RECENZE: Mndlí Noví mutanti mají nádech osmdesátkových hororů, ale nic víc

Zpočátku to s novým přírůstkem do univerza X-Menů vypadalo dobře. Žánrová odbočka k hororu, neokoukaní herci a zcela jiný přístup k zavedenému vesmíru. Během produkce se však záhy vyrojily problémy, které vedly k nekonečnému kolečku přetáček a dotáčení, čehož výsledkem je mdlý snímek, který neví kudy kam.

Noví mutanti jsou klasickým příkladem snímku, který nejprve vzbudí nadšení, ovšem během produkce zažije několik kotrmelců, čehož důsledkem je podivná pachuť v ústech, jež přetrvává i dlouho po opuštění kinosálu.

Snímek se silně inspiroval v hororech z osmdesátých let (Noční můra v Elm Street), které mixuje s tématem dospívání, s nimiž pracuje ve svých filmech například John Hughes (Snídaňový klub). Mladí hrdinové nejsou žádnou dobrosrdečnou cháskou, ale v jádru jsou spíše rebelové, kteří se nebojí vzepřít autoritám. Ostatně na toto téma notně odkazovaly upoutávky v kinech. Ovšem za děsivou fasádou polorozpadlého domu se skrývá poměrně uhlazený interiér s několika obrazy od Alfreda Hitchcocka.

V nemocnici pro zvláštní jedince se sešel kvintet mladých mutantů, kteří nedokážou ovládat své schopnosti. Aby toho nebylo málo, tak každý z nich si v sobě nese nějaké trauma z minulosti. Doktorka Reyes (Alice Braga) se snaží naučit mutanty, jak ovládat své schopnosti, aby se mohli vrátit do běžného života. Ovšem záhy začínají jejich traumata ožívat a začíná jim jít o život. Proto jim nezbývá nic jiného než se naučit spolupracovat.

Jak by vypadali Noví mutanti, kdyby se nepřetáčelo, to se asi nikdy nedozvíme. V tomto případě opravdu žádný Snyder Cut Ligy spravedlnosti nikdy nepřijde – a asi bychom o něj ani nestáli. Nicméně prvním a asi největším problémem filmu jsou postavy. Noví mutantní se totiž rádoby snaží stavět na silných postavách a jejich minulosti, jejíž nejstrašnější kousky před nimi opět ožívají, ale snímek nedává postavám dostatečný prostor. Charaktery se tak smrskávají na šablonovité archetypy, v nichž Anya Taylor-Joy je typickou kráskou, která si je svého půvabu vědoma a náležitě ho využívá. Maisie Williams je vykulená a netuší, která bije. Charlie Heaton toho taky příliš nepředvede a zbytek paběrkuje okolo, zatímco se občas tváří smutně jindy zase vyděšeně.

Takto vyprázdněné postavy zkrátka nedokážou utáhnout příběh, který se snaží stavět právě na nich. Původně proklamovaný eRkový rating se zcela rozplynul a Disney poslal do kin ořezanou verzi s ratingem 12+. To je taky jeden z důvodů, proč hororové sekvence vůbec nefungují, a i přes výrazné temné ladění se jedná takový horor pro odrostlejší mládež. Zkrátka, čeho se bývalé studio Fox nebálo, to raději Disney zahrál do autu a vsadil na „jistotu“ – čím přístupnější, tím více lidí přijde, což však už v poslední době není nutné. Vzpomeňme na eRkového Logana nebo Deadpoola.

Snímek tak ve výsledku neví kudy kam. Ač se místy snaží naznačovat, že se snaží nabídnout vícevrstevný příběh, verze promítaná v kinech klouže pouze po povrchu a zůstává pouze u náznaků. Navíc Noví mutanti často spěchají a většinou zcela zbytečně, takže většina snímku je v lehkém poklusu a na nic není dostatek času.

Ovšem abychom jen nerýpali klacíkem, musíme snímku přiřknout vcelku slušný vizuální styl. Ten má potenciál nabídnout slušný vizuální zážitek, který však nemá dostatečnou podporu v obsahu. Noví mutanti nejsou úplně špatným filmem, ale je až příliš hodně vidět, že se jedná o pahýl, který byl ořezáván příliš dlouho.

Celkové hodnocení: 50 %

The New Mutants (2020)

Hrají: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton, Blu Hunt, Alice Braga, Henry Zaga, Adam Beach, Colbi Gannett, Happy Anderson, Marilyn Manson

Režie: Josh Boone

Scénář: Josh Boone, Knate Lee

Kamera: Peter Deming

Hudba: Mark Snow

USA / 95 min / horor, sci-fi, akční

Související

Více souvisejících

recenze filmy Kina film "Noví mutanti" horor žánr: akční Falcon (filmová distribuční společnost) sci-fi

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy