RECENZE: Původně dočasný program ČT3 si nakonec našel své místo.

Už rok Česká televize nabízí divákům kanál ČT3. Jak se usadil na obrazovkách? Ke komu si našel cestu? Koho překvapil, pohoršil a kdo se z něj snažil udělat odkládací koutek?

Když byl 23. března 2020 spuštěn nový program ČT3, měli jeho tvůrci určitě ambice, údajně i snahu pomoci v nelehké situaci zejména seniorům. „Na televizním vysílání vyrostlo již několik generací a my díky našemu bohatému archivu můžeme nabídnout obsah přesně šitý na míru jejich potřebám, doplněný navíc o informační servis a nově vyráběné magazíny s praktickými radami. Chceme přinést divákům dobrou náladu a evokovat příjemné vzpomínky,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák. Od počátku mělo vysílaní stanoveno své schéma, „tři pilíře“. Jak diváci ihned poznali, byly to tzv. tematické magazíny, které se v programu objevily pokaždé  v devět hodin ráno, ve tři a v pět hodin odpoledne.

Následoval zpravodajský blok, sdílený s ČT1 a ČT24, který vstupoval do vysílání vždy v poledne. Tím "gró" v celém programu měl být výběr ze zlatého televizního fondu. Nutno říci, že z fondu hned zpočátku byly vytaženy opravdové ikony historie televizního vysílání. Nemocnice na kraji města, Eliška a její rod, Televarieté,  Návštěvní dny Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna, populární Silvestry s Vladimírem Menšíkem, Hovory H s Miroslavem Horníčkem patřily k nejsledovanějším.

Jednotlivé programové bloky navíc měly a stále mají mezi sebou jakési pouto v podobě „znovuzrozených“ televizních hlasatelek, což bylo také přijato s nadšením. Těchto rolí se velmi dobře zhostily moderátorky pořadu Sama doma. Tady je dobré asi poznamenat, že tento polidštěný způsob televizní komunikace na obrazovkách tak trochu chyběl.

A jak se tedy naplnily představy tvůrců nového programu? Jak přijali nový program diváci?

Ihned po spuštění získal program především v médiích nelichotivé přívlastky typu „blbiny Zelenkovy normalizační televize“, „prošlá konzerva, kterou není třeba otvírat“, „iluze bezpečného retra“ a podobně. Ti, co program přijali, ale hovořili jinak. Diváci, zejména ti starší, přijali program s nadšením. Sledovanost některých pořadů byla opravdu vysoká.

A jak je tomu po roce? Čas vysílání byl  nakonec prodloužen od ranních 6 hodin skoro do půlnoci a o dočasnosti vysílání se již samozřejmě dnes nehovoří.  Programová nabídka se také během roku změnila, světlo světa spatřily i dávno zapomenuté inscenace, méně známé pořady, kde je to s kvalitou tak na půl. Objevily se dokonce i seriály zahraniční produkce, jako je např. kdysi velmi oblíbený britský seriál Haló, haló!, a tak ne vždy jde o avízované "blbiny". Naopak, některé z pořadů sledují dokonce i mladší ročníky. Proč se situace kolem pořadu ČT3 tak změnila? Kde a proč se vytratilo to, že jde o jakousi „hlásnou troubu“ minulých, pro někoho snad „lepších časů“? |ČT|3 se najednou už tak nejeví. Česká televize to zatím nemá zapotřebí a oblíbenost programu asi mnohé i překvapila.

V čem tedy spočívá ten relativní úspěch? Je to „nostalgie, ta touha vrátit se tam, kde jsme nikdy nebyli“, jak krásně kdysi uvedl básník Ivan Blatný? Je jistě pravdou, že nikdo z nás v březnu 2020 netušil, že krize kolem pandemie bude mít tak dlouhou trvanlivost, že budeme stále vyhlížet lepší časy. A tak asi mnohé zlákala představa se ponořit do dob, kdy byl svět tak nějak v pořádku. Velkou roli asi sehrála opravdu ta touha být zase tam, kde jsme už dlouho či vůbec nebyli.

Politická garnitura možná také vnímala tento program jako pomyslný „dětský koutek“, kam odložíme ty děti, občany a my si můžeme zatím  v klidu „nakoupit“, udělat rozhodnutí a nikdo nám do toho nebude mluvit. To se ale až ta naštěstí nenaplnilo. Ne všichni odloženi do koutků k ČT3 rezignovali a byli zticha a nebudou, jak se asi předpokládalo, předpokládá.

Ať už posuzujeme kvalitu celého programu ČT3 z různých úhlů, z pohledu diváků a je nám jasné, že ne vše je zde to pravé, co je třeba shlédnout a sledovat. Ale právě tu mladší část diváků, kteří si nakonec svou cestu k ČT3 nějakou našli, možná napadlo, že to v současnosti s podobou humoru v televizi není úplně růžové, že jejich rodiče, prarodiče to někdy asi uměli lépe. Po vyslovení jmen Miroslav Horníček, Jiří Suchý, Miloslav Šimek, Jiří Grossmann, sledování jejich práce netřeba diskutovat. Zkrátka humor, zábava byli tak nějak laskavější, nepodbízivé, nenabízeli některé poněkud stupidní reality show, už velmi málo vzdělávající soutěže a pánové Šíp, Uhlíř, Sokol to nespasí.

Rozhodně to není obhajoba minulého režimu, ani náhodou. Ten na tom žádnou zásluhu nenese. Ale dovolím si obhajobu těch, kteří také v nelehké době, s úplně jiným technickým vybavením, zázemím dokázali vytvořit kvalitní věci, které zaujmou ještě i dnes. A to je přece přání každého uměleckého tvůrce napříč generacemi. Možná vše tak vyznívá jako Kabaret u dobré pohody, ale přece i v kabaretu může být občas nuda, povrchnost, nesmyslnost, ale nakonec se pohoda, aspoň malé pohlazení dostaví díky několika umělců, kteří svou práci umějí a dělají ji s pokorou. A toto poznání si po roce snad diváci ČT3 odnášejí.

Hodnocení: 55 %

Související

StarDance odhalila jména pěti mužských účastníků třinácté řady.

StarDance 2024 je kompletní. Tančit budou také herci Blažek a Hes

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Více souvisejících

Česká televize recenze

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 32 minutami

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

před 37 minutami

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

před 58 minutami

před 1 hodinou

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 6 hodinami

VIDEO: Londýnem se prohánělo několik splašených zakrvácených koní. Na místě jsou zranění lidé

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy