RECENZE: Venom 2: Carnage přichází aneb lesk a bída současných komiksových filmů

Pokračování Venoma s Tomem Hardym odhaluje aktuální stav superhrdinských spektáklů. Obsahová vyprázdněnost je maskována vizuálně zábavným kabátkem, který nedokáže dostatečně zakamuflovat vetchou kostru. Otázka zní, měli byste na dvojku Venoma vyrazit do kina?

Eddie Brock (Tom Hardy) je trošku připitomělý týpek, do kterého se „vsáknul“ mimozemský symbiont Venom. V prvním filmu jsme se o něm něco málo dozvěděli a nyní se ukazuje, že rozhodně není jediný svého druhu, protože se na Zemi objevil další – Carnage. Ten se usídlil trestanci Cletusi Kasadym (Woody Harrelson) a rozhodně nehodlá být hodný.

Teoreticky zajímavě rozehraná partie se však záhy rozpadá. Dobrá polovina filmu je totiž pouze o „manželském“ soužití Venoma s Hardym, který pochoduje po bytě a hádá se se svým symbiotickým souputníkem. Bohužel, po pár minutách se vtípky začínají zajídat, a po deseti minutách si říkáte, kdy už tohle skončí.

Z nudy diváka vytrhne finální bitka, která je poměrně dlouhá a konečně je náležité nasvícená, takže aspoň vidíte, co se na plátně děje. Ale nápaditost soubojů se blíží nule. Navíc jde evidentně o řezající se jedničky a nuly, kterým příliš nevěříte a souboj tak postrádá jakékoliv emoce. Nemáte totiž důvod se bát, protože podvědomě tušíte, že to Venom, teda promiňte Brock, zvládne.

Sony se již u prvního Venoma zaleklo původně proklamovaného Rkového ratingu a s dvojkou pokračují ve stejných šlépějích. Z potenciálně zajímavého démonického monstra, které trhá své nepřátele vejpůl, nebo je rovnou celé spořádá, se tak stává ukecaná zubatá příšerka, jež sotva vyděsí pětileté dítě.

Woody Harrelson zase strašně tlačí na pilu, protože vzhledem k velmi krátké stopáži 97 minut, mu příliš času na řádné etablování záporného protagonisty nezbývá. Člověk to neříká příliš často, ale deset patnáct minut stopáže navíc, by snímku prospělo. Ale pouze za předpokladu, že by byla věnována Kasadymu s Carnagem a jejich řádné iniciaci.

Vizuální rovina se s příchodem režiséra Andyho Serkise posunula, ovšem těžko říct, zda lepším směrem. Minimálně je na obě monstra dobře vidět a není nutné je lovit někde ve stínu mezi odstínem tmavě modrošedé a černé. Je patrné, že Venom nechce být barevnou omalovánkou ve stylu Marvelu, ale nevýrazná tlumená paleta, která barvami připomíná komiksové snímky před Nolanovým Temným rytířem, působí dosti archaicky. Doba se změnila a lid si žádá barvu. Na druhou stranu, kdyby byl snímek pojat jako téměř hororová procházka temným městem plným opravdu zlých lidí a monster, pak by podobné ladění docela sedělo – jenže tomu tak není.

Celkové hodnocení je nutně rozporuplné, protože ti, kteří byli spokojení s prvním filmem, budou spokojeni i tentokrát, ale nové fanoušky si dvojka nejspíš nezíská. Dvojitá dávka téhož prostě někdy nestačí k tomu, aby byl snímek lepší. Triková stránka je obecně na dobré úrovni, ale bitky jsou nezajímavé a celkově je dvojka Venoma poměrně nevýrazná. Po pár dnech si asi vzpomenete na jednu nebo dvě hlášky a možná na nějaký záblesk z finální bitky, ale to je tak vše. Cílová skupina náctiletých bude nejspíš opět celkem spokojena a kravaťáci v Sony si budou mnout ruce, jak to zase dobře vymysleli. Bohužel tratit bude zejména náročnější divák, který nejde do kina pouze vypnout a u filmu i přemýšlí. Ti by se dvojice Venoma měli rozhodně vyhnout.

Celkové hodnocení: 45 %

Venom: Let There Be Carnage (2021)

Hrají: Tom Hardy, Michelle Williams, Woody Harrelson, Naomie Harris, Stephen Graham, Reid Scott, Sean Delaney, Laurence Spellman, Etienne Vick, Amber Sienna, Peggy Lu, William W. Barbour, Andrew Koponen a další.

Režie: Andy Serkis

Scénář: Kelly Marcel

Kamera: Robert Richardson

Hudba: Marco Beltrami

USA / 97 min / akční, sci-fi, thriller

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina film Venom film "Venom 2: Carnage přichází" horor žánr: akční Tom Hardy (herec) Andy Serkis Woody Harrelson Michelle Williams

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 3 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy