RECENZE: Joker. Fascinující dekonstrukce narušené osobnosti. Největší komiksový záporák funguje i bez Batmana

RECENZE – Jeho vtipům se asi nezasmějete. I tak se vám ale dostane pod kůži. Klidně nůžkami, když ostatní možnosti selžou. Joaquin Phoenix, specialista na vyšininuté role, září jako neúspěšný komik / psychopatický zabiják / ikona. A i když jde oficiálně o komiksový film ze světa Batmana, Joker stojí mimo všechno, co jste si kdy o superhrdinech mysleli.

Arthur Fleck má kolem čtyřicítky. Bydlí se svou matkou, kvůli depresím a různým neurózám pravidelně navštěvuje psychiatra nižší kategorie, a zatímco sní o kariéře stand-up komika, na tu trochu chleba si vydělává prací pro klaunskou agenturu. A ke všemu je pěkné ořezávátko, čímž narážím na víc než jen jeho podvyživenou postavu.

A stejně jako Arthur upadá i Gotham City, které se topí v odpadcích a napětí mezi bohatými a chudými občany města by se dalo krájet. A protože Bruci Wayneovi ještě nebylo deset a k řidičáku na batmobil tak má ještě daleko, je na jeho (zatím ještě žijícím) otci, aby dal lidem naději. Tohle ale není svět nablýskaných hrdinů a padouchů bez motivace a skrupulí. Tohle je život.

Tedy samozřejmě ne tak docela, protože Joker se, kromě rozboru cesty duševně nemocného člověka ze dna osobního na dno morální, snaží o sociální komentář. A jako takový leccos zveličuje. Přesto se divák nebude moct ubránit pocitu, že něco takového by se stát mohlo. Něco z toho, že se svým způsobem už párkrát stalo. A pár věcí že prožíváme každý den. A ti, kteří viděli Taxikáře a Krále komedie (případně četli aspoň nějaké interview, ve kterém režisér Todd Phillips vysloveně přiznává, že se Scorseseho klasikami inspiroval), si navíc velmi rychle uvědomí, že po stránce příběhové se nejedná o nic nového ani ve světě fikce.

Ne, v pořadí už pátý filmový princ zločinu z Gothamu, není nijak zvlášť originální. O některých jeho částech můžeme přímo říct, že jsou předvídatelné (jiné si naštěstí s diváckým očekáváním jen hrají). Na druhou stranu je to Joker. Víme, kde začne, a víme, jak musí skončit. To tvůrce už z definice připravuje o možnosti překvapit.

Důležitější je, že to funguje. Film si většinu publika podmaní. Ty, kteří čekali dalšího Jareda Leta ležícího v kruhu pečlivě vyskládaných nožů, pak nejspíš i pěkně šokuje. Má totiž v rukávu dva trumfy. Tím prvním a nikterak překvapivým je famózní herecké představení Joaquina Phoenixe, který se do své role zase jednou položil pěkně „po stanislavsku“. Shodil 24 kilo, opět o maličko víc zešílel a navrch se mu podařilo svého klauna odlišit od Nicholsona i Ledgera. Čtvrtá ooscarová nominace je v jeho případě velmi pravděpodobná, i když na vítězství to asi ani tentokrát nebude.

Tím druhým trumfem je vize. Už při menším zamyšlení si uvědomíte, jak promyšlenou hru s vámi snímek hraje. Ať už jde o náznaky, které později přerostou v hlubší význam, paralely mezi jednotlivými scénami nebo jen práci s kamerou a scénou, je evidentní, že Phillips a jeho tým měli plán a toho se drželi.

Naopak kromě lehkého pocitu okoukanosti materiálu by se snímku dalo vytknout pár zbytečně doslovných scén a přílišné spoléhání se na hudební doprovod. Dobové pecky jsou fajn, ale při získávání emocí z diváka jde přeci jen o zbytečné pomocníčky. Totéž platí i pro ukřičený symfonický podkres jinak talentované zástupkyně vlny islandských skladatelů Hildur Guðnadóttir.

Joker je jednoznačně jednou z filmových událostí roku. Není nejlepší, není pro všechny, ale díky atmosféře, Phoenixovi a tomu, že se mu daří být aspoň povrchně sociálně relevantní, si veškerou svoji chválu zaslouží. Navíc je svým způsobem symbolické, že Taxikářem pro první čtvrtinu 21. století se stane komiksová postava – a ještě k tomu klaun.

PS: A než se zeptáte, tak ne, Joker není součástí žádného filmového světa a na 99 % se nikdy nedočká pokračování. Jde o sólový projekt vně celého univerza DC.

Celkové hodnocení: 85 %

Joker (2019)

Hrají: Joaquin Phoenix, Zazie Beetz, Robert De Niro, Marc Maron, Brett Cullen, Frances Conroy, Shea Whigham a další

Režie: Todd Phillips

Scénář: Todd Phillips, Scott Silver

Kamera: Lawrence Sher

Hudba: Hildur Guðnadóttir

USA / 122 minut / krimi, drama, thriller

Související

Co tě nezabije, to tě zešílí? Tentokrát to platí dvojnásob.

Oscar 2020: Do udílení cen zbývají jen hodiny. Uspěje Česko?

V Los Angeles se budou dnes večer místního času (v pondělí ráno SEČ) udělovat ceny americké filmové akademie Oscar. Šance filmů na vítězství v 92. ročníku tohoto prestižního ocenění jsou velmi vyrovnané. Nicméně jako nejžhavější kandidáti na cenu za nejlepší film jsou zmiňovány válečné drama 1917 režiséra Sama Mendese s deseti nominacemi a černá komedie Parazit jihokorejského režiséra Pong Čun-hoa.
Když už nemáš sílu plakat, nezbývá než se začít smát.

Oscar 2020. Nejvíce nominací získalo temné drama Joker

Nejvíce nominací na ceny americké filmové akademie Oscar dnes získalo temné drama Joker s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli. Snímek má 11 nominací. Byl nominován mimo jiné v kategorii nejlepší film či nejlepší herec v hlavní roli.

Více souvisejících

film Joker recenze DC comics Joaquin Phoenix (herec) Todd Phillips Robert de Niro šílenství Batman

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy