RECENZE: Komedie Bourák je protkaná absurdními situacemi, které nejsou vtipné

RECENZE - První „velká“ premiéra po znovuotevření kin věštila Bourákovi čisté pole působnosti. Bohužel nabídnutý potenciál zcela promarnil a je otázkou, zda za to může strach diváků vydat se do kina, ekonomické potíže či rozporuplná kvalita snímku. O to více zamrzí, že tvůrčí tým tvoří ostřílení matadoři, kteří umí točit zajímavé filmy.

Bourák je výrazně stylizovaný snímek režiséra Ondřeje Trojana, který vychází ze scénáře Petra Jarchovského. Reklamní kampaň a trailery se snažily diváka nalákat na odlehčenou muzikálně laděnou komedii s výraznou stylizací, která navozuje atmosféru divokých padesátých let. Snímek se však odehrává v současnosti ve fiktivním severočeském městečku Šlukdorf.

Film se snaží ukázat prostředí tzv. „bílé lůzy“, které zobrazuje například seriál Jmenuji se Earl. Bourák v podání Ivana Trojana se zaseknul v pubertálních letech, ovšem i přesto má manželku (Krystýna Boková) a dceru (Veronika Marková). Bourák je však nevyléčitelný záletník, a tak manželský vztah zrovna nekypí pohodou.

Hybatelem děje je pak právě dcera, která snaží dát oba rodiče opět dohromady. Aby toho nebylo málo, tak pracuje pro místního mafiána (Jiří Macháček), který si v průběhu filmu projde několika psychotickými stavy a explozemi násilí.

Pokud Vám už nyní vyskakují před očima velké vykřičníky, jak tohle všechno může fungovat, tak máte dobrý instinkt. Děj se rozptýlil na skečovité scénky, kterým vévodí občasné hudební vložky, které pocházejí z pera Romana Holého. Kdybychom snímek rozsekali právě na jednotlivé skeče a vyházeli přebytečný nános, který je propojuje, pak by jednotlivé kousky mohly vcelku dobře fungovat jako satirické utahování si ze známých témat a klišé, a nechybí ani občasná vykrádačka známých filmů.

Z hereckých výkonů je nutné podtrhnout projev Veroniky Markové, která působila z celého ansámblu nejsympatičtěji. Staří pardálové ostentativně přehrávají a chvílemi se divákovi zdá, že se ocitnul v hledišti divadla Sklep. Tento pocit podporuje také absurdita a grotesknost některých scén.

Jako celek snímek zkrátka nefunguje. Jednotlivé dějové linie se podivně střídají a navzájem se proplétají bez nějakého logického propojení. Děj s postavami míchá tak jak se mu to zrovna hodí, bohužel však ve veskrze negativním smyslu. Pokud lze snímek popsat jediným slovem, pak to bude IRACIONÁLNÍ.

Ovšem abychom pouze nepřehazovali zapáchajícím produktem kravského zažívání, vizuální stylizace je sice přepálená až vulgární, ale to je největší síla snímku. K muzikálově laděné komedii to prostě sedí, ale je škoda, že si tvůrčí tým nedokázal úplně vybrat, do jaké škatulky film zařadit. Oproti unylé nevýraznosti vizuálního stylu většiny českých komedií, působí v tomto duchu Bourák jako zjevení.

Bourák kina nezboural

Jančivý chaos odnikud nikam se projevil také v tržbách. Jelikož jsem se v důsledku otevírání kin na snímek dostal až tři týdny po premiéře, mohu předestřít i nelichotivý výhled na kasovní „úspěch“ Bouráka Ivana. Po třech týdnech v Kinech utržil snímek pouhých 5,1 miliónu korun. Což je vzhledem k nulové konkurenci docela neúspěch. Vždyť 3Bobule to zvládly za jediný víkend (plus nějaké ty předpremiéry) a ještě shrábly o sto tisíc navíc.

Žalostný obrázek nabídky v kinech dokládá také čtvrté místo v žebříčku, na němž se vyhřívá pohodová oddechovka pro děti Frčíme. Ta se do repertoáru kin vrátila po vynucené přestávce a v sedmnáctém týdnu od premiéry dokázala o víkendu přeskočit i Bouráka. Parádní comeback pak slaví dokument V sítí, který se během uplynulého víkendu vyšplhal na třetí místo a vydělal dalších šest set padesát tisíc. Celkově má V síti na kontě zhruba 55 miliónů korun.

Celkové hodnocení: 30 %

Bourák (2020)

Hrají: Ivan Trojan, Veronika Marková, Kristýna Boková, Jiří Macháček, Kateřina Winterová, Jiří Šimek, Petra Nesvačilová, Alena Pajtinková, Kryštof Hádek, Jaromír Dulava, Ady Hajdu, Petra Polnišová, Milan Ondrík, Jaroslav Róna, Aleš Najbrt, Matěj Ruppert

Režie: Ondřej Trojan

Scénář: Petr Jarchovský

Kamera: Tomáš Sysel

Hudba: Roman Holý

Česko / 111 min / komedie

Související

Petr Jarchovský Rozhovor

Film Bourák má především pobavit, reaguje Jarchovský na kritiku

ROZHOVOR - Do kin před nedávnem vstoupil nový film Ondřeje Trojana Bourák a netěší se zrovna příznivé odborné kritice. Nejvíce se naváží do scénáře, který "nemá smysl ani řád, nemá jasno, co, proč a komu chce sdělit." Přesto scénárista Petr Jarchovský chtěl především, aby nová komedie diváky pobavila, aby je přenesla přes všednodenní starosti a chmury. Prozradil to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

Více souvisejících

film Bourák Ivan Trojan (herec) Ondřej Trojan (herec) filmy české filmy Kina recenze Falcon (filmová distribuční společnost) Jiří Macháček

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 9 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy