RECENZE: Dobře zahraný Havel ukazuje státníkův lidský portrét

RECENZE - Mezitím, co se ve světě ničí a shazují sochy i pomníky, přichází do českých kin film o Václavu Havlovi. Žádný pomník mu ale nestaví a ani jej neboří. Jde o zobrazení přechodu dramatika, který si není jistý sám sebou, ke státníkovi, jenž hovoří k masám.

Film Havel režiséra Slávka Horáka je teprve jeho druhým celovečerním filmem a prvním celovečerním filmem o Václavu Havlovi. Je soustředěn hlavně na osobnost našeho prvního polistopadového prezidenta a jeho manželku. K nim se přidává další žena, Havlova milenka a jeho přátelé z disentu. Spíše než o nové dokumentární poznání Havlova života, můžeme považovat film za romanci.

Snímek je zasazen do let 1968 až 1989 a končí Havlovým příchodem na balkón Melantrichu. Divák se proto nedočká zobrazení jeho prezidentských let, ale hlavně toho předcházejícího. Vše začíná na jevišti divadla, kde se zrovna hraje Havlova hra a on pozve lidmi opěvovaného Dubčeka, který je později jeho politickým rivalem, na pódium. Po vystoupení následuje oslava a Havel vypadá, že je ve svém živlu. Hned druhý den po hře vstoupí do Československa jednotky Varšavské smlouvy a od té doby je hlavní postava ztracena.

A právě o to ve filmu jde. Ukazuje posledního československého prezidenta jako váhavého a nejistého člověka. Ano, jako člověka, ne jako ikonu. Ukazuje jej, jak válí sudy a označován ostatními za „intelektuála“ je prosí, zda by mu také nemohli říkat „vole“. Havel je ukázán jako nepoučitelný milovník žen, který má krom Olgy Havlové i jiné ženy. V důležitých chvílích je ale pevný a několikrát ukáže, že se nebojí vzepřít systému i za cenu trestu.

V těchto momentech hraje silnou roli symbolika, kterou Horák do filmu vnesl. Pero a nepopsaný papír je častým výjevem ve filmu a značí vždy důležité a silné okamžiky. Dobrou práci můžeme vidět i s kamerou a clonou. Například když Pavel Landovský přemlouvá lidi ve vlaku k podepsání Charty 77 a po neúspěchu vlak zajíždí do temného tunelu.

Herecké obsazení se povedlo. Herci nejen že fyziologicky připomínají své postavy, ale také je krásně vystihují. Viktor Dvořák jako Havel hraje svou životní roli a pohyby, mimiku i řeč Václava Havla dokázal napodobit skvěle. Neméně dobrá je i Aňa Geislerová, která ztvárňuje druhou nejdůležitější postavu Olgu Havlovou. Ta určuje tápajícímu a mnohdy nejistému manželovi směr a poskytuje ráznou ruku. Ruku, o kterou se budoucí prezident může zapřít. Další výrazný herecký výkon předvedla Barbora Seidlová, která hrála Havlovu milenku. Za povšimnutí stojí i výkon Martina Hofmanna jako Landovského a Jiřího Bartošky, který dokázal vystihnout hloubku profesora Patočky.

Výkony herců kazí hlavně ploše napsané dialogy. Ty se opírají pouze o prohlášení a hesla kvůli čemuž působí vše velice uměle. Nejspíš za to může snaha zachytit celých dvacet let. Umělost dialogů přináší filmu jistou strnulost, a to je jeho hlavní slabinou. Můžeme ale vidět i absurdní scény jako sledování Havla příslušníky StB, kdy hlášení „subjekt zašel do objektu“ opravdu rozesměje.

Film tedy neukazuje velkého prezidenta, ale spíše vykresluje portrét člověka, který je mnohdy zaskočený a nejistý a díky tomu si získává divákovu přízeň. Osobnost Václava Havla ale není to nejdůležitější. Důležitější je, jak dopadl film sám. Povedla se práce s kamerou i scénou, herecké výkony byly kvalitní, leč bohužel film nedokázal vtáhnout příběhem. Pokud by měl být film vývozním artiklem, mnohým zahraničním divákům by mohl přijít nezáživný.

HODNOCENÍ: 60 %

Havel 

životopisné drama

Česko, 2020, 105 minut

Režie: Slávek Horák

Scénář: Slávek Horák, Rudolf Suchánek

Hrají: Viktor Dvořák, Aňa Geislerová, Martin Hofmann, Stanislav Majer, Barbora Seidlová, Jiří Bartoška, Adrian Jastraban, Pavel Reh, Ján Bavala, Michal Isteník a další

Související

Z filmu Havel

Film Havel od režiséra Horáka dostal v Římě filmovou cenu

Film Havel režiséra Slávka Horáka dostal o víkendu cenu za nejlepší celovečerní film na 19. ročníku Římského festivalu nezávislých filmů (Riff). Informuje o tom agentura ANSA. Mezinárodní porota festivalu, který se letos uskutečnil výlučně on-line formou, ocenila, že se film vyhýbá zaběhnutým postupům, jež jsou typické pro životopisné snímky.

Více souvisejících

film Havel recenze kultura

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy