RECENZE: Barevná roadmovie Láska a příšery aneb Zombieland pro náctileté

Hledáte dobrodružnou post-apo komedii pro mladé publikum s hlavním hrdinou série Labyrint, která je barevná, zábavná a nemusíte se bát, že z ní budou mít děti noční můry? Právě jste ji našli. Monstra jsou spíše roztomilá než děsivá a stříká z nich sliz místo krve.

Lidé se pokusili zničit meteorit, ale množství raket, které vypustili, otrávilo svým palivem zemi. Zvířata zmutovala a opět převzala vládu na světem a lidi byli odsouzeni k přežívání v úkrytech. Pohyb na povrchu je nebezpečný a kontakty mezi jednotlivými skupinami přeživších je omezen na radiová spojení.

Joel (Dylan O'Brien) je nenápadný kuchtík, jehož vyhlášeným jídlem je minestrone. Jednoho dne bunkr, v němž se se svou komunitou schovává, napadnou monstra a zabijí několik jeho přátel. Přestože se Joel zasekne, kdykoliv je vystavený stresu, rozhodne se vydat za svou láskou z doby před apokalypsou.

Příběh je značně šablonovitý a vrství jednotlivé události tak jak potřebuje postava Joela ke svému vývoji, jenž neodvratně směřuje k cíli, v němž zúročí vše, co se během cesty naučil. Je to vlastně taková jeho stezka odvahy, během níž se z chlapce stává muž.

Snímek však pokulhává v oblasti akce. Když se Joel snaží přežít útok nějakého monstra, tak to celkem funguje. Dokonce místy fungují i napínavé momenty. Ale jakmile dojde na konfrontaci s lidským nepřítelem, tak rázem se z akce stává toporná neuměle sestříhaná fraška, která svou úrovní paběrkuje někde v seriálových vodách. Je to škoda, protože se jedná především o finální bitku, která docela kazí závěr filmu a celkový dojem, jenž v divákovi zanechává.

K tomu se váže také absence nějakého závažnějšího protivníka, protože Joel před monstry většinou prchá. Finální potyčka se záporákem, který vypadá trochu jako Owen Wilson na výletě, nemá dostatečné exposé, a kdyby ve snímku vůbec nebyla, tak by se vlastně nic nestalo.

Ale jako celek snímek docela funguje, především s ohledem na cílovou skupinu, o níž svědčí také rating PG-13. Láska a příšery má dokonce několik výchovných momentů, v nichž jsou proponovány hodnoty jako rodina či přátelství, které jsou dokonce postaveny na stejnou úroveň jako láska. Tyto lekce by možná měli povinně navštěvovat také někteří dospělí.

Vizuál snímku je poměrně hezký. Svět hýří barvami a příšery vypadají většinou hezky a často notně roztomile. Rozhodně nepůsobí jako zlá krvelačná monstra, spíše jako kdyby utekly z firmy Příšerky s.r.o. Hodně pomáhá střídání digitálních a praktických triků, které monstrům dávají určitou dávku fyzičnosti a hmatatelnosti.

Zábavná jízda šlape od začátku do konce. Největší problém snímku je špatná akce, především závěrečné klání. Těžko říct, jestli došly peníze nebo nápady, ale tak těžkopádnou akci je opravdu umění natočit. Ale až na tento drobný zádrhel snímek funguje velmi dobře a cílová skupina by měla být spokojená. A rodiče mohou být o něco spokojenější, protože několik nenápadných výchovných momentů pomáhá budovat správné hodnoty.

Celkové hodnocení: 70 %

Love and Monsters

Hrají: Dylan O'Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker, Dan Ewing, Ariana Greenblatt, Ellen Hollman, Damien Garvey, Melanie Zanetti, Tasneem Roc, Tandi Wright, Pacharo Mzembe, Te Kohe Tuhaka, Amali Golden, Miriama Smith

Režie: Michael Matthews

Scénář: Matthew Robinson

Kamera: Lachlan Milne

Hudba: Marco Beltrami, Marcus Trumpp

USA / 2020 / 109 min / dobrodružný, komedie, akční, sci-fi

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy