RECENZE: Válka proti ISIS v Iráku z pohledu místní jednotky. Takový je Mosul

Speciální jednotka Irácké policie známá jako Nineveh SWAT, tvořená převážně rodáky z Mosulu, se vzbouřila proti rozkazu opustit nepřátelské území a pokračuje v boji proti jednotkám ISIS. Snímek Mosul tuto jednotku sleduje na jedné z jejich operací a vnáší do ozbrojeného konfliktu nejen obrazy hrdinství, ale především lidskosti.

Jednotka SWAT zachránila mladého policistu Kawu z bezvýchodné situace, když se se svým kolegou bránil přesile ozbrojenců ISIS. Tato jednotka operující na hranici ilegality má jediné pravidlo, přijímá do svých řad jen ty, které ISIS zranil a touží po pomstě. A tak se jejím členem stává také Kawa.

Úvod filmu se nese především v znamení nevědomosti a nejistoty. Rozhodnutí vyprávět příběh prostřednictvím nováčka v jednotce v tomto místě lehce drhne, protože mezi ním a zbytkem jednotky nejsou žádné bližší vztahy. Divák tak má pocit odcizení, který je silně propojen s nedůvěrou a nejistotou vůči ostatním členům týmu.

Ze začátku je jediným styčným bodem mezi Kawou a jednotkou její velitel, seržant Hussein Al-Salem. Kawa se postupně seznamuje s členy týmu, ale v podstatě až na konci filmu se ukáže, proč zde tento tým operuje. Občas některý voják z jednotky padne, ale vzhledem k absenci jakéhokoliv emočního pouta mezi divákem a postavu se jedná o ztráty, které mají zcela zanedbatelný emocionální efekt.

Akce je poměrně realistická a je dávkovaná postupně po poměrně malých dávkách. Ty jsou proloženy pomalým představováním jednotlivých členů jednotky, ale u žádného z nich se nedostaneme příliš do hloubky. Rozhodně pak nečekejte neutuchající bitevní vřavu bez možnosti vydechnout. Spíše naopak. Mosul je velmi lidským nahlédnutím do velmi nepřehledného konfliktu, v němž jeho hlavní aktéři působí lehce dojmem bezejmenných hrdinů.

Při sledování je však nutné si uvědomit jednu zásadní věc. Mosul je jen určitým výřezem z mnohem delšího příběhu. Ostatně, i samotný název filmu, se objeví až na konci. Samotný příběh tak přetéká okolo, s čímž koresponduje také finále, jež může některé diváky zklamat. Žádné nebetyčné hrdinství či frenetická akce. Finále působí oproti předchozím minutám až pietním dojmem, který však podtrhuje sdělované poselství. Každá válka ničí především životy obyčejných lidí.

Debutující režisér Matthew Michael Carnahan, scénárista filmů království či Světová válka Z, dokázal vytvořit velmi autentickou atmosféru válkou zdecimovaného měst, v němž se snaží přežít posledních pár civilistů. Velkou měrou se na tomto dojmu podílí také arabské znění a výběr herců, kteří mají zkušenosti s velkými produkcemi, ale na západě jsou poměrně neokoukaní.

Film Mosul se dlouho nedařilo udat žádné distribuční společnosti, takže přestože byl natočen již v roce 2019, k divákům se dostal až letos prostřednictvím VOD služby Netflix. V kině by snímek vypadal ještě lépe, ale nakonce buďme rádi za to, že jej vůbec můžeme vidět.

Za snímkem stojí producentské duo bratrů Russoových, kteří režírovali například poslední dva díly Avengers a jejich dohled je hodně patrný na velmi dobrém audiovizuálním kabátku. Ovšem i přes veškerá pozitiva, snímek zůstává v revíru kvalitního béčkového dramatu z válečného prostředí. Kromě hlavní dějové linie toho o moc víc nenabízí. Ale i přesto Mosul stojí za vidění, ať už kvůli autentickému prostředí a atmosféře či kvůli realisticky pojatým bojovým scénám.

Celkové hodnocení: 65 %

Mosul (2019)

Hrají: Suhail Aldabbach, Waleed Elgadi, Adam Bessa, Anouar H. Smaine, Mehdi Lamrini, Hayat Kamille, Thaer Al-Shayei

Režie: Matthew Michael Carnahan

Scénář: Matthew Michael Carnahan

Kamera: Mauro Fiore

Hudba: Henry Jackman

Producenti: Anthony Russo, Joe Russo, Mike Larocca, Jeremy Steckl

film "Mosul" recenze žánr: akční filmy válečný film Netflix

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 26 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy