RECENZE: Pohádka O léčivé vodě není žádným zázrakem, diváky však neurazí

Vánoce jsou svátky klidu a míru, ale také zázraků. Jedním takovým je léčivá voda, která je uvedena v názvu sobotní premiérové pohádky. Diváky sice rozhodně neurazí, zároveň ale s největší pravděpodobností nebudou mít nutkání se k ní v budoucnu vracet.

Premiéra třetí letošní vánoční pohádky O léčivé vodě byla pro televizní diváky velkou neznámou, protože vznikla v koprodukci se slovenskou kinematografií. Už při pohledu na tvůrce a obsazení bylo zřejmé, že právě naši východní sousedé hráli při jejím vzniku prim.

Bez českých herců se ovšem tvůrci úplně neobešli, Lindu Rybovou možná v narážce na její jméno obsadili do role Paní vod a pramenů z vodní říše, jejíž dějová linka se protíná s tou hlavní kolem princezny Hanky, která jednoho dne těžce onemocní.

Nadpřirozená vodní bytost ke krásné mladé dámě naštěstí chová sympatie a věnuje králi Jurajovi pramen léčivé vody, ale varuje ho před jeho možným zneužitím. Pokud právě v tomhle místě tušíte místo pro hlavní zápletky, máte pochopitelně pravdu. Co jiného, než boj dobra se zlem, také od tohoto žánru čekat.

V jiných ohledech se ale filmaři bezpochyby snažili být originální. Poměrně odvážné od nich bylo, když do scénáře zakomponovali zmínku, že by se nemělo věřit pohádkám. Sami se ale pochopitelně snažili vzbudit u dětských diváků opačný dojem.

Nepochybně jim k tomu pomáhaly nádherné kulisy i kostýmy, bez kterých se zdařilá pohádka neobejde. Pro české diváky pak bylo nejspíš zařazeno do scénáře taneční číslo pod taktovkou vítěze StarDance Marka Zelinky.

Zatímco tanečník se na obrazovce jen mihl, představitelé hlavních postav ukázali, že hrát umí. Přesto se nejde ubránit dojmu, že pohádce chyběl opravdu výrazný herecký výkon, ačkoliv Zuzana Kanócz v záporné roli krásné Henriety rozhodně nezklamala.

Starším divákům také mohlo připadat poněkud zbytečné, že byli do českého znění předabováni slovenští herci. Mladší děti, kterým je snímek určen, by však mohli mít problém porozumět jazyku našich sousedů. Proto šlo o krok naprosto logický, který není třeba tvůrcům vytýkat.

Pohádka O léčivé vodě sama o sobě žádným zázrakem není, i když tato tekutina je ve filmu pochopitelně dokáže. Divákům pravděpodobně neutkví v paměti natolik, aby se k ní v následujících letech vraceli, to ale nemění nic na tom, že jde o řemeslně dobře zvládnutého zástupce žánru.

Hodnocení: 50 %

O léčivé vodě

Slovensko / Česko, 90 minut, 2020

Režie: Ján Sebechlebský

Scénář: Michal Pusztay, Ján Sebechlebský

Hrají: Darija Pavlovičová, Marián Mitaš, Jakub Spišák, Attila Mokos, Linda Rybová, Juraj Kemka, Juraj Hrčka, Zuzana Kanócz, Petr Vaněk, Rebeka Poláková, Marián Labuda ml., Marek Zelinka a další

Související

Více souvisejících

recenze film O léčivé vodě Česká televize Pohádky

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 27 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy