RECENZE: Po čem muži touží 2 uráží muže i ženy záplavou stereotypů

Řemeslně zvládnutá komedie s Annou Polívkovou, Jiřím Langmajerem a Markem Taclíkem je plná archetypů a sexistických stereotypů. Snímek je tak spíše hezky nasnímanou koláží, která vrství jeden pokleslejší fór za druhým, což má budit dojem nápadité společenské satiry. Výsledný dojem je však spíše tristní. Měli byste se snímku skutečně vyhnout?

Irena (Anna Polívková) je psycholožkou, byť ne zrovna profesionální, která se specializuje na partnerské vztah. Jenže dostane výpověď z nájmu ze své ordinace, a navíc přistihne svého přítele při nevěře. Aby si vyčistila hlavu, jde s kamarádkou Marcelou (Tereza Kostková) na víno. Opilá Irena se nakonec dostane na pouť, která je nepravděpodobně umístěna nedaleko Prahy. Tam se vydá do stanu, v němž u vědmy Zoltany (Zuzana Kronerová) vysloví nerozvážné přání; Chci bejt chlap!

A jak už to tak bývá, přání se do druhého dne vyplní. Irena již tak není neempatickou sobeckou ženou v těle Jiřího Langmajera, ale obyčejným chlapem, tedy vlastně sama sebou. Irena, teda teď už Iren, hledá pomoc, kterou najde u souseda Radima (Marek Taclík), jenž Irenu tajně miluje. A jako správný „princ“ považuje za povinnost Irenu ze svého zakletí osvobodit. Jenže nejprve musí Irena naučit, jak být chlapem, protože se zcela nečekaně chová zženštile. A přesně tak, se Irena nechovala.

Ano, v Po čem muži touží si vzala logika dovolenou. Kontinuita identity postavy vzala zcela za své a společně s kouzlem zmizela také emancipovaná silní žena a místo ní dostáváme archetyp slečinky v mužském těle. Že to příliš nedává smysl, to jistě ne. A v tuto chvíli začíná úřadovat Radim, který jakožto správný chlapák je vedoucím stavby a kapitán amatérského fotbalového klubu. Jako kontrast zcela zženštilého muže tedy dostáváme archetyp buranského prosťáčka.

Dále nastupuje odškrtávání seznamu stereotypů, které se střídají snad s každou scénou. Divák má skoro pocit, že si autoři scénáře našli nějakou encyklopedii stereotypů, a jejich pořadí postupně vybírají náhodným listováním. Snímek se tak stává nedůstojnou podívanou pro obě pohlaví.

Originalitu bychom u snímku hledali těžko, protože často staví na zaběhnutých formách. K tomu si však musíme připočíst ještě velmi častý pocit deja vu, protože dvojka nepokrytě vykrádá první díl. Spousta scén, jež jsme mohli vidět před čtyřmi lety, se tak přehraje v obráceném gardu. Těžko říct, jestli mělo jít o promyšlenou sebereflexi nebo o prostý nedostatek nápadů, ale tak či onak, snímek působí zvláštním dojmem, že jste jej už viděli.

Jedno se snímku musí nechat, produkční kvality jsou netradičně vysoké v porovnání s jinými českými komediemi. To je jediná vlastnost, která snímek drží nad propastí úplného odpadu. Je na zvážení, zda lze takto morálně pokleslý produkt ještě nazývat romantickou komedií, protože snímek hraničí s žánrem satirických komedií, jež cíleně pracují se stereotypy. Problém však je v tom, že Po čem muži touží 2 se bere příliš vážně na to, aby je bylo možné zařadit do tohoto subžánru a navíc jim chybí výraznější nadhled. Bohužel, snímek si na sebe zase vydělá, takže dříve nebo později dorazí další podobně morálně pokleslý počin.

Celkové hodnocení: 25 %

Po čem muži touží (2022)

Hrají: Jiří Langmajer, Marek Taclík, Anna Polívková, Tereza Kostková, Leoš Noha, Radek Holub, Zuzana Kronerová, Ondřej Kavan, Pavel Šimčík, Oskar Hes, Jiří Maryško a další.

Režie: Rudolf Havlík

Scénář: Rudolf Havlík, Filip Oberfalcer

Kamera: Václav Tlapák

Hudba: Ondřej Konvička

USA / 95 min / komedie

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina české filmy komedie film Po čem muži touží film Po čem muži touží 2 Jiří Langmajer Marek Taclík Anna Polívková Tereza Kostková Zuzana Krónerová (herečka) Ondřej Kavan (herec) CinemArt

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

Kyjev: Pokud Ukrajina padne, nastane třetí světová válka

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal ve středu uvedl, že v případě porážky Ukrajiny v konfliktu s Ruskem nastane třetí světová válka. Americký Kongres vyzval, aby schválil zpožděný balík vojenské pomoci pro jeho zemi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy