RECENZE: Srdce na dlani je bezbolestná romantická komedie o lásce v každém věku

Scenárista a režisér Martin Horský se do povědomí dostal snímky Bezva ženská na krku, a hlavně kladně přijatou romantickou komedií Ženy v běhu. I tentokrát se mu podařilo sehnat solidní herecké obsazení v čele s Boleslavem Polívkou, Matoušem Rumlem a Eliškou Balzarovou. Těšit se tak můžete na příjemnou podívanou, která neurazí ale ani nenadchne.

Jozef (Boleslav Polívka) je vdovec, který žije ve dvougeneračním domě spolu se synem Karelem (Vladimír Polívka). Oba herce pojí stejné rodinné pouto také ve skutečnosti. Karel je upoutaný na invalidní vozík, jelikož v mládí holdoval adrenalinovému volnému lezení, tedy lezení bez jištění, jež se mu stalo osudným a po nehodě zůstal ochrnutý na dolní končetiny.

Záhy se do jejich domu přistěhuje i Karlova sestra Anička (Jana Pidrmanová), která načapala svého manžela (Petr Vaněk) při nevěře. Kdo by čekal v jeho loži cizí ženu bude zklamán, protože již upoutávka odhaluje, že se neřesti účastnil soused, pan Králík (Hynek Čermák). Proto se mimochodem v patnácti minutách dočkáme několika narážek na roztomilé zvířátko s dlouhýma ušima, ale bohužel, příliš úrodné půdy pro poměrně okaté vtípky se v hledišti nenašlo.

Aby to nebylo tak jednoduché, tak do sousedního domu se z cizina vrací Pavel (Matouš Ruml). A jak se říká, stará láska nerezaví a Pavel se začne snažit obnovit zpřetrhané pouto s Aničkou. K tomu všemu se ještě občas přimotá Aniččin syn Honzík, který s dětskou naivitou komentuje dění či občas řekne něco, co mělo zůstat skryto.

Abychom rozehrání prvního dějství dovedli do zamýšleného obrazu, doplňme ještě, že Jozef se ve svém věku čerstvého penzisty začne ucházet o Marušku (Eliška Balzarová), Karlovi se zase zalíbí Honzíkova učitelka ze školky Eliška (Kristýna Svarinská) a Honzík se zase zakouká do spolužačky ze školky Evičky.

Pokud se Vám zdá, že je toho nějak hodně, tak ano, máte pravdu. Jedná se o klasickou síť vztahů, které značí mnoho nápadů, ale neschopnost je subsumovat do sevřené dějové linie. V podstatě se zde odehrávají tři samostatné příběhy, které spolu příliš nesouvisejí a žijí si tak trochu vlastním životem. Skoro by se dalo říct, že se jedná o tři epizody z nějakého volného seriálu na téma láska.

Nicméně po produkční stránce se podařilo udržet řídký steh dostatečně silnou nití, takže se jednotlivé linie nedrolí a celý snímek funguje poměrně obstojně. Minimálně tedy v kontextu tuzemské tvorby. Snímek jde divákům hodně naproti a hodně se snaží tvářit, že se jedná o oddechovku, v níž v podstatě neexistují antagonisté a všichni jsou strašně v pohodě a fajn.

Světě div se, ono to funguje. Ale právě absence nějakého výrazného protivenství hodně oslabuje vyústění jednotlivých příběhů, přitom scénář má dost míst na to, aby se tnulo do živého. Bohužel tyto místa zůstaly nevyužitá.

Mírným zklamáním je kamera, která moc nevybočuje ze zaběhnutých standardů. Naštěstí se postprodukce vyvarovala pastelových barviček, takže snímek působí relativně civilně, a tak nějak uvěřitelně.

Samostatnou kapitolou jsou de facto cameo role Hynka Čermáka, Marka Taclíka, Jaromíra Noska, Pavly Tomicové a Jaroslavy Kretschmerové. Na jednu stranu je to sympatický pokus, který však ukazuje, jak si s tím tuzemská produkce neumí poradit. Tady je rozhodně prostor ke zlepšení.

Srdce na dlani je nekonfliktní odpočinková romantická komedie, která se snaží zalíbit maximu diváků. Paradoxně absence výraznějšího konfliktu je to, co snímek postrádá, protože není to ani dost komedie. Na druhou stranu, filmu je těžké něco explicitně vytknout. Herecké výkony, i vzhledem k solidnímu obsazení, jsou odpovídající látce scénáře. Je zkrátka příjemný oddechový snímek, který nemá ambice řešit nějaké společenské, dilemata a po jeho shlédnutí budete z hlediště odcházet s příjemným pocitem. Dá se tak říct, že zadání bylo splněno, ale nic navíc nečekejte.

Celkové hodnocení: 60 %

Hrají: Vladimír Polívka, Eliška Balzerová, Matouš Ruml, Jana Pidrmanová, Boleslav Polívka, Kristína Svarinská, Veronika Khek Kubařová, Petr Vaněk, Hynek Čermák, Jaroslava Kretschmerová, Pavla Tomicová, Marek Taclík, Jaromír Nosek

Režie: Martin Horský

Scénář: Martin Horský

Kamera: Jan Drnek

Česko / 95 min / komedie

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze Kina filmy komedie české filmy film "Srdce na dlani" Martin Horský (režisér scénarista) Matouš Ruml (herec) Anna Polívková Boleslav Polívka Hynek Čermák (herec) CinemArt

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 20 minutami

před 21 minutami

před 45 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

Česko našlo způsob, jak využít peníze ze slovenské sbírky na munici, řekl Fiala

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy