Olga Havlová dokázala život přizpůsobit sobě. Má můj obdiv, říká Geislerová

Manželka Václava Havla Olga byla podle herečky Anny Geislerové, která ji ztvárnila v novém filmu Havel, velkorysá, skromná a svobodomyslná žena. "Dokázala si život přizpůsobit sobě. Každý takový člověk je pro mě obdivuhodný," řekla dnes Geislerová v Uherském Hradišti na diskuzi o filmu Havel, která byla součástí Letní filmové školy.

Film Havel režiséra Slávka Horáka se věnuje době předcházející tomu, než se dramatik a disident Václav Havel stal posledním československým a prvním českým prezidentem. Titulní roli ve filmu hraje Viktor Dvořák a jeho první ženu Olgu herečka Geislerová. V kinech je od 23. července. Snímek je podle tvůrců o Havlově boji za pravdu, pronásledování a věznění, ale také milostných vztazích a vlastních pochybách.

Olga podle Geislerové patřila mezi ten typ záhadných žen, u kterých nelze ani při blízkém kontaktu snadno zjistit, co si vlastně myslí. Geislerová Olgu osobně neznala, ale při roční přípravě na film si její životní osudy důkladně nastudovala. "Obdivuji ji za její velkorysost a skromnost, která jí zůstala i poté, co se stala první dámou," uvedla herečka.

Geislerová míní, že Olga si dokázala ve složitých životních situacích zachovat důstojnost a velkorysost, a to i ve vztahu s Václavem Havlem. "Lidé se mě teď furt ptají na ten (milostný) trojúhelník a jak ona to mohla vydržet.. Byl to ale pár a byli to dva lidé, kteří žili spolu a tyto věci měli prostě dohodnuté. Takto žili a ona zase měla svoje příběhy. Byla velkorysá k sobě i k svému partnerovi. Byla pro mě strašně svobodná. Svobodná v tom, že byla za každou cenu sama sebou, ničemu to nepodřizovala a nenechala si to ničím a nikým vzít," podotkla Geislerová.

Podle ní je přístup filmových tvůrců a herců jiný, když se točí snímek o reálné postavě, která ještě nedávno žila a lidé si ji dobře pamatují. Takové bylo i natáčení filmu Havel. "Je nutné k tomu přistupovat s větší zodpovědností a nelze si to celé vymyslet. Až teď, kdy se mě lidé často ptají, jak jsem k tomu přistoupila, tak mi zpětně dochází, že jsem možná měla mít větší respekt," řekla Geislerová.

Herečka se na roli Olgy pečlivě připravovala rok před úvodní klapkou. "Chtěla jsem si upgradovat vědomosti o Václavu Havlovi, a do toho spadá i Olga," uvedla Geislerová, která se společně s Viktorem Dvořákem a režisérem postupně ponořovala do jednotlivých postav a vztahů mezi mimi

Snímek Havel je dva týdny v čele víkendové návštěvnosti kin. Film za dva týdny do konce minulého týdne přilákal přes 64.000 diváků a jeho tržby se blíží k hranici deseti milionů korun.

Snímek byl na LFŠ uveden v sekci českých a slovenských novinek, která představuje například Nabarvené ptáče Václava Marhoula. Přehlídka nabídne letos asi 100 filmů, loni jich byl dvojnásobek. Dosud se na LFŠ akreditovalo přibližně 2500 návštěvníků, loni jich bylo asi 5400. Letos se ale přehlídka kvůli pandemii koronaviru koná v jiném termínu a na akce mohou jen akreditovaní návštěvníci.

Související

Z filmu Havel

Film Havel od režiséra Horáka dostal v Římě filmovou cenu

Film Havel režiséra Slávka Horáka dostal o víkendu cenu za nejlepší celovečerní film na 19. ročníku Římského festivalu nezávislých filmů (Riff). Informuje o tom agentura ANSA. Mezinárodní porota festivalu, který se letos uskutečnil výlučně on-line formou, ocenila, že se film vyhýbá zaběhnutým postupům, jež jsou typické pro životopisné snímky.

Více souvisejících

film Havel Aňa Geislerová Olga Havlová Letní filmová škola kultura

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 4 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 9 hodinami

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy