RECENZE: Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství zvoní umíráček světu magie

V dalším dobrodružství Mloka Scamandera se vydáváme do temných zákoutí Brumbálovy rodiny, zatímco se nesourodý spolek hrdinů snaží překazit plány Grindelwalda na uchvácení moci nad kouzelnickým světem. Nechybí ani několik známých a několik nových roztomilých příšerek a dočkáme se i křepčení s klepeťáčky.

Třetí návrat do kouzelnického světa Harryho Pottera bez ústředního hrdiny heptalogie se soustřeďuje na Brumbála (Jude Law) a jeho dávný vztah s hlavním antagonistou Gellertem Grindelwaldem (Mads Mikkelsen), který se pokouší převzít moc nad kouzelnickým světem. Kromě toho příběh pomalu odkrývá temná zákoutí Brumbálovy vlastní rodiny a odhaluje příčiny napětí mezi ním a bratrem Aberforthem (Richard Coyle).

Hned úvod snímku nabídne snad nejroztomilejší stvoření celé zvířecí série, které je inspirované bájným tvorem čínské mytologie čchi-linem (Ang. Qilin). Jeho mládě má kouzelnou moc rozpoznat dobrotu srdce, a když se narodí, znamená to, že se objevil nový vůdce mezinárodního společenství kouzelníků.

Posléze se dozvídáme, že je Grindelwald zproštěn obvinění ze zločinů, které spáchal zejména na konci druhého dílu a že usiluje o uchvácení moci nad kouzelnickým světem. Proto je Brumbálem pověřen tým čarodějů a čarodějek, kteří mají za úkol Grindelwalda zastavit. Součástí týmu je i náš starý známý mudlovský pekař Jacob Kowalski (Dan Fogler).

Trochu netradičně se nejprve zaměříme na audiovizuální stránku. Utracené milióny dolarů jsou vidět v každém záběru a nikoho nenechávají na pochybách, že se díváme na drahý snímek. Velmi dobře působí také hudba, která si vypůjčuje mnohé známe melodie z původních dílů Harryho Pottera, čímž velmi účinně hraje na nostalgickou notu.

Z hlediska obsazení a hereckých výkonů snímku také není moc co vytknout, jedná se zkrátka o dobře zvládnutou moderní produkci. Záměna morálně zdiskreditovaného Johnnyho Deppa za Madse Mikkelsena je brána prostě jako fakt a ve snímku nepadne ani zmínka o tom, proč má Grindelwald najednou jinou tvář. A jen čistě náhodou se změnilo i jeho chování a gestikulace. Nelze úplně říct, která verze černokněžníka je lepší, ale do příběhu, který je z části politickým dramatem, se asi lépe hodí Mikkelsen se svým chladným stoickým zlem ukrytým pod rádoby kamennou tváří.

Jenže ledy se začínají lámat ve chvíli, kdy se dostáváme ke scénáři. Ten je po logické stránce děravý jako řešeto a ani snaha o minimalizaci ztrát v podobě zásahu Steva Klovese do původního scénáře J. K. Rowlingové nedokázala snímek sešít do fungujícího celku.

Pojem celku je zde hodně důležitý, protože dílčí scény fungují poměrně dobře a stejně tak vedlejší dějové linky Jacoba a Queenie (Alison Sudol), Brumbála či obscura Credence (Ezra Miller). Problém však je, že pro hlavní příběh nemají příliš velký význam, a když už ano, tak psychologické prokreslení jejich činů je velmi mlhavé. Jistou míru viny na tom má fakt, že se snímek snaží odvyprávět příliš mnoho a na spoustu věcí tak nezbývá čas a divák musí přijmou fakt, že se prostě stanou.

Scénář si pak neumí příliš poradit s postavou Mloka, protože chce strašně moc vyprávět Brumbálův příběh, ale zároveň nemůže zahodit postavu magizoologa. Snímek tak občas působí mírně schizofrenním dojmem, kdy se střídají komické a akční prvky, přičemž jedny se snaží zaujmout mladší diváky, zatímco druhé cílí na starší publikum.

Výsledek je nevyrovnaným mixem látky pro dětské a dospělé publikum, který se snaží hrát na nostalgii a sentiment. Příběh sám o sobě nedokáže nabídnout nic, co by výrazně kouzelnický svět obohatilo. Ten se naopak zdá prázdnější než kdy dřív. Třetí Fantastická zvířátka tak před propadákem zachraňuje hlavně špičkový vizuál a velmi dobrá hudba. Pozitivní je, že některé linky, které se proplétaly z předchozích dílů se konečně uzavřely a případné pokračování se s nimi již nebude muset zaobírat. Pokračování příběhu Mloka Scamandera tak leží zejména v peněženkách diváků.

Celkové hodnocení: 50 %

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (2022)

Hrají: Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Alison Sudol, Mads Mikkelsen, Dan Fogler, Jessica Williams, Katherine Waterston, Callum Turner, Fiona Glascott, William Nadylam, Kevin Guthrie, Victoria Yeates, Richard Coyle, Oliver Masucci, Ingvar Sigurðsson, Poppy Corby-Tuech, Maria Fernanda Cândido, Maja Bloom, Simon Meacock, Bart Soroczynski, Wilf Scolding, Manuel Klein, Alexandr Kuzněcov, Valerie Pachner, Ramona Kunze-Libnow, Lucas Englander, Jan Pohl, Matthias Brenner, Peter Simonischek, Jacqueline Boatswain, David Bertrand, Jeremy Azis, Hebe Beardsall, Nick Davison, Paul Low-Hang, Dave Wong

Režie: David Yates

Předloha: J. K. Rowling (kniha)

Scénář: Steve Kloves, J. K. Rowling

Kamera: George Richmond

Hudba: James Newton Howard

USA / 143 min / dobrodružný, rodinný, fantasy

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina Harry Potter Joanne Rowlingová (J. K. Rowling) studio Warner Bros. Vertical Entertainment Mads Mikkelsen Jude Law film "Fantastická zvířata: Brumbálova tajesmství" fantasy Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny film Fantastická zvířata a kde je najít

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 33 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy