Co přinesl Netflix v Lednu: Rozčarování, Lupin a Karate Kid

Americká streamovací společnost pomalu ale jistě buduje obsáhlou databázi pořadů a snaží se aspirovat na alternativu televize. Stačí zapnout a jednotlivé díly seriálů se na vás valí samy od sebe. V lednu dorazila slušná dávka zajímavé tvorby, tak se podívejme na to, co stálo za vidění.

Následující výběr rekapituluje nejzajímavější pořady, které byly v uvedeny v lednu na streamovací platformě Netflix a pocházejí z její vlastní produkce.

Filmy Leden 2021

Kanadské drama Střípky ženy (Pieces of a Woman – CAN, 2020) vypráví příběh ženy, která se musí vyrovnat s tragickým domácím porodem, se záplavou emocí i s velkým smutkem. Musí si najít cestu zpět k rodině a svému partnerovi. O snímku se hovoří především v kontextu scény porodu, která je v úvodu filmu. Kritici se převážně shodují na tom, že se jedná o emocionálně velmi vypjatou scénu, která ve snímku nemusela nutně být, ale má tam své jasné opodstatnění – pomáhá divákovi pochopit trauma hlavní hrdinky. Ve snímku se představila výborná Vanessa Kirby, Shia LeBeouf a Ellen Burstyn. Snímek dosahuje průměrného hodnocení okolo 72 %.

Velmi kladného přijetí se dočkalo životopisné historické drama Vykopávky (The Dig – UK, 2021). Film na motivy knihy Johna Prestona, mapuje okolnosti nalezení archeologického naleziště Sutton Hoo, jednoho z nejznámějších pohřebních míst ve Velké Británii. Archeologa Basila Browna (Ralph Fiennes) je najat Edith Pretty (Carey Mulligan), aby prozkoumal mohyly nacházející se na jejím pozemku. Průměrné hodnocení snímku se pohybuje okolo 75 %, velkou devízou však je velmi kladné hodnocení kritiků na serveru RottenTomato.

Do třetice jsme vybrali indický snímek Bílý tygr (White Tiger – IND, 2021). Mladý ambiciózní řidič jedné bohaté indické rodiny se snaží uniknout před chudobou, takže se rozhodne začít podnikat. Tentokrát se nejedná o žádný Bollywood, ale o variaci na téma Milionář z chatrče aneb jak chudák ke štěstí přišel. Snímek nabízí poměrně otevřený pohled na indickou společnost, který otevírá mnoho ran, do nichž se nebojí nasypat špetku soli. Obecně jde o poměrně podařený snímek, jenž je otevřený také divákům se západním kulturním pozadím. Bílý tygr má průměrné hodnocení lehce nad 70 %, takže s ním rozhodně chybu neuděláte.

Seriály Leden 2021

Assane Diop (Omar Sy) je lupič gentleman, který v krimiseriálu Lupin (Lupin – S1, 2021) následuje příkladu geniálního zloděje Arsèna Lupina, jež se snaží pomstít za křivdy způsobené jeho otci. Postavu Lupina stvořil spisovatel Maurice Leblanc v knižní sérii čítající dvacet svazků Neobyčejná dobrodružství Arsèna Lupina. První série mysteriózního kriminálního dramatu má velmi dobré hodnocení okolo 75 %.

Sérii filmů Karate Kid asi není nutné představovat. Seriál Cobra Kai (Cobra Kai – S3, 2021) se po třiceti letech vrací ke dvojici hrdinů původních filmů – Daniel (Ralph Macchio) je bohatý podnikatel, který si žije svůj americký sen, zatímco Johnny (William Zabka) je jen obyčejný údržbář. To se však změní po tom, co se vedle něj nastěhuje Miguel (Xolo Maridueña), na jehož popud Johnny opět otevře své Dojo. Seriál se již od své první řady těší divácké přízni a jeho hodnocení včetně nové třetí série se pohybuje okolo 85 %. Na okraj, William Zabka je Američan s českými kořeny, a dokonce mluví plynně česky. Rovněž napsal scénář krátkometrážního snímku Most, za nějž byl jmenovaný na Oscara.

První série Rozčarování (Disenchantment – S3, 2021) způsobil před pár lety velkou vlnu zájmu, která vyústila ve dvojaké přijetí seriálu od tvůrce Simpsonů a Futuramy Matta Groeninga. Třetí sezóna pokračuje ve sledování patálií princezny Tiabeanie, která je vše jiné, jen ne vzorná následnice trůnu. Spolu s věrným elfem Elfo a osobním démonem Lucim se ve třetí sérii vydávají pryč z rozpadajícího se pohádkového království Dreamland do steampunkem inspirované země Steamland. Třetí řada seriálu si drží hodnocení okolo 70 %, ale i přes povedenou animaci a snahu o vyprávění děje se ji nedaří dosáhnout na osmdesátiprocentní hodnocení předchozích sérii. Naši recenzi si můžete přečíst zde.

Dokumenty Leden 2021

Hned z kraje roku se na streamovací službě objevil Velký průvodce meditací (Headspace Guide to Meditation, (S1, 2021). Animovaná série nenáročnou formou doplněnou příjemnou animací představuje výhody meditace a nabízí přehled základní technik včetně instrukcí. Dokumentární série je určena především pro publikum, které se v tomto tématu neorientuje. Dosavadní skóre dosahuje 90 %.

Dalším dokumentem, který by bylo možné rovněž zařadit do tematického okruhu „ukliď si před vlastním prahem“ je The Minimalists: Méně je teď a tady (The Minimalists: Less Is Now). Dva přátelé, Joshua F. Millburn a Ryan Nicodemus udělali z filosofie minimalismu hnutí, které se šíří napříč celým světem. Dvojice autorů zastává názor, že méně je někdy více a v tomto dokumentárním filmu se divákům snaží ukázat, jak se dá žít s málem. Dokument si sice vysloužil poněkud nelichotivé hodnocení okolo 50 %. Snímku je vytýkána především jeho monotónnost a přílišný důraz na sebestřednou dvojici propagátorů daného životního stylu. Za zhlédnutí stojí spíše pro zajímavost a pro otevření tématu hromadění věcí, což je častým nešvarem současné doby.

Dějiny nadávání (History of Swear Words – S1, 2021) jsou dalším rozporuplným dokumentem. Pro Středoevropana je především náročné uchopit osobnosti americké popkultury, které sdílejí své osobní postřehy a pohledy na dané vulgární výrazy. Nicolas Cage vystupuje ve sérii jako průvodce, který diváka provádí jednotlivými díly, zatímco hlavní slovo mají odborníci a popkulturní postavy. Rozhodně nejzajímavější je pohled odborníků, který přináší poměrně zajímavé informace o vývoji významu jednotlivých vulgárních výrazů. Dějiny nadávání rozhodně nesednou každému, o čemž ostatně svědčí také průměrné hodnocení okolo 60 %. Naši recenzi si můžete přečíst zde.

Související

Více souvisejících

Netflix seriály filmy tv seriály Nicolas Cage seriál Rozčarování Ralph Fiennes (herec)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy