RECENZE: Nemastný neslaný upír Morbius je nudným pokusem o temný komiks

Další ze série přešlapů studia Sony, které se marně snaží budovat svůj vlastní komiksový vesmír. Upíří Morbius má málo akce, humoru i lásky a o hororu ani nemluvě. Mnohdy pranýřovaný Jared Leto je v tom tentokrát cela nevině a paradoxně je jednou z nejlepších věcí na celém filmu. Jak již jistě tušíte, je to hodně málo.

Sony se stále snaží budovat svůj malý pavoučí vesmír v rámci Marvelovského univerza. Když se do toho pustí v kooperaci s Marvelem, jako u poslední inkarnace Spider-Mana, vyjdou z toho vcelku podařené popkornovky. Když se však do podobně ambiciózního projektu pustí na vlastní pěst, výsledek je bolestivý. Venom měl jistě potenciál, především díky popularitě Toma Hardyho. Ale cílová skupina Morbia je poněkud zahalena tajemstvím.

Doktor Michael Morbius (Jared Leto) od narození trpí nevyléčitelnou nemocí krve. Tato nemoc jej pojí s přítelem Milem (Matt Smith). Michael je mimořádně nadaný, a tak z něj vyroste lékař, který vytvoří umělou krev, jež zachraňuje život lidem po celém světa. Jeho charakter má dokreslovat to, že odmítne Nobelovu cenu, ale s postupem stopáže zjistíme, že charaktery postav jsou jen dvourozměrnou freskou.

Michael posléze zjistí, že upíří krev by mohla být tím průlomovým objevem, který by jej dokázal vyléčit. A tak se spolu se svou asistentkou Martine (Adria Arjona) zaměří na jejich výzkum. Na další výzkum, a především na experimenty na lidech potřebují oba vědci finance. O to se postará již zmíněny Milo, který výzkum zafinancuje.

První experiment se rozhodně Michael provést sám na sobě, ale pokus se nepodaří a z Michaela se stane upír, který baží po lidské krvi. Spousta lidí umře a – později od agentu FBI zjistíme, že kupa vysátých těl nikoho nezajímá – a jedeme dál.

Morbius se snaží mít přesah, snaží se být něčím víc, než jen tuctovým blockbuster a do v určité míře se mu to daří. Minimálně rozehrává smysluplnější témata než dříve zmiňovaný Venom. Dokáže tak alespoň v prvních dvaceti minutách zaujmout. Ale to je bohužel vše, protože postupně se ukazuje, že přesah je jen vějičkou, pod jejímž povrchem je hodně prázdný a poměrně nezajímavý snímek, jež nezaujme náročné ani nenáročné publikum.

Na světlo nebudeme vytahovat všechny bolístky, ale mezi jednu z nejbolestivějších patří neustálá teleportace postav na místo, kde je děj zrovna potřebuje. Někdy mohou tyto skoky fungovat, ale je nutné s nimi zacházet správně, v Morbiovi prstě jsou. Jestli jde o scenáristický šlendrián nebo až důsledek postprodukce, to se asi nikdy nedozvíme.

Další bolístkou jsou akční scény, kterých pro jistotu není moc. Ale i tak jsou sestříhány velmi chaoticky, což je způsobeno zejména necitlivě použitými zpomalovačkami. Žádnou invenci také nečekejte, takže políčko v checklistu „Akce“ bylo odškrtnuto – pokračujeme.

Asi nikdo nečekal, že na tomto snímku budeme chválit Jareda Leta jako to nejlepší, ale už to tak asi vypadá. Roli zarputilého vědce zvládnul se ctí a celkem uvěřitelně. To se však nedá říct o křepčícím a přehrávajícím Mattu Smithovi. Zbytek ansámblu je v podstatě postradatelný.

Ve výsledku je Morbius zcela zbytečný snímek, kterému nelze upřít ucházející vizuál, ale to je tak všechno. Nastíněný potenciál je zcela promrhán a výsledek nedokáže uspokojit náročného ani nenáročného diváka. Sice se nejedná o snímek, z něhož by divák chytnul osypky a musel se z něj týden vzpamatovávat, ale ani jej nelze doporučit. Těžko říct, jestli se Sony poučí, ale velká část viny jde nejspíš právě za studiovými kravaťáky.

Celkové hodnocení: 40 %

Morbius (2022)

Hrají: Jared Leto, Adria Arjona, Matt Smith, Jared Harris, Al Madrigal, Tyrese Gibson, Michael Keaton, Charlie Shotwell, Corey Johnson, Archie Renaux, Tina Louise Owens, Kalle Hennie, Chris Ryman, Barry Aird, Jimmy Star, Tom Forbes, Clara Rosager, Bentley Kalu, Gloria Garcia a další.

Režie: Daniel Espinosa

Předloha: Gil Kane (komiks)

Scénář: Matt Sazama, Burk Sharpless

Kamera: Oliver Wood

Hudba: Jon Ekstrand

USA / 105 min / akční, horor, sci-fi, thriller

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina žánr: akční Marvel Comics Marvel Studios studio Marvel horor Jared Leto film "Morbius" Spider-Man: Paralelní světy film Spider-Man: Homecoming film Spider-Man: Paralelní světy film: "Spider-Man: Bez domova" Falcon (filmová distribuční společnost)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 42 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

včera

WHO se obává šíření ptačí chřipky. Hovoří o globální pandemii

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy