RECENZE: Kluci a holky z nacistické školky. Vtipný, drsný i dojemný Králíček Jojo komentuje fanatismus i nevinnost dětství

RECENZE – Šest nominací na Oscara a spousty dalších ocenění. Kritický i divácký úspěch. Ale také mnohem více hailhitlerování – pardon, hajlíčkování – než v Pádu třetí říše a popový soundtrack jako třešnička na dortu. Pokud jste měli rádi britský sitcom Haló, haló! je Králíček Jojo filmem pro vás.

Desetiletý Jojo (Roman Griffin Davis) je obyčejný, nepříliš oblíbený kluk vyrůstající v nacistickém Německu. Spolu se svým kamarádem Yorkim (Archie Yates) chodí do Hitlerjugend a sní o tom, jak bude sloužit v Hitlerově osobní gardě a zapichovat Židy na potkání. S Hitlerem se mimochodem zná osobně, tedy aspoň s jeho velmi upravenou verzí, kterou si vysnil a považuje ji za nejlepšího přítele. Propagandou naformátovaný život mu ale naruší zjištění, že jeho matka (Scarlett Johansson) doma potajmu ukrývá šestnáctiletou židovku Elsu (Thomasin McKenzie).

Marketing filmu se velmi okatě snažil, aby na vás z každého plakátu a z každého traileru svítil obří nápis SATIRA. Můžeme to považovat za logickou, i když trochu smutnou snahu vysvětlit i tomu nejméně chápavému divákovi, že opravdu nejde o propagaci nacismu. A jistě budeme mít pravdu. Stojí ale za pozornost, že tu je i druhý význam, byť možná neúmyslný. Králíček Jojo totiž opravdu je politická a společenská satira – a ne parodie, jak se mohlo zdát z ukázek. Jistě, najdeme tu spoustu prvoplánových a inteligentních vtipů. Zároveň ale snímek obsahuje mnoho situací, které úmyslně tančí na hranici dobrého vkusu. A někdy ji i překračují, aby divák ani na chvíli nezapomněl, kolik nenávisti a hlouposti dokáže rozdmýchat slepá, absurdní ideologie.

To tvůrcům zároveň dává záminku k tomu, aby zacházeli do nepravděpodobných extrémů a nevyšli z toho jen jako lháři, kteří si přibarvují realitu ke své potřebě. Bizarní svět Králíčka jim umožňuje téměř cokoli. Vždyť už jen to, že se role Hitlera ujal sám režisér Taika Waititi – poloviční Maur a čtvrtinový Žid – dává hned zpočátku na srozuměnou, že tohle není skutečný svět. Byť ve výsledku není o moc absurdnější než skutečná realita Třetí říše.

Srdcem filmu je vztah hlavního hrdiny s vlastní matkou a židovskou dívkou, které se zpočátku bojí, ale nakonec se s ní začne sbližovat. Debutant Roman Griffin Davis se ukazuje jako talentovaný dětský herec, na kterého si určitě musíme dát do budoucna pozor. Jeho Jojo je vtipný, roztomilý, zranitelný a emocionálně věrohodný ve štěstí i smutku. Výborná je i Thomasin McKenzie, další mladý talent. Elsa je velmi chytrá a nezávislá, ale zdánlivě zničená životem, který ji připravil téměř o vše. Z vedlejších postav zaujme hlavně kapitán Klenzendorf Sama Rockwella, skeptik, který ve válce ztratil oko i víru ve velký německý národ.

Králíček Jojo bohužel občas až moc tlačí na pilu. Některé vtipy budou pro mnoho lidí opravdu těžko stravitelné, jiné pro změnu zavání laciností. A Waititiho křepčící a ksichtící se Hitler se velmi rychle okouká.

Tak trochu překvapivě se ale největší síla filmu skrývá v těch vážných scénách. A pokud si s sebou vezmete nějaký ten kapesník, dost možná ho použijete.

Celkové hodnocení: 75 %

Jojo Rabbit (2019)

Hrají: Roman Griffin Davis, Scarlett Johansson, Thomasin McKenzie,Taika Waititi, Sam Rockwell, Rebel Wilson, Stephen Merchant, Alfie Allen, Archie Yates a další

Režie: Taika Waititi

Předloha: Christine Leunens

Scénář: Taika Waititi

Kamera: Mihai Malaimare Jr.

Hudba: Michael Giacchino

USA, Nový Zéland, ČR / 108 minut / komedie, drama

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze film Králíček Jojo Taika Waititi politická satira Adolf Hitler Hitlerjugend literární adaptace Scarlett Johansson

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 17 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy