Novinky na Netflixu: Tom Hanks na divokém západě, Bear Grylls a evropské post-apo

Úplynulý měsíc přinesl další spoustu novinek v knihovně Netflixu. Vybrali jsme ty nejzajímavější pořady, které byste neměli minout. Tom Hanks putuje po divokém západě jako první zprávař a předčítá tamním občanům zprávy z novin. Bear Grylls bojuje o život v interaktivním seriálu a Evropa je po apokalypse roztříštěna do soupřících kmenů.

Také v druhém měsíci roku rekapitulujeme nejzajímavější pořady, které pocházejí převážně z produkce Netflixu. Největší událostí byl jistě nadějný western s Tomem Hanksem, ale nelze opomenout ani příjemné překvapení v podobě Evropských kmenů či snímku Jako v bavlnce.

Filmy Únor 2021

Atmosférický western Zprávy ze světa (News of the World) vychází z předlohy Pauletta Jilese a režijně se pod něj podepsal Paul Greengrass (Bournův mýtus, Kapitán Phillips). Hlavní roli unaveného „zprávaře“ putujícího Taxesem si zahrál vynikající Tom Hanks, kterému s přibývajícím věkem stále více sedí charaktery obyčejných mužů unavených životem. Zprávy ze světa jsou snímkem, který by bylo možné charakterizovat jako anti-western – romantický a idealizovaná Divoký západ v tomto snímku nehledejte, místo toho dostanete civilní road movie v náležitě ušpiněných kulisách, které ukazují lehce odvrácenou tvář tehdejší doby. V recenzi jsme snímku dali přívětivých 70 %.

Kriminální thriller Jako v bavlnce (I Care a Lot) je spíše mixem černé komedie a thrilleru než typickým dramatem. Rosamund Pike (Zmizelá) opět ukazuje, že jí mrchy prostě jdou. Snímek původně debutoval na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, ale místo velkých kinosálů zamířil na VOD služby – distribuci v rámci světa si rozdělily služby Amazon Prime a Netflix. V případě podobných malých snímků je to určitě zajímavá varianta, protože takto se film může ukázat širšímu publiku. Přece jenom tyto služby fungují ve smyslu hledání toho, co diváka zaujme a ten si často pustí něco, za co by normálně v kině odmítnul zaplatit vstupné.

Pike hraje soudem jmenovanou zákonnou zástupkyni klientů, o něž má pečovat. Místo toho je však ovládne a ti se stávají jejími loutkami. Tentokrát si však došlápla na oběť, která dokáže vytáhnout nečekané trumfy – Peter Dinklege je totiž všechno jiné, jen ne bezbranná oběť. Průměrné hodnocení snímku Jako v bavlnce se pohybuje okolo 70 %.

Seriály Únor 2021

Digitální éra přináší různé způsoby, jak umožnit divákovi interagovat se sledovaným pořadem. Žánr interaktivních pořadů je stále nepříliš zmapovaným terénem, který dokáže přinést do obýváků zcela nový zážitek. Hlavním hrdinou pořadu s krkolomným názvem Tvůj souboj s divočinou: Poprask na safari (Animals on the Loose: A You vs. Wild Movie, 2021) je Bear Grylls. Ikona survival reality show pro Netflix vytvořila dobrodružný pořad, v němž divák v určitých momentech rozhoduje, co Bear udělá, z čehož plynou konsekvence ovlivňující další události.

Velmi zajímavý koncept bohužel sráží nedoladěný scénář, v němž některé části působí velmi násilně a občas z hlediska kontextu nedávají příliš velký smysl. Rovněž při aktivaci jednotlivých výběrů dochází k nepříjemnému přeskočení, které působí velmi rušivě. Ovšem jedná se o svým způsobem o inovativní projekt, kterému je potřeba fandit, protože při odladění některých detailů by se mohlo jednat o výborný koncept. Nelze opomenout ani edukativní stránku pořadu, který by mohl oslovit také mladší diváky. Hodnocení lehce přesahující 60 % je však odpovídající, ale při odladění problémů a zlepšení scenáristické stránky by tento koncept mohl směle atakovat 75 % hranici.

Je rok 2074. Evropa byla rozvrácena globálním kataklysmatem a vládu nad ní opět převzala příroda. Poslední zbytky lidí žijí v kmenech, které spolu bojují o nadvládu nad územím a zdroji. Trojice sourozenců je okolnostmi donucena bojovat o vlastní přežití a o osud Starého kontinentu. Dobrodružný akční seriál Evropské kmeny (Tribes of Europa, S1, 2021) ukazuje, že i evropská produkce dokáže natočit kvalitní sci-fi seriál a že Dark nebylo jen zábleskem v temnotě. Navíc v obou případech Oliver Masucci ukazuje, že je pan herec s obrovskou porcí charismatu, který dokáže každou scénu urvat pro sebe. Hodnocení okolo 65 % je slušným vysvědčením, které je silně ovlivněno slabším rozjezdem seriálu. Závěrečné díly série však graduje a druhá polovina šestidílné série vynahrazuje slabší start.

Animovaný sci-fi seriál o jednom chlapci, kterému se splní jeho sen a stane se superhrdinou. Musí zachránit svět, ale jak se brzy ukáže, sám to nezvládne a musí nalézt spojence. Kosmokid (Kid Cosmic, S1 2021) má trochu jiné cílové publikum, než podobně koncipované seriály Gravity Falls či Čas na dobrodružství. Hodnocení se průměrně pohybuje těsně pod 70 %.

Dokumenty Únor 2021

Šestnácté století ve feudálním Japonsku bylo bouřlivým obdobím, kdy probíhaly boje feudálů o moc. Historický dokumentární seriál Éra samurajů: Bitva o Japonsko (Age of Samurai: Battle for Japan, S1 2021) nabízí ukazuje v dynamických rekonstrukcích nejzásadnější bitvy tehdejší doby. Dokument je opatřen věcným komentářem odborníků. Hrané sekvence jsou natočeny poměrně věrohodně a vizuální úroveň pořadu je také na velmi vysoké úrovni. Dokument má poměrně vysoké hodnocení blížící se 80 %, ale je nutné podotknout, že pořad nejde příliš do hloubky tématu a klouže spíše po povrchu.

Byl mladý, talentovaný, a nakonec se stal legendou. O talentovaných brazilských fotbalistech slyšel asi každý, ale asi žádný z nich nedosáhnul věhlasu, který si vysloužil Pelé. Životopisný dokument vyniká především kvalitně odvedeným střihem. Netflix opět ukazuje, že si umí během produkce sportovní dokumenty ohlídat. Pelé je dalším příkladem, že se v případě této streamovací služby nejedná o náhodu. Dokument ukazuje unikátní archivní záběry, které jsou prokládány komentářem brazilské legendy. Snímek je určen spíše fotbalovým nadšencům, ale má potenciál oslovit i širší publikum, o čemž svědčí hodnocení lehce nad 70 %.

Související

V seriálu Fauda není nouze o akční scény.

Izraelský seriál Fauda je povedené akční drama, které dobylo Střední východ

RECENZE - Seriál z izraelské produkce ukazuje civilním, leč syrovým způsobem spletitou problematiku izraelsko-palestinských vztahů, které nejsou zdaleka tak černobílé, jak se může na první pohled zdát. Silným prvkem seriálu je důraz na osobní vztahy a rozhodnutí postav, jež musí volit mezi svými ideály a splněním úkolu. 

Více souvisejících

seriály Netflix Tom Hanks Bear Grylls film "Zprávy ze světa" filmy Seriál "Poprask na safari" Serial "Evropské kmeny"

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy