Pro Zlaté glóby si zřejmě půjde Irčan a Tenkrát v Hollywoodu

Udílení letošních amerických filmových cen Zlatý glóbus ovládnou podle tipů kritiků citovaných časopisem Vanity Fair a deníkem The Guardian snímky Irčan a Tenkrát v Hollywoodu. Oba mají po pěti nominacích.

Nejméně dvě ze tří nominací promění podle tipu deníku Los Angeles Times černá komedie Parazit jihokorejského režiséra Pong Čun-hoa. Vítězové cen Zlatý glóbus, které každoročně ukazují i šance na pozdější ceny Oscar, budou známi v noci z neděle na pondělí.

Filmoví kritici Vanity Fair a The Guardian se mimo jiné tento týden shodli na tom, že Zlatý glóbus pro nejlepšího herce ve vedlejší roli si odnese letos Brad Pitt. Podle kritika Mikea Hogana, který píše pro britský The Guardian, si Pitt v neděli při přebírání ceny "vyzkouší" děkovnou řeč pro ceremoniál na Oscarech.

"Nedovedu si představit, že by neocenili film (režiséra) Quentina Tarantina, v němž hrají Brad Pitt a Leonardo DiCaprio a který je navíc o Hollywoodu," míní kritik časopisu Vanity Fair Richard Lawson. DiCapria, který ve snímku ztvárnil hlavní roli, ale podle odhadu některých kritiků v kategorii nejlepší herec v komedii či muzikálu porazí Eddie Murphy. Ten je nominován za životopisný snímek Jmenuju se Dolemite.

Na nejlepšího dramatického herce tipují někteří Adama Drivera ze roli ve vztahovém dramatu Manželská historie, které má nejvíce nominací (šest). Jiní tipují Antonia Banderase za roli stárnoucího režiséra ve španělském filmu Bolest a sláva, který natočil Pedro Almodóvar, podle kritiků hodně o sobě. Konkurenty Drivera a Banderase v této kategorii jsou Christian Bale (Le Mans '66), Joaquin Phoenix (Joker) a Jonathan Pryce (Dva papežové).

Zlatý glóbus pro nejlepší herečku si podle odhadů kritiků odnesou v kategorii komedie-muzikál herečka a rapperka vystupující pod pseudonymem Awkwafina za roli ve snímku The Farewell (Sbohem) a v kategorii drama to bude podle nich nejspíš Renée Zellwegerová, která ztvárnila herečku a zpěvačku Judy Garlandovou ve snímku Judy.

Na cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli tipují kritici Lauru Dernovou za roli ve snímku Manželská historie a Jennifer Lopezovou za roli striptérky v černé komedii Zlatokopky.

Zlatý glóbus pro nejlepšího režiséra i za nejlepší neanglicky mluvený film by si mohla odnést černá komedie Parazit. V režisérské kategorii bude režisér Pong Čun-ho bojovat se Samem Mendesem (1917), Toddem Phillipsem (Joker), Martinem Scorsesem (Irčan) a Quentinem Tarantinem (Tenkrát v Hollywoodu).

O Zlatý glóbus pro neanglicky mluvený film se Parazit utká s francouzskými snímky Bídníci a Portrét dívky v plamenech, španělským filmem Bolest a sláva a americkým snímkem The Farewell, který vypráví o cestě čínských emigrantů žijících v USA za smrtelně nemocnou babičkou do země jejich původu.

Nominace na letošní Zlaté glóby si vysloužily od některých kritiku, že je na seznamu málo žen. Například na cenu za nejlepšího režiséra či filmový scénář není nominována ani jedna. Lorenzo Soria, prezident Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA), která ceny uděluje, kritiku odmítá. "Nevybíráme genderově, ale podle filmů a dovedností," řekl týdeníku Variety.

Související

Málokdo v životě pozná takové dno jako Arthur, ztotožnit se s ním je ale i tak překvapivě snadné.

Kdo ovládne ceny BAFTA? Nejvíc šancí má těchto pět filmů

Temné drama Joker s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli posbíralo 11 nominací na letošní ceny Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) a má tak nejlepší výchozí pozici před slavnostním předáváním, které je na programu 2. února. V hlavní kategorii s ním bude soupeřit mimo jiné nová gangsterka Martina Scorseseho Irčan a snímek Tenkrát v Hollywoodu z dílny Quentina Tarantina. Oba tyto filmy mají po deseti nominacích, informovala dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

film Irčan Zlatý glóbus

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy