová šichta režiséra Jindřicha Andrše, uspěl v sekci Česká radost. Mezi světovými dokumenty porotce nejvíc přesvědčil videodeník z polské antarktické stanice slovenské režisérky Viery Čákanyové Bílá na bílé. Cenu za přínos kinematografii získal čínský umělec Aj Wej-wej.

Více souvisejících

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava filmy kultura

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy