Oscar 2020. Nejvíce nominací získalo temné drama Joker

Nejvíce nominací na ceny americké filmové akademie Oscar dnes získalo temné drama Joker s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli. Snímek má 11 nominací. Byl nominován mimo jiné v kategorii nejlepší film či nejlepší herec v hlavní roli.

Česko má v nominacích rovněž své zastoupení: v kategorii krátký animovaný film byl nominován krátkometrážní snímek Dcera studentky pražské FAMU Darji Kaščejevové. A v kategorii výprava byla nominována i Češka Nora Sopková za protiválečnou tragikomedii Králíček Jojo režiséra Taiky Waititiho. Snímek režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče se do užší nominace na nejlepší cizojazyčný film nedostal.

Nominace na prestižní filmovou cenu dnes oznámili v Los Angeles. Vyhlašování a předávání cen se v Hollywoodu uskuteční v neděli 9. února.

V kategorii nejlepší film se utkají snímky Le Mans '66, Irčan, Králíček Jojo, Joker, Malé ženy, Manželská historie, 1917, Tenkrát v Hollywoodu a Parazit.

Na nejlepšího herce byli nominováni Antonio Banderas za roli stárnoucího režiséra ve snímku Bolest a sláva, hvězda filmu Tenkrát v Hollywoodu Leonardo DiCaprio, Adam Driver se svou rolí v dramatu Manželská historie, Joaquin Phoenix za hlavní roli ve snímku Joker a Jonathan Pryce, který zazářil ve filmu Dva papežové.

Na nejlepší herečku pak aspirují Cynthia Erivoová (Harriet), Scarlett Johanssonová (Manželská historie), Saoirse Ronanová (Malé ženy), Charlize Theronová (Bombshell) a Renée Zellwegerová (Judy).

Nejvíce nominací, konkrétně 11, sice získal snímek Joker, hned deseti nominacemi se ale mohou pochlubit i další filmy: nová gangsterka Martina Scorseseho Irčan, snímek Tenkrát v Hollywoodu z dílny Quentina Tarantina a rovněž válečný snímek režiséra Sama Mendese 1917, který před pár dny získal Zlatý glóbus pro nejlepší drama loňského roku.

V kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli byl po dlouhých 19 letech nominován Tom Hanks za snímek A Beautiful Day in the Neighborhood (Nádherný den v sousedství). Hanks získal v 90. letech Oscara hned dvakrát za sebou, v roce 1993 za snímek Philadelphia a o rok později za Forresta Gumpa. Ve stejné kategorii se s ním utkají Anthony Hopkins (Dva papežové), Al Pacino (Irčan), Joe Pesci (Irčan) a Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jak poznamenala agentura AP, ačkoli se Brad Pitt pohybuje ve filmovém průmyslu již přes 30 let, ještě nikdy za své herectví Oscara nezískal. Pouze si v roce 2014 převzal cenu za produkci snímku 12 let v řetězech.

Nejlepší herečkou ve vedlejší roli se pak stane jedna z této pětice žen: Kathy Batesová (Richard Jewell), Laura Dernová (Manželská historie), Scarlett Johanssonová (Králíček Jojo), Florence Pughová (Malé ženy) a Margot Robbieová (Bombshell).

Streamingová společnost Netflix letos získala 24 nominací, včetně dvou za nejlepší snímek - za filmy Irčan a Manželská historie. Loni Netflix uspěl s desetkrát nominovaným snímkem Roma. Ten si nakonec odnesl tři ceny: za nejlepší režii, kameru a neanglicky mluvený film.

Už loni v prosinci se do širší nominace na nejlepší cizojazyčný film dostal snímek Václava Marhoula Nabarvené ptáče, dnes ale mezi nominované nepostoupil. V kategorii byly nominovány snímky Corpus Christi (Polsko), Země medu (Severní Makedonie), Bídníci (Francie), Bolest a sláva (Španělsko) a Parazit (Jižní Korea).

Související

Co tě nezabije, to tě zešílí? Tentokrát to platí dvojnásob.

Oscar 2020: Do udílení cen zbývají jen hodiny. Uspěje Česko?

V Los Angeles se budou dnes večer místního času (v pondělí ráno SEČ) udělovat ceny americké filmové akademie Oscar. Šance filmů na vítězství v 92. ročníku tohoto prestižního ocenění jsou velmi vyrovnané. Nicméně jako nejžhavější kandidáti na cenu za nejlepší film jsou zmiňovány válečné drama 1917 režiséra Sama Mendese s deseti nominacemi a černá komedie Parazit jihokorejského režiséra Pong Čun-hoa.
Málokdo v životě pozná takové dno jako Arthur, ztotožnit se s ním je ale i tak překvapivě snadné.

Kdo ovládne ceny BAFTA? Nejvíc šancí má těchto pět filmů

Temné drama Joker s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli posbíralo 11 nominací na letošní ceny Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) a má tak nejlepší výchozí pozici před slavnostním předáváním, které je na programu 2. února. V hlavní kategorii s ním bude soupeřit mimo jiné nová gangsterka Martina Scorseseho Irčan a snímek Tenkrát v Hollywoodu z dílny Quentina Tarantina. Oba tyto filmy mají po deseti nominacích, informovala dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

film Joker Americký Oscar Joaquin Phoenix (herec) film Tenkrát v Hollywoodu film "1917" filmy kultura

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy