Pixar připravuje dva originální filmy na rok 2020: Frčíme a Duše

Zřejmě nejznámější studio produkující výhradně animované filmy připravuje dva originální snímky, které zpracovávají téma smrti. Frčíme bude především bavit, zatímco Duše se diváky pokusí rozplakat. Hlasy hlavním rolím propujčili Chris Pratt, Tom Holland, Octavia Spencer či Jamie Foxx.

Studio Pixar je známé jako průkopník animovaného filmu. Poprvé se Pixar proslavil Příběhem hraček, který v roce 1995 ukázal, jak dalece pokročil vývoj 3D animace, a čeho je s ní možné dosáhnout v audiovizuálním produktu. Od té doby si studio vybudovalo neotřesitelnou pozici továrny na originální animované snímky, mezi něž patří například Ratatouille, WALL-E či Rebelka.

Kromě filmů s unikátním námětem studio pokračovalo také v úspěšných franšízách (Auta, Úžasňákovi), z nichž poslední – údajně už opravdu poslední – čtvrtý díl Příběhu hraček vydělal od červnové premiéry přes miliardu dolarů (boxofficemojo.com). Inu, kdo umí, umí.

V současnosti Pixar dokončuje dvojici filmů, které se dočkají premiéry během první poloviny příštího roku. Nejprve do kin dorazí road movie Frčíme, jež se odehrává ve fantaskním světě, který si vypůjčuje mnoho prvků ze současného urbanizovaného světa. Snímek tak částečně nepřímo odpovídá na otázku, jak by mohl vypadat náš svět, kdyby nebyl obydlen lidmi, ale pouze postavičkami z naší fantazie.

Hlavní zápletka sleduje příběh dvou elfích bratrů Iana a Barleyho, kteří se pomocí kouzelné hole pokouší oživit zesnulého otce. To se jim povede pouze napůl – a to doslova. Proto se vydávají na cestu, aby našli poslední zbytky magie a alespoň na chvíli otce oživili.

Menšího bratra Iana namluvil lehce neurotický Tom Holland a Barleymu propůjčil svůj hlas Chris Pratt. Můžeme se tedy těšit na interakci starých známých z Marvellovského universa. Matku obou bratrů, Laurel, namluvila Julia Louis-Dreyfus a role Mantichory se ujala Octavia Spencer, držitelka Oscara za nejlepší vedlejší roli. Scénář a režii si vzal na starost Don Scanlon, který již režíroval Univerzitu pro příšerky, a jako člen kreativního týmu se podílel na většině posledních filmech studia Pixar. Frčíme by mělo dorazit do českých kin 6. března.

Druhý připravovaný film, Duše, by se měl na stříbrném plátně objevit 19. června. Snímek Duše byl překvapením, protože nikdo nečekal, že Pixar uvede dva originální filmy během jednoho roku.

Hlavním hrdinou je Joe Gardner, středoškolský učitel hudby žijící v New Yorku, jehož snem bylo stát se jazzovým pianistou. Pomalu semu začíná jeho sen plnit, když náhle nešťastnou náhodou zemře. Po smrti se probouzí na tajuplném místě jako duše, který se musí připravit na návrat do skutečného světa.

Nosná premisa filmu je jednoduchá – každý člověk má duši, která je svým způsobem nesmrtelná, a po naší smrti se musí opět připravit na návrat. K tomu slouží místo nazvané „You Seminar“, kterým musí každá duše úspěšně projít, aby se mohla navrátit zpět. Zde získává své vášně a záliby, jež bude v novém těle naplňovat.

Hlas Joa Gardnera patří Jamiemu Foxxovi, který si dabování animáků vyzkoušel už u konkurence ve filmech Rio a Rio 2. Hudbu napsal jazzový hudebník Jon Batiste a Atticus Ross společně s Trentem Reznorem, jež jsou známí jako frontmani skupiny Nine Inch Nails.

Film Duše se podobně jako Frčíme snaží vypořádat s naší vlastní smrtelností a je chvályhodné, že se autoři pokoušejí zpřístupnit toto mnohdy tabuizované téma i dětem. Zatím to vypadá, že se můžeme těšit na další emoční lubrikant jakým bylo Vzhůru do oblak, takže si v červnu do kina nezapomeňte přibalit kapesníky.

Onward (2020)

Premiéra: 6. března 2020

Režije: Dan Scanlon

Scénář: Dan Scanlon

Hudba: Jeff Danna, Mychael Danna

Hrají (hlasy): Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus, John Ratzenberger, Octavia Spencer

USA / animovaný / komedie / rodinný / fantasy

Soul (2020)

Premiéra:

Režije: Pete Docter, Kemp Powers 

Scénář: Pete Docter, Mike Jones, Kemp Powers 

Hudba: Jonathan Batiste, Trent Reznor, Atticus Ross 

Hrají (hlasy): Jamie Foxx, Tina Fey, Daveed Diggs, John Ratzenberger

USA / animovaný / komedie / rodinný / fantasy / hudební

Související

Film

RECENZE: Frčíme. Do magického světa bez magie, kterou je potřeba opět objevit

Může se zdát, že se Pixar zaseknul v koloběhu rozvíjení zaběhnutých značek, ale když už se pustil do originálního snímku, tak ve dvou ze tří případů z toho byla cena akademie. Frčíme je zářným příkladem, že to ve studiu stále umí. Navíc podobně jako V hlavě, i tentokrát je snímek prošpikovaný mnohými cennými ponaučeními, a to nejen pro děti.

Více souvisejících

Pixar Animation Studios Walt Disney animovaný film Film "Duše" Film "Frčíme" Jamie Foxx Chris Pratt Tom Holland komedie Falcon (filmová distribuční společnost)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 44 minutami

před 54 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

Předpověď počasí do konce týdne: Do hor se vrátí zima, spadne až 40 cm sněhu

Česko má za sebou další dubnovou mrazivou noc. Meteorologové zároveň očekávají, že od dnešního rána bude sněžit. Na horách může spadnout až 40 centimetrů nového sněhu, platí tak výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy