RECENZE: Pánský klub aneb seznamka pro eroticky závislé muže a panice

Vyprázdněný pokus o přenesení úspěšné divadelní komedie na stříbrná plátna se debutujícímu režisérovi a scénáristovi Matěji Balcarovi příliš nepovedl. Přestože měl k dispozici dostatek herců zvučných jmen, hlavní bolestí snímku se stal nepropracovaný scénář a neschopnost sjednotit projev jednotlivých aktérů.

Nutnost navštěvovat terapii pro eroticky závislé osoby svede dohromady rozdílnou pětici mužů. Cyril (Jiří Mádl) je učitel, který se obává erotických představ o studentkách, ale zároveň se bojí vlastní ženy. Eda (Milan Šteindler) je erotoman a záletník, jenž má potřebu si neustále dokazovat své chlapáctví. Martin (Martin Leták) se sice prezentuje jako zkušený milovník, ale jeho vystupování tomu rozhodně neodpovídá, ale zato má vypěstovanou solidní závislost na sledování porna. No a na závěr zde máme Přemka (Bolek Polívka), který bojuje se svou druhou mízou a vyhořelého rockera Gigiho (Zdeněk Žák), jenž má problémy s erekcí.

Pětice výtečníků dochází na sezení s atraktivní psycholožkou Lindou (Kristýny Hrušínská), jenže terapie se brzy zvrtne, přičemž otěže sezení přejímají „pacienti“, zatímco Linda se ocitá součástí soukolí bez možnosti zabrzdit.

Snímek vychází z divadelní hry debutujícího režiséra, která se v Divadle Na Jezerce těšila velkému ohlasu. Bohužel přerod z prken pódia do filmové podoby se nezdařil úplně ideálně a místo rozverné komedie dostáváme podivnou směsici nevyrovnaných hereckých výkonů a nepříliš vtipných sexistických scén, z nichž se podlézavě vyjevuje omlouvání šovinismu.

Velkým dílem se na tom podílí ploché vyobrazení postav, které sice skrývají dílčí zápletky, ale jejich uchopení nevyvolává v divákovi téměř žádné sympatie. Zároveň o žádném z charakterů není možné hovořit jako o určité formě anti-hrdiny, nebo že by se jednalo o úmyslnou karikaturu, který má svůj účel.

Milan Šteindler přehrává svým typickým způsobem, zatímco Bolek Polívka vystupuje až s chladně stoickým přesahem, který se hodí spíše do melancholického dramatu než do komedie. Kristýna Hrušínská je zase v roli psycholožky ztracená podobně jako její postava a někde na půl cesty mezi přehrávajícím Šteindlerem a až dramaticky strohým Polívkou je Jiří Mádl, který zvládá svou roli docela uvěřitelně zahrát.

Ale jak je asi zřejmé, takto rozštěpené herectví, které je spíše bezúčelným projevem neschopnosti udržet režijní otěže pevně v rukou než nečekanou genialitou, vnáší do emocionální stránky solidní zmatek. Ve výsledku se tak není moc čemu zasmát, ale zároveň se ve snímku neřeší nic podstatného, co by stálo z hlubší rozjímání.

Celkově tak jde o plochý pokus o konverzační komedii, který selhává na více frontách. Nevím, do jaké míry se scénář snímku liší od divadelní předlohy, ale výsledné zpracování rozhodně nedosahuje kvalit produkce, kterou bychom očekávali na stříbrném plátně. Kdyby šlo o televizní jednohubku, tak s přimhouřením obou očí by šlo snímek zkousnout, ale za návštěvu kina nestojí.

Celkové hodnocení: 25 %

Pánský klub (2022)

Hrají: Kristýna Hrušínská, Jiří Mádl, Milan Šteindler, Zdeněk Žák, Boleslav Polívka, Martin Leták, Nela Boudová, Hana Vagnerová, Jan Hrušínský, Dana Syslová, Patricie Pagáčová, Daniel Šváb, Miluše Šplechtová, Petr Brukner a další.

Režie: Matěj Balcar

Scénář: Matěj Balcar

Kamera: Aleš Svoboda

Hudba: Jan Kučera

Česko / 91 min / komedie

Související

Více souvisejících

recenze filmy Kina komedie české filmy film Pánský klub Boleslav Polívka Milan Šteindler Jiří Mádl Falcon (filmová distribuční společnost)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy