RECENZE: Velká premiéra je velkým zklamáním s několika dobrými frky

Miroslav Krobot je stále uznávanou personou české filmové a divadelní scény, ale se svými vlastními celovečerními filmy se mu stále nedaří prorazit. Nový snímek je dalším důkazem toho, že režisérský talent s citem pro humor a přesně odpálené vtípky zkrátka nestačí na to, aby dílo dokázalo plnohodnotně držet pohromadě.

Hlavní postavou snímku je herec Šnajdr (Pavel Šimčík), který svůj život pojímá jako jedno velké herecké představení. Jeho žena Markéta (Klára Melíšková) je už Šnajdra nedokáže vystát a vzniklé manželské problémy se rozhodne řešit s psychologem (Jakub Žáček). Místo řešení manželských problémů však Šnajdr prchá do Olomouce, kde se svou babičkou (Iva Janžurová) chystá nové představení. Tam se Šnajdr setkává s Mikinou (Iva Pazderková), která je ošetřovatelkou babičky, jež jej postupně okouzlí. Poslední větší postavou je ředitel divadla Grunt (Miroslav Krobot), jenž doufá, že nové představení oživí nadcházející sezónu a pozvedne jeho divadlo zpět na výsluní.

Zápletka snímku je v podstatě banální a slouží pouze jako nosný oblouk pro řadu malých příběhů, které se rojí okolo. Díky tomu Velká premiéra nezačne nudit, ale pod jejich tíhou se děj začne postupně hroutit. Naštěstí Miroslav Krobot dokáže vždy ve správnou chvíli vytáhnout nějaký vtípek, který diváka vyruší z kontemplace nad hroutícím se dějem. Bohužel vtípky jsou to jediné, co si ze snímku divák zapamatuje.

Je však nutné pochválit herecké složení, a především pak Pavla Šimčíka, který tentokrát není zastíněn jinými zvučnými jmény Dejvického divadla a ukazuje, že sám oplývá hromadou hereckého talentu. Prostor vyniknout hercům nabízí i citlivé režijní vedení. O to více tak mrzí rozpadající se scénář, protože snímek měl minimálně v mysli tvůrců našlápnuto k solidnímu komediálnímu dramatu, avšak vše se zaseklo někde v půli kroku.

Vizuální stránka snímku je na velmi solidní úrovni, ale děj nedokáže vždy adekvátně naplnit převážně staticky snímané scény. Divák si tak z mnoha scén odnáší určitý nepříjemný pocit prázdnoty. Jestliže šlo o záměr, tak se to podařilo náramně, ale trochu mi něco říká, že to záměr nebyl. Převážně statickou kameru pak občas naruší nějaké jízda, která ukazuje šikovné ruce kameramana Martina Štrby.

Jak již bylo naznačeno, Velká premiéra směřuje tak trochu do prázdna a nedokáže se z něj ani po hodince a půl vyhrabat. Stopáž je naštěstí velmi rozumná, takže snímek celkem rychle uteče a nezačne nudit. Nejedná se tak o žádný totální propadák, ale někde na zátylku hlavy zažívá divák podivné nutkavé šimrání, že ambice snímku mířily poněkud výše. Výsledkem je tak poměrně prázdný snímek, s několika dobrými vtípky a fórky, který v sobě má mnoho aspektů klasického Krobotova rukopisu. Na víc, než jednoduchou letní jednohubku, to však Velká premiéra nedotáhla.

Celkové hodnocení: 50 %

Velká premiéra (2022)

Hrají: Pavel Šimčík, Iva Janžurová, Iva Pazderková, Klára Melíšková, Jenovéfa Boková, Miroslav Krobot, Ivana Plíhalová, Jakub Žáček, Roman Vencl

Režie: Miroslav Krobot

Scénář: Miroslav Krobot, Lubomír Smékal

Kamera: Martin Štrba

Hudba: Martin Hůla

Česko / 90 min / komedie, drama

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina české filmy komedie drama Krobot, Miroslav (herec, režisér) Pavel Šimčík Iva Janžurová Iva Pazderková Klára Melíšková (herečka) Jenovéfa Boková (herečka) Roman Vencl (herec) film Velká premiéra Falcon (filmová distribuční společnost)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy