RECENZE: Sebevražedný oddíl podruhé a tentokrát pořádně a krvavě

Určitě si mnozí z Vás vzpomínají na stejnojmennou nepodařenou patálii Davida Ayera z roku 2016. O pět let později se v DC rozhodli vše hodit do koše, ponechat si jen šílenou Margot Robbie a udělat zcela nový sebevražedný tým. A ono to funguje.

Kde kdo už DC Universe odepisoval, jiní se zase za něj bili do hrudi a vyzdvihovali jak dospěle vypadá oproti Marvellu. Ovšem celkově DC spíše paběrkovali a výborné Nolanově trilogii s Christianem Balem v kostýmu netopýřího muže se horko těžko přibližovali. Snad jen první Muž z oceli, ale to je již před dlouhými devíti lety.

Ovšem píše se rok dvacátý první třetího tisíciletí a do covidem decimovaných kin a na HBO Max zamířil další Sebevražedný oddíl. Tentokrát za scénářem i režií stojí James Gunn, který byl od Warnerů odejit – aby byl následně opět reinstalován do třetích Strážců Galaxie, na jejichž předchozích dvou dílech se výrazně podepsal scenáristicky i režijně.

Ale dost již o propleteném pozadí. Pokud chcete natočit potrhlou týmovku, která se nebojí akce, krve ani komediálních prvku, Gunn je jedním z horkých kandidátů. Není proto divu, že Sebevražedný oddíl pod jeho taktovkou šlape a jedná se rozhodně o jeden z nejlepších snímků DC Universe. Velmi dobře je zvládnuto paralelní vyprávění několik dějových linii i návraty v čase, které se nakonec spojí s hlavní časovou linií. Zkrátka Gunn ví, co dělá, skvěle ovládá jak vypravěčské, tak režijní řemeslo, a proto byste snímek měli rozhodně vidět, za předpokladu, že nejste zapřisáhlým odpůrcem komiksových snímků.

Ovšem snímek tak trochu bortí pravidla standardních postupů. Oblíbili jste si hrdinu – hmm, smůla, zabijeme jej hned v prvním aktu. Jo a tento vypadá taky zajímavě – no třetí akt rozhodně nepřežije. Svým způsobem je to příjemná změna, a kde jinde si takové věci dovolit než v oddílu hrdinů, který má v popisu práce nechat se zabít.

Druhým diskutabilním prvkem je přezíravý až parodický přístup k násilí. Pozitivní je, že se nejedná o bezdůvodné trhání svalstva a šlach, na druhou stranu, ne každému bude sedět kombinace, při níž po poměrně brutální scéně následuje fór, který přechází v další explozi digitální krve. Ale na druhou stranu útěk Margot ze zajetí, během něhož se krev mění v záplavu kreslených ptáčků, kvítků a lístků má svoje neskonalé kouzlo.

Co se týká hereckého obsazení, tak zde asi nelze mít moc výhrad. Každý z aktérů si spolehlivě odehraje svůj díl a žádný vyloženě nezaostává. Idris Elba je opět strašně boží, John Cena se neztrácí a Margot si své bláznovství vyloženě užívá. A abych nezapomněl, když chcete udělat z obrovského žraloka, který miluje lidské maso, nejmilejší postavu celého filmu, tak stačí, když mu přisoudíte inteligenci dvouletého dítěte. „Ňam, ňam.“

Když se to vezme kolem a kolem. Sebevědomá hudba, zvládnuté triky, povedený scénář a jistá ruka režiséra dělá ze Sebevražedného oddílu podařený návrat vyvrhelů, kterým není osud světa úplně ukradený. Výsledkem je poctivých pětasedmdesát procent zábavy a akce, jež se drží vcelku příjemně při zemi. V současnosti je to asi to nejlepší, co v kinech najdete.

Celkové hodnocení: 75 %

The Suicide Squad (2021)

Hrají: Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Joel Kinnaman, David Dastmalchian, Daniela Melchior, Viola Davis, Peter Capaldi, Jai Courtney, Michael Rooker, Pete Davidson, Nathan Fillion, Sean Gunn, Flula Borg, Mayling Ng, Mikaela Hoover, Storm Reid, Taika Waititi a další.

Režie: James Gunn

Předloha: John Ostrander (komiks)

Scénář: James Gunn

Kamera: Henry Braham

Hudba: John Murphy

USA / 132 min / akční, dobrodružný, fantasy

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy DC comics žánr: akční komiksy Vertical Entertainment Margot Robbie John Cena James Gunn Idris Elba Taika Waititi film "Sebevražedný oddíl" film Sebevražedný oddíl film Sebevražedný oddíl 2

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy