Oscar 2020: Do udílení cen zbývají jen hodiny. Uspěje Česko?

V Los Angeles se budou dnes večer místního času (v pondělí ráno SEČ) udělovat ceny americké filmové akademie Oscar. Šance filmů na vítězství v 92. ročníku tohoto prestižního ocenění jsou velmi vyrovnané. Nicméně jako nejžhavější kandidáti na cenu za nejlepší film jsou zmiňovány válečné drama 1917 režiséra Sama Mendese s deseti nominacemi a černá komedie Parazit jihokorejského režiséra Pong Čun-hoa.

Sociální satira Parazit, která je nominovaná v šesti kategoriích, by se mohla zapsat do historie Oscarů. Dosud totiž hlavní kategorii nejlepší film nevyhrál žádný neanglicky mluvený snímek.

Nejvíce nominací, celkem 11, má letos temné psychologické drama Joker režiséra Todda Phillipse, inspirované batmanovskými komiksy, jehož hlavní protagonista Joaquin Phoenix je mnohými považován za favorita na Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli.

Jako nejlepší herečku v hlavní roli za minulý rok tipují filmoví kritici Renée Zellwegerovou za snímek Judy o herečce a zpěvačce Judy Garlandové.

Deset nominací mají kromě dramatu 1917 i gangsterka Martina Scorseseho Irčan a vzpomínka na staré hollywoodské časy Tenkrát v Hollywoodu režiséra Quentina Tarantina, jehož snímek má podle kritiků skoro jistého Oscara za vedlejší mužskou roli pro Brada Pitta.

Favoritkou na zlatou sošku pro herečku ve vedlejší roli je Laura Dernová za roli rozvodové advokátky ve snímku Manželská historie, který vyšel z dílny společnosti Netflix. Tato firma poskytující streamovací služby letos získala 24 nominací, což je nejvíce pro filmovou společnost v letošním oscarovém klání.

Česko má letos v boji o Oscary dva zástupce. Jedním z nich je loutkový film Dcera, za nějž studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová získala mimo jiné loni v září studentského Oscara a minulý měsíc cenu na festivalu nezávislých filmů Sundance. Kvůli ceremonii a s ní spojenými akcemi filmový tým Dcery do Los Angeles dorazil už s týdenním předstihem, uvedla producentka snímku Zuzana Roháčová.

"Vkus akademiků je rozdílný, sami nevíme, kdo sošku získá, ale cítíme, že naše šance jsou vysoké. Samotná nominace pro nás představuje velký úspěch, nebudeme tedy zklamaní, pokud Oscara nedostaneme. Pro mě osobně je to obrovská a naprosto nepřenositelná zkušenost. Jsem velmi ráda, že jsem toho všeho součástí a mám tak příležitost nahlédnout, jak funguje svět Hollywoodu," řekla Roháčová.

Českou stopu má i film Králíček Jojo, kde je za scénografii nominovaná Češka Nora Sopková spolu s Novozélanďanem Ra Vincentem. Tento satirický příběh chlapce, jemuž imaginární přítel Adolf Hitler ztvárněný režisérem Taikou Waititim pomáhá stát se řádným nacistou, se z velké části točil v ČR.

Související

Ilustrační fotografie.

Hollywood odtajnil nominace na Oscara. Nejvíce šancí má snímek Síla psa

Film Síla psa od produkční a streamovací společnosti Netflix vede v počtu nominací na Oscary, má šanci na zisk až 12 zlatých sošek včetně nejlepšího filmu a režie. Sci-fi snímek Duna získal deset nominací, ačkoliv mu kromě bojů o nejlepší film chybí želízka v ohni v dalších nejsledovanějších kategoriích.

Více souvisejících

Americký Oscar filmy film "1917" Daria Kaščejevová film Dcera film Joker Renée Zellweger (herečka)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 42 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 46 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy