RECENZE: Valhalla: Říše bohů je temná severská fantasy, kde Thór není vůbec boží

Temná fantasy nabízí až realistický pohled na severskou mytologii a odhaluje temné stránky bohů, kteří jsou vrtkaví a libují si v obžerství a medovině. Lidé jsou pro ně jenom havěť na zemi, na níž jsou svým způsobem závislí. Ovšem když hrozí Ragnarok, tak je i lidská pomoc dobrá.

Valhalla: Říše bohů, která svou pochmurnou atmosférou připomíná původní pohádky bratří Grimmů, se pokouší interpretovat severskou mytologii podobným způsobem, jakým o ní možná přemýšleli staří vikingové s bázní se ukrývající před bouří v nějaké chatrči.

Inspirací pro film Valhalla: Říše bohů je severská mytologie, a její báje a pověsti. Český distributor však úspěšně zatajil, že se jedná o filmovou adaptaci komiksové předlohy Petera Madsena, která začala vycházet na konci sedmdesátých let. Jádrem předlohy byla snaha vykreslit vztah mezi bohy a lidmi. Ódin, Thór, Loki a další bohové musejí odvrátit

Ragnarok se blíží. Znamením je útěk obrovského vlka Fenrira. Bohové musejí zabránit tomu, aby se Fenrir spojil s divokými obry, jež jsou jejich odvěcí nepřátelé. Mohlo by se zdát, že zde máme ideální kompozici na rozpoutání monstrózní řežby, v níž budou bohové drtit nepřátele.

Ovšem kdo očekává mocného Thóra (Roland Møller) zuřivě máchajícího Mjölnirem, ten bude zklamán. Pár obrů sice usmaží blesky a několik jiných řádně pochroumá, ale rozhodně se nejedná o takového Thóra, jakého byste čekali. Valhalla není obydlena krásnými bohy, ale partou hašteřivých a věčně opilých postav, které se na ničem nedokážou dohodnout.

Loki (Dulfi Al-Jabouri) není takový podrazák, jak by se mohlo zdát. Jeho role našeptávače a podněcovatele se projevuje pouze v první dvacetiminutovce, ale potom se z něj stává pouze figurka, která je vždy poblíž Thóra, ale nic moc toho vlastně nedělá.

Valhallští bohové jsou jen kulisou, v níž se odehrává příběh dvou sourozenců pocházejících z chudé farmářské rodiny. Dívka Røskva (Cecilia Loffredo) a o něco starší chlapec Tjalfe (Saxo Moltke-Leth) jsou Lokiho intrikami přinuceni následovat jeho a Thóra do Valhally, kde se fakticky stávají jejich otroky. Zde potkávají mladého obra Quarka (Reza Forghani), který je prostšího ducha a nemluví. Osud této trojice vyplňuje skoro veškerý prostor a Ragnarok, bohové, Thór – to, proč jste zde přišli – tak toho nedočkáte.

Děj je občas předvídatelný, ale pěkně odsýpá a není v něm žádná vyloženě hluchá část, k čemuž napomáhá i uměřená stopáž 105 minut. Hlavní důraz je kladen na postavy dětí, které mají dostatečnou hloubku a časem si získají divákovy sympatie. Hlavně Cecilia Loffredo jako Røskva je fajn a brzy si diváka získá svýma modrýma očima.

Bohužel chybí jakákoliv smysluplná práce s postavami bohů, což je velká škoda, protože pak postrádá vztah dětí s bohy patřičnou dynamiku. Větším problémem jsou některé momenty postrádající logiku, jenž se objevují jen proto, aby posunuly děj kupředu.

Vizuálně je snímek značně depresivní, ale celkově se na něj dívalo docela dobře. Občas zamrzela trochu horší práce s kamerou, ale nejedná se o nic tragického. Překvapivě dobře jsou zpracovány vizuální efekty, jež fungují celkem obstojně, ale občas bylo patrné, že už na ně nezbyly finance (nebo čas).

Sečteno a podtrženo, Valhalla: Říše bohů je průměrná fantasy pohádka, která nejvíce těží z temné atmosféry a slušných výkonů dětských herců. Velmi záleží na tom, co od tohoto filmu očekáváte. Pokud chcete vidět epický masakr, tak zkuste jiný film. Pokud chcete vidět příběh pracující se severskou mytologii trochu jinak, pak by se vám tento snímek mohl líbit. Valhalla je zajímavým psychologickým exkreptem do nitra dětské duše, a zdařile prokresluje vývoj vztahů mezí mladou trojicí, ale to je vlastně tak vše.

Zajímavostí je, že tento snímek má i jistou spojitost s českou kotlinou. Režisér Fenar Ahmad se narodil iráckým rodičům v tehdejším Československu. Ti později spolu s ním emigrovat dále na západ. Thóra si zahrál Roland Møller, který spolupracoval s režisérem a producentem Petrem Jáklem na historickém dramatu Jan Žižka.

Valhalla (2019)

Celkové hodnocení: 50 %

Hrají: Roland Møller, Dulfi Al-Jabouri, Jacob Lohmann, Stine Fischer Christensen, Asbjørn Krogh Nissen, Andreas Jessen a další.

Režie: Fenar Ahmad

Scénář: Fenar Ahmad, Adam August

Kamera: Kasper Tuxen

Hudba: Jens Ole Wowk McCoy

Dánsko / 105 min / dobrodružný, fantasy, thriller

Související

Více souvisejících

Bontonfilm žánr: akční vikingové mytologie dánsko filmy fantasy thriller film "Valhalla: Říše bohů"

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy