Nejvíc nominací na Oscara získal Mank od Netflixu, český snímek neuspěl

S největším počtem nominací jde do letošního boje o ceny americké Akademie filmového umění a věd snímek o Hollywoodu 30. let minulého století. Životopisné drama Mank z dílny režiséra Davida Finchera se bude o Oscara ucházet v deseti kategoriích včetně té pro nejlepší film a nejlepší režii. Do pětice režisérů nominovaných na ocenění se poprvé dostaly dvě ženy, informuje agentura AP.

Mank byl nejúspěšnější už při vyhlašování nominací na Zlaté glóby a jeho vedoucí pozice před nadcházejícím předáváním Oscarů není příliš překvapivá. Jak poznamenává AP, snímky o Hollywoodu o ceny americké akademie bodují poměrně často.

Fincher ve svém novém počinu vypráví příběh scenáristy kultovního filmu Občan Kane Hermana Mankiewicze, kterého ztvárnil držitel Oscara Gary Oldman. Ten nyní má šanci na druhou pozlacenou sošku za nejlepší výkon herce v hlavní roli, zatímco Mank má želízka v ohni i v kategoriích kamera, zvuk či herečka ve vedlejší roli.

O hlavní cenu se uchází celkem osm titulů. Je mezi nimi roadmovie Země nomádů, který před dvěma týdny získal Zlatý glóbus nebo dánské drama Chlast, které je nominované i v mezinárodní kategorii. Nominaci mají dále Nadějná mladá žena, Judas and the Black Messiah (Jidáš a černý mesiáš), hudební drama Sound of Metal (Zvuk metalu), film Minari o rodině korejských přistěhovalců v USA a Chicagský tribunál, který zastupuje tvorbu společnosti Netflix.

V režisérské soutěži jsou mezi finalisty kromě Finchera také dánský tvůrce Chlastu Thomas Vinterberg a Američan korejského původu Lee Isaac Chung za své drama Minari. Pětici nominovaných doplňují režisérka Země nomádů Chloé Zhaová a Emerald Fennellová, pro kterou byla Nadějná mladá žena celovečerním režisérským debutem.

Šarlatán režisérky Hollandové nezískal nominaci na Oscara

Český snímek Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové nebude bojovat o Oscara v kategorii mezinárodních hraných filmů. Poté, co se v únoru dostal do užšího výběru 15 titulů, dnes Americká filmová akademie oznámila pětici finalistů, v níž drama o léčiteli Janu Mikoláškovi není. I tak prezident České filmové a televizní akademie (ČFTA) Ivo Mathé hovoří o velké úspěchu české kinematografie.

Nominace v mezinárodní kategorii získaly dánský snímek Chlast, romantické drama Better Days hongkongského režiséra Dereka Tsanga, rumunský dokument Colectiv, drama The Man Who Sold His Skin (Muž, který prodal svou kůži) od tuniské režisérky Kaouther Ben Haniaové a film Quo vadis, Aida? o masakru Bosňáků ve Srebrenici.

"Šarlatán sice nepostoupil do pětice nominovaných, ale i jen užší výběr potvrzuje, že české filmy jsou schopné obstát v mezinárodní konkurenci, což je pro naši kinematografii nesmírně povzbudivé," reagoval pro ČTK prezident ČFTA Mathé. "Samotný postup Šarlatána do užšího výběru na Oscara ve velké mezinárodní konkurenci považuji za obrovský úspěch pro český film i ocenění všech tvůrců," řekl.

Související

US producer Jonathan Wang (L), winner of the Oscar for Best Picture for

Oscar 2023: Nejlepším filmem je Všechno, všude, najednou, celkem má sedm ocenění

Letošní 95. ročník cen americké Akademie filmového umění a věd ovládla bláznivá sci-fi komedie Všechno, všude, najednou, která byla vyhlášena nejlepším filmem uplynulého roku a posbírala také dalších šest zlatých sošek. Čtyři Oscary včetně toho za nejlepší zahraniční film si připsali tvůrci válečného dramatu Na západní frontě klid, které se natáčelo hlavně v Česku. Žádný ze čtyř Čechů nominovaných za práci na tomto filmu ale ve své kategorii nezvítězil.
Na západní frontě klid (2022)

Češi nominovaní na Oscara si chtějí užít vyhlašování a nechat se překvapit

Hlavně si užít slavnostní předávání Oscarů a nechat se překvapit, jestli to přeci jen nevyjde, chce dvojice Čechů nominovaných na zlatou sošku. Zvukař Viktor Prášil a trikař Viktor Müller, kteří jsou oba nominováni za práci na v Česku natáčeném válečném filmu Na západní frontě klid, to řekli v rozhovoru s ČTK. Jako favorit se necítí ani jeden z nich.

Více souvisejících

Ceny Oscar film Mank Netflix

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy