RECENZE: Třetí sezóna v F1. Radost, strach, naděje a boj o život v plamenech

Třetí sezóna F1: Touha po vítězství mapuje dramatickou sezónu 2020, která byla silně poznamenaná probíhající pandemií. Dokumentární seriál ze zákulisí nejvyšší okruhové soutěže si drží vysokou kvalitu. Emotivní příběhy ze zákulisí odhalují jezdce i ředitele týmu jako obyčejné lidi, kteří se musí vypořádat s obrovským tlakem.

Třetí série eposu vonícího vysokooktanovým benzínem přináší neotřelý pohled za oponu královny motorsportu. Sezóna 2020, o níž tato série vypráví, je poznamenána epidemií koronaviru, která se podepsala na počtu závodů. Tvůrci seriálu tak museli čerpat z omezeného množství materiálu, což se projevilo především na materiálu ze závodů. Různé příběhy, které se odehrávají paralelně, jsou rozděleny do samostatných epizod a nabízejí odlišné úhly pohledu na některé klíčové momenty sezóny.

Tvůrčí tým odvedl skvělou práci a třetí sezóna má opět vysokou řemeslnou kvalitu. Pasáže ze závodu vypadají téměř jako z filmu, k čemuž dopomáhá především dynamický střih a rachot vytočených motorů. Dramatické části a momenty jsou velmi sugestivní díky autentickým komentářům zúčastněných. Akce šlape v rytmu vytočených šesti válců a je dávkována přesně v takovém množství, aby náležitě vyvažovala ostatní materiál.

Touha po vítězství stojí na příbězích. Některé působí jako by pocházely z pera věhlasného hollywoodského scénáristy a je až k neuvěření, že se je napsal skutečný život. Ale když se nad tím člověk zamyslí, většinu nejzajímavějších příběhů napsal život a scénáristi si je jen vypůjčili, protože jsou situace, které je až nemožné si představit.

Asi největší slabinou seriálu jsou rozhovory s jednotlivými aktéry, v nichž je jasně cítit, že se nemohou svobodně vyjádřit k některým dramatickým momentům. Jsou to profesionálové, a proto musí jít emoce stranou. Zábavné jsou chvíle, během nichž někdo z aktérů vybízí diváka k tomu, aby četl mezi řádky. Tyto hry s divákem dávají rozhovorům příjemný náboj a vyvažují strohý přístup méně sdílných kolegů.

Celkově se jedná o poměrně vyváženou sérii s několika vrcholy, které končí silnou katarzí. Velkým kladem seriálu je absence vyloženě slabých dílů. Kvalita rozhodně není zcela stabilní, ale i v případě slabších epizod se pohybuje vysoko nad průměrem. Vzhledem k okolnostem loňského roku se tvůrcům podařilo ze zkrácené sezóny vytáhnout hodně zajímavých momentů a jsou vidět zkušenosti tvůrců, které načerpali během předchozích sezón. Na závěr lze dodat jen jediné; více takových dokumentů, protože pomáhají poodhalit zákulisí i méně zarytým fanouškům.

Celkové hodnocení: 87 %

Formula 1: Drive to Survive (3. série 2021)

Režie: Nick Hardie, James Routh, Nonuk Walter, Martin Webb

Kamera: Jean-Louis Schuller, Edward Edwards

Hudba: Walter Mair

Střih: Kate Coggins, Otto Burnham

Velká Británie / 6 h 44 min (37-51 min) / dokumentární, sportovní

Související

Více souvisejících

Netflix Serial "F1: Touha po vítězeství ukazuje" Formule 1 Ferrari mercedes McLaren Renault Sebastian Vettel (F1) Red Bull Racing Aston Martin Racing

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 28 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy