RECENZE: Dolittle je barevná pohádka o doktorovi, který umí mluvit se zvířaty

Iron Mann Robert Downey Jr. u Marvelu skončil, tak se vydal vstříc novým projektům. Dolittle, kde si vystřihnul roli výstředního doktora nadaného schopností mluvit se zvířaty mu sedla skvěle. Vedlejší role jsou obsazeny skvostně, takže zbývá jen otázka: Bylo 175 miliónů dolarů utraceno dobře?

Snímek Dolittle si vypůjčuje hlavní premisu ze snímku Dr. Dolittle se Eddiem Murphyem z roku 1998. Ale z původní komedie pro náctileté a dvacátníky zůstalo pouze nadání doktora Dolittla rozumět řeči zvířat. Současný snímek vsází na hromadu počítačem generovaných zvířat, která ne vždy působí zrovna věrohodně, ale k tomu se dostaneme později.

S Dolittlem se seznamujeme ve chvíli, kdy je z něj podivínský samotář, protože neunesl smrt své milované ženy. Tommy Stubbins je mladý hoch pocházející z rodiny lovce, ale Tommy se se zvířaty více přátelí, což jeho otec nese nelibě. Na lovu kachen postřelí Tommy omylem veverku a místo toho, aby jí dorazil, rozhodne se ji zachránit. A jediný člověk, kdo to dokáže je právě náš plachý doktor.

V doktorově usedlosti, která je tak trochu psychiatrickou léčebnou pro psychicky narušené němé tváře se Tommy potká s dívkou Lady Rose, kterou za Dolittlem poslala nemocná královna Victorie. Přes počáteční odmítání však mladá dvojice přesvědčí Dolittla, aby se vypravil do zámku a pokusil se královnu vyléčit. A ano, veverka díky operaci, u níž asistovala kachna, přežila. Dobrodružství může začít.

Další děj trochu připomíná dobrodružnou hru, a i jednotlivé zápletky působí podobným dojmem. Jumanji pro děti. Jednotlivé poměrně zajímavé nápady jsou propojeny značně nespojitě a působí to dojmem, že se hodně stříhalo. Nebo hůř, nebyly nápady, jak to celé věrohodně propojit. Z toho plynou určitě nelogické skoky a kličky v ději, o nichž nesmíte začít přemýšlet, protože jinak se časová soudržnost děje úplně rozpadne.

Ale na nudu není čas. Jednu potrhlou akci střídá druhá, o něco serióznější, ale stále hodně nadlehčená. Dobrým nápadem byla změna úhlu pohledu, kdy se na chvíli na některé scény podíváte pohledem jiné osoby než Tommyho a Dolittla a záhy se nestačíte divit, co za pazvuky to Downey ze sebe dostává.

Herecké obsazení je parádní. Downeymu Jr. sekunduje především Michael Sheen coby hlavní padouch Dr. Müdfly, který je spíše k smíchu, ale v rámci celého konceptu to dává smysl. Antonia Banderase možná ani nepoznáte, nemluvě o hromadě skvělých herců, kteří propůjčili hlasy zvěřině.

Český dabing je spíše průměrný, na druhou stranu filmu neškodí, ale ani k němu nic nepřidává. Ale originál v anglickém jazyce je určitě o trochu lepší.

Animace chlupatého komparzu jsou na velmi slušné úrovni a hezky vypadají také detaily. Vadou na kráse jsou mnohdy prkenné animace, u nichž je někdy až příliš poznat původ v křemíku. Kamera funguje převážně na výbornou a celý svět viktoriánské Anglie barevný jako omalovánka.

Výsledný dojem je spíše pozitivní, ale starší publikum, které začne trochu přemýšlet o průběhu děje, bude z kina odcházet s rozpačitým výrazem. S logikou scénáře si totiž tvůrci příliš hlavu nelámali. Pokud tedy čekáte oddechovou pohádku pro celou rodinu, u které nechcete přemýšlet, pak je Dolittle obstojnou zábavou na jeden večer. Downeyho pitvoření a občas potrhlá zvířátka se budou dětem líbit a pro dospělé to bude bez následků.

Celkové hodnocení: 50 %

Dolittle (2020)

Hrají: Robert Downey Jr., Harry Collett, Antonio Banderas, Michael Sheen, Jessie Buckley, Ralph Ineson, Jim Broadbent, Kasia Smutniak, Carmel Laniado, Emma Thompson, Rami Malek, John Cena, Kumail Nanjiani, Octavia Spencer, Tom Holland, Craig Robinson, Ralph Fiennes, Selena Gomez a další.

Režie: Stephen Gaghan

Scénář: Stephen Gaghan

Kamera: Guillermo Navarro

Hudba: Danny Elfman

USA / 102 min / komedie, rodinný, dobrodružný, fantasy

Související

CineStar

Filmový žebříček stále vede komedie Příliš osobní známost, na druhém místě je novinka

Koprodukční snímek Příliš osobní známost, který je adaptací stejnojmenné knihy slovenské spisovatelky Evity Twardzik Urbaníkové, je i druhý týden v čele návštěvnosti českých kin. Vztahovou komedii režisérky Marty Ferencové provázejí převažující negativní kritiky, za dva týdny však přilákala do kin 186.000 diváků. Na tržbách film vydělal přes 28 milionů korun. Vyplývá to z informací na webu Unie filmových distributorů (UFD).
Kino, ilustrační foto

Kina ovládla komedie Příliš osobní známost, navzdory zdrcující kritice

Koprodukční snímek Příliš osobní známost, který je adaptací stejnojmenné knihy slovenské spisovatelky Evity Twardzik Urbaníkové, se po svém uvedení usadil v čele návštěvnosti českých kin. Film režisérky Marty Ferencové, v němž zvládají životní rány lépe ženy než muži, přilákal navzdory převažujícím negativním kritikám o premiérovém víkendu přes 96.000 diváků. Sesadil tak na druhé místo vedoucí americkou rodinnou komedii Dolittle.

Více souvisejících

film "Dolittle" recenze filmy Kina komedie Zvířata Robert Jr. Downey Antonio Banderas CinemArt John Cena

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putina volilo přes 87 procent lidí. V Kremlu bude sedět dalších šest let

Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí, vyplývá z údajů ruské centrální volební komise po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů. O průběžných výsledcích informovala ruská státní agentura TASS

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy