Nové filmy se daří dokončit i v současných obtížných podmínkách

V minulých dnech skončilo natáčení komedie scenáristy a režiséra Petra Kolečka Zbožňovaný s Jiřím Bartoškou v titulní roli. Dotočit se podařilo také gangsterskou komedii Ubal a zmiz, jejíž děj se odehrává v průběhu jednoho divokého dne a noci. Navzdory všem překážkám způsobeným pandemií koronaviru se podařilo dokončit hlavní etapu natáčení slovensko-českého dobového dramatu Služka režisérky Mariany Čengel Solčanské.

Komedii Zbožňovaný se podařilo dokončit těsně před vyhlášením bezpečnostních opatření vlády. "Jsem rád, že i v téhle době se podařilo film dotočit a nyní budeme mít dostatek času na střih a dokončení," uvedl režisér Kolečko. Premiéra filmu je plánována na léto nebo podzim příštího roku.

V příběhu o tom, že ani zbožňovaný dědeček a všemi oblíbený pediatr, kterého ztvárnil Jiří Bartoška, není zcela dokonalý, se dále představí Zuzana Kronerová, Ivana Chýlková, Petra Hřebíčková, Jiří Langmajer nebo Štěpán Kozub. "Jsem vděčný, že se podařilo dát dohromady takové skvělé obsazení. Už v přípravách jsme s herci jejich role probírali a já jsem otevřený připomínkám, nemám problém text změnit, pokud je to ku prospěchu věci. I při samotném natáčení se stávalo, že jsme třeba upravovali dialogy, tak, aby se v nich cítili komfortně. Rozhodně nehodlám herce do něčeho instalovat, naopak jsou pro mě inspirací," podotkl scenárista a režisér Kolečko.

Dokončená gangsterská komedie Ubal a zmiz by měla mít premiéru 11. března 2021. Autor scénáře a režisér filmu Adam Hobzik, který film charakterizuje slovy "Sbal prachy a vypadni po česku," se nechal inspirovat stylem filmů režiséra Guye Ritchieho. Diváci se mohou těšit na bláznivou noční jízdu, v níž jde o velké peníze a podivný kšeft s balíkem marihuany. Celkem se točilo 27 dnů a z toho bylo 17 nočních natáčení. Filmový štáb absolvoval sérii nočních road movie.

"Tenhle film je specifický v tom, že se sešlo několik náročných požadavků: noční natáčení, vysoké množství lokací, celkem padesát hereckých rolí. Kromě časového tlaku byly náročné i akční scény. Honičky autem jsou vždycky napínavé, pokaždé hrozí trochu průšvih, zvlášť když vám před záběrem zaprší. Přesně to se nám stalo. Navíc jedním z aut byla veteránská corvetta, kterou je v rychlosti těžké kontrolovat samu o sobě," sdělil režisér filmu Adam Hobzik.

Producent filmu Kamil Kožíšek považuje skutečnost, že se podařilo za současné situace natáčení dokončit za malý zázrak. "Samozřejmě jsme tomu zázraku pomáhali, jak to jen šlo. Zavedli jsme přísné hygienické podmínky, zdvojili jsme štáb, museli jsme několikrát překopat natáčecí plán, na některých místech jsme místo jednoho dne točili vícekrát, ale i za cenu výrazně zvýšených nákladů jsme to s celým štábem zvládli," konstatoval.

Navzdory všem coronavirovým překážkám tvůrci dokončili i hlavní etapu natáčení slovensko-českého dobového dramatu Služka režisérky Mariany Čengel Solčanské. Filmařům se podařilo natočit celou sekvenci odehrávající se na zámku Slatiňany poblíž Pardubic a na jaře je čeká menší část exteriérů, například v Banské Štiavnici. Předlohou k filmu byl stejnojmenný román Hany Lasicové. Dcera Milana Lasici a Magdy Vášáryové se společně s režisérkou podílela na scénáři. Ve snímku se objeví i řada českých herců včetně Anny Geislerové či Karla Dobrého. Premiéra je plánovaná na podzim příštího roku.

Dobové drama Služka se odehrává před vznikem Československé republiky a do hlavních rolí režisérka obsadila mladé herečky - jako služku Anku Danu Droppovou a jako dceru Resi z panské rodiny Radku Caldovou. Režisérka Solčanská se rozhodla film natočit hlavně kvůli jeho společenskému přesahu a ženskému tématu.

"Dějiny opět slouží jako učebnice a poukazují na stále se cyklící problém slabšího pohlaví - jeho ustavičné služby, ustavičného ticha a očekávané poslušnosti. Je to příběh, který stojí na osobním dramatu, ale neopomíjí ani dramatickou zápletku významného období evropských dějin," podotkla.

Související

Více souvisejících

filmy film Služka film Zbožňovaný kultura Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy