Předsedou poroty festivalu v Cannes bude poprvé černoch. Jsem pyšný, říká Spike Lee

Předsedou poroty letošního filmového festivalu v Cannes, který se bude konat v květnu, bude americký režisér a herec Spike Lee. Jak dnes uvedla agentura AFP, bude to poprvé, co v této pozici zasedne černoch. V minulosti bylo několik černochů členy poroty, ale nikdy jako její šéfové.

"Pohled Spikea Leea je cenný..., jeho zářivá osobnost je příslibem," sdělili ve společném prohlášení předseda festivalu Pierre Lescure a ředitel Thierry Frémaux.

"Když mě vyzvali, abych předsedal porotě, nemohl jsem se z toho vzpamatovat. Byl jsem šťastný, překvapený i pyšný zároveň," sdělil dvaašedesátiletý Lee. Prohlásil také, že je poctěn, že byl coby první člen africké diaspory v USA do této funkce jmenován.

Oscar-Preisträger #SpikeLee wird die Jury des @Festival_Cannes 2020 führen. Die Namen der übrigen Jury-Mitglieder sollen im April mitgeteilt werden. Laut Mitteilung des Festivals war der US-Regisseur "glücklich, überrascht und stolz", als er von der Berufung erfuhr. (dpa) pic.twitter.com/gCRD1V93FF

— 3sat Kulturzeit (@kulturzeit) January 14, 2020

Lee v Cannes v minulosti soutěžil se sedmi filmy a v roce 2018 tam získal velkou cenu za životopisný snímek BlacKkKlansman pojednávající o černochovi, který pronikl do Ku-klux-klanu. Tento film dostal v roce 2018 Oscara za nejlepší scénář.

Související

Justine Triet a její film Anatomie pádu získal ocenění Zlatou palmu.

Zlatou palmu na festivalu v Cannes získal francouzský film Anatomie pádu

Na slavnostním zakončení 76. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes byla udělena prestižní cena Zlatá palma za nejlepší film. Tuto ocenění dnes získal snímek Anatomie d'une chute (Anatomie pádu) od režisérky Justine Trietové. Tato čtyřiatřicetiletá filmařka se tak stala teprve třetí ženou v historii festivalu, jejíž dílo bylo oceněno hlavní cenou. V soutěži o Zlatou palmu se letos představilo 21 filmů, což svědčí o vysoké konkurenci a kvalitě prezentovaných děl.
film Titane

Zlatou palmu na festivalu v Cannes získal francouzský snímek Titane

Zlatou palmu, hlavní cenu mezinárodního filmového festivalu v Cannes, na letošním 74. ročníku získal snímek Titane francouzské režisérky Julie Ducournauové. Na začátku slavnostního předávání, jímž dnes festival končí, to oznámil předseda poroty Spike Lee. Učinil tak ještě před oficiálním vyhlášením hlavního ocenění, píší zahraniční agentury.

Více souvisejících

Filmový festival v Cannes Spike Lee kultura

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Ruská armáda se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy